Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay'a Yenierenköy'de Davullu Zurnali Karsilama

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Yenierenköy bölgesine gerçeklestirdigi ziyarette halk tarafindan davul zurna esliginde folklor gösterisiyle karsilandi.

KKTC’de temaslarini sürdüren Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Yenierenköy Belediyesi sosyal tesisinde bölge sakinleri ile bir araya geldi. Tesise gelisinde davul zurna esliginde folklor gösterisiyle karsilanan Oktay’a KKTC Basbakani Ersan Saner, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Yenierenköy Belediye Baskani Emrah Yesilirmak ve bazi bakanlar eslik etti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Avrupa Birligi’nin (AB) Kibris’ta çözümün ne olmamasi gerektigini ifade edenlerle yan yana durdugunu belirterek, Güney Kibris’i ziyaret eden Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’in açiklamalarina tepki gösterdi. Oktay, von der Leyen’in “Kibris’ta asla ve asla iki esit devletten ya da Kibris Türk tarafindan bir devletten söz edemezsiniz” sözlerine karsilik, “Kibris’in Türk tarafinda bir devlet vardir. Bu devlet bagimsizdir, bu devlet esittir, güçlüdür, dimdik de ayaklarinin üzerindedir. Baska hiç kimsenin onayina da ihtiyaci yoktur” dedi.

Von der Leyen’in Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ilgili sözlerine de tepki gösteren Oktay, “Türkiye Cumhuriyeti’ne, hele hele Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani’na ne söyleyip ne söylememesi gerektigi gibi ya da nasil davranip nasil davranmamasi gerektigi gibi bir hadsizlige de hiç kimse kalkismasin” diye konustu.



"Türk milleti hiç kimseden hakkini istemez, hakkini söke söke alir"

Kibris’in asli unsurunun Türkler oldugunu, adayi sonradan isgal edenlerin adanin diger tarafinda oldugunu söyleyen Oktay, “Isgalcilerle bir olup sonrasinda da burada 450 yildir var olan Kibris’in asli unsuruna haklarini vermek diye bir sey söz konusu olmaz. Türk milleti hiç kimseden hakkini istemez, hakkini söke söke alir. Bizim hiç kimseden hak dilendigimiz yok” dedi.



"Türkiye barisin yanindadir"

Oktay, vatandaslara hitabinda her zaman barisin yaninda olduklarini, 20 Temmuz’u da Baris ve Özgürlük Bayrami olarak ifade ettiklerini söyleyerek, 20 Temmuz’un Kibris Türkü’nün esaretten kurtuldugu, Rum-Yunan ikilisinin her türlü isgal hareketine dur denilen gün oldugunu söyledi.

“Türkiye barisin yanindadir. Türkiye her türlü barisçil çabalara destek verdigini her ortamda ifade etmektedir” diyen Oktay, “Biz adada iki esit devletin, iki bagimsiz devletin ayni masaya oturarak nasil birlikte yasayabilecekleri, nasil adayi yönetebilecekleriyle alakali konusmalari taraftariyiz” seklinde konustu.

Diger çözüm önerilerinin 1960’li yillardan beri denendigini ve çözüm alinamadigini vurgulayan Oktay, çikmaz ve sonu olmayan konusmalar zincirine artik tahammülleri olmadigini kaydetti.



"Kibris Türkü’nün kaybedecek vakti yoktur, bizim oyalanacak vaktimiz de yoktur”

Oktay, 60 yildir federasyon dahil hiçbir çözüme yanasmayan Rum-Yunan ikilisi ve destekçilerinin birdenbire federasyon asigi olduklarini kaydederek, “60 yildir akliniz neredeydi?” diye sordu. “Kibris Türkü’nün kaybedecek vakti yoktur. Bizim oyalanacak vaktimiz de yoktur” diyen Oktay, verilen sözler tutulmadigi halde AB üyeligi dahil üyelikler verilerek ödüllendirilen Rum-Yunan ikilisi ile Rum-Yunan ikilisine esir olan ve dis politikasini bu ikilinin istekleri dogrultusunda belirleyen AB’nin nasihatlerine ihtiyaçlari olmadigini vurguladi. Oktay, “Konusmak istiyorlarsa sahada olan gerçekler ve gerçeklikler üzerinden ileriye bakmak istiyorlarsa yeni seyler konusmak istiyorlarsa buradayiz. Bizim isimiz gücümüz var. Isimiz bagimsiz, esit, egemen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ni kendi ayaklari üzerinde duran ve üreten bir yapiya dönüstürmek için yapacagimiz bitirmemiz gereken projelerimiz var” dedi.



500 yatakli hastanenin temeli bu yil içinde atilacak

Oktay, tarimdan sanayiye, sagliktan turizme, egitimden gençlik ve spora her alanda yapacaklari oldugunu ifade ederek, yapilan projelerle ilgili bilgi verdi. KKTC hükümetiyle çok yogun bir sekilde uyum içinde çalistiklarini söyleyen Oktay, 500 yatakli hastanenin temelini bu yil içinde atacaklarini dile getirdi. Oktay, üreten bir Kibris deyince egitim ve turizm yaninda sanayisinin de olmasini istediklerini, fabrikalarin olacagi bir organize sanayi bölgesini kurmak istediklerini, bununla ilgili her türlü çalismayi yaptiklarini ve Türkiye olarak hazir olduklarini kaydetti.

Güzelyurt Ovasi’na ilk sulama suyunu sonbaharda vermeyi planladiklarini aktaran Oktay, Mesarya ile ilgili projenin basladigini ve bitirilmesinin 3-4 yili alacagini ifade etti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kibris’a geldiklerinde kendilerini misafir olarak görmediklerini belirterek, “Kendimiziz, biriz, beraberiz, aci günümüzde, tatli günümüzde her daim bir ve beraberiz, dayanisma içerisindeyiz” dedi.



"Güvencemizi saglayan Türkiye"

Yenierenköy Belediye Baskani Emrah Yesilirmak da Türkiye’nin pandemi hastanesi yaparak ve 500 bin doz asi göndererek her zaman Kibris Türkü’nün yaninda oldugunu bir kez daha gösterdigini ifade etti.

Yesilirmak, ”Güvencemizi saglayan Türkiye, istikbalimizi, istiklalimizi ve bekamizi saglayan yine ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’miz. Mavi vatandaki hak ve çikarlarimizi koruyan yine her zaman oldugu gibi Türkiye Cumhuriyeti’miz” dedi.

Yesilirmak, Türkiye ve KKTC’nin et ve tirnak gibi oldugunu kaydederek, “Güçlü Türkiye, güçlü KKTC” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA