Cumhurbaskani Erdogan, A400M FASBAT Uçak Bakim Tesisi Açilis Töreni'ne Canli Baglantiyla Katildi Açiklamasi

'Vatan savunmasinda karsilastigimiz tüm haksizliklari ve hukuksuzluklari kendi göbegimizi kendimiz keserek asmakta kararliyiz' 'Ülkemizi savunma sanayinde disa bagimliliktan tamamen kurtarincaya kadar bu yatirimlarimizi artirarak devam ettirecegiz' 'Ülkemiz talep ettiginde kirk dereden su getirilen silahlar, DEAS'la mücadele kisvesi altinda Suriye'deki teröristlere binlerce tir ve uçak seferiyle teslim edildi' 'Birilerinin sürekli 'peskes çekiyorlar' diyerek karaladigi projeler, esasinda Türk savunma sanayinin gelecegine yapilan en kritik yatirimlardir' 'Vatandaslarimizin can güvenligini saglamak amaciyla gerçeklestirdigimiz sinir ötesi harekatlarda sözde dostlarimiz bizi zaafa düsürmek için ellerinden gelen her seyi yapti' '(Savunma sanayi projeleri) Tek icraatlari fabrika kapatmak olanlarin, diger vizyon projelerimiz gibi elbette bunlari da anlamasini beklemiyoruz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Vatan savunmasinda karsilastigimiz tüm haksizliklari ve hukuksuzluklari kendi göbegimizi kendimiz keserek asmakta kararliyiz." dedi.

Erdogan, Kayseri 12'nci Hava Ulastirma Ana Üs Komutanligi 2'nci Hava Bakim Fabrika Müdürlügü FASBAT Tesisleri'nde düzenlenen, "A400M FASBAT Uçak Bakim Hangarinin Açilisi, Retrofiti Yapilan Ilk A400M Uçaginin Teslimi ve Stratejik Is Birligi Anlasmalari Sertifika Töreni"ne Cumhurbaskanligi Külliyesi'nden canli baglantiyla katildi.

Erdogan, bugün Türk havacilik tarihinde kritik bir projeyi daha hayata geçirmenin sevincini yasadiklarini belirterek, FASBAT Uçak Bakim Tesisleri'nin Türk Silahli Kuvvetlerine, millete ve ülkeye hayirli, ugurlu olmasini diledi.

Ordunun ihtiyaçlari dogrultusunda A400M FASBAT Uçak Bakim Tesisleri projesini 14 ay gibi rekor bir seviyede tamamladiklarini vurgulayan Erdogan, uçak bakim tesislerinin insasini gerçeklestiren yüklenici firmalari ve görev alan mühendisinden isçisine herkesi tebrik etti.

Erdogan, bu önemli projeyle ayni anda A400M büyüklügünde iki uçagin bakimi ile yenilenmesinin yapilabilecegi, ilk ve tek tesisi ülkeye kazandirdiklarina dikkati çekerek, "FASBAT ile Airbus arasinda imzalanan sözlesme ile A400M uçaginin yenileme islemlerinin 2'nci Ana Bakim Fabrika Müdürlügünde yapilmasi sayesinde, yilda 125 milyon liranin ülkemizde kalmasi saglanmistir." dedi.

- "Bu yatirimlarimizi artirarak devam ettirecegiz"

Bu sözlesme kapsaminda Kayseri 2'nci Hava Bakim Fabrika Müdürlügünün, dünyada Airbus Defence & Space tesisleri disinda ilk ve tek bakim, yenileme, onarim merkezi haline geldigini belirten Erdogan, Türkiye'nin bu konuda tüm dünyaya hizmet verebilecegini ve kazandigi yeteneklerin ihracini da yapabilecegini söyledi.

Erdogan, söyle devam etti:

"Ülkemizi savunma sanayinde disa bagimliliktan tamamen kurtarincaya kadar bu yatirimlarimizi artirarak devam ettirecegiz. Çünkü biz geçmiste silah, mühimmat ve askeri teçhizat bakimindan disa bagimliligin bedelini çok agir ödemis bir ülkeyiz. Kibris Baris Harekati sebebiyle maruz kaldigimiz ambargolari, keyfilikleri, baskilari hatta tehditleri asla unutmadik, unutmayacagiz. Kibris Türkü'ne sahip çiktigimiz için 3 yil boyunca birakin parasini pesin ödedigimiz uçaklarin verilmesini, bakim ve onarimlari için gönderdigimiz uçaklar dahi bize teslim edilmedi. Hatta bu uçaklar için Türkiye, bizzat müttefikleri tarafindan hangarda saklama ücreti ödemek mecburiyetinde birakildi."

- "Bugün de benzer adimlarin atilmaya devam ettigini görüyoruz"

Neredeyse 40 yili bulan terörle mücadele sirasinda da "müttefiklik ruhu" ile asla bagdastiramayacaklari pek çok durumla karsilastiklarina isaret eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz talep ettiginde kirk dereden su getirilen silahlar, DEAS'la mücadele kisvesi altinda Suriye'deki teröristlere, binlerce tir ve uçak seferi ile teslim edildi. Vatandaslarimizin can güvenligini saglamak amaciyla gerçeklestirdigimiz sinir ötesi harekatlarda sözde dostlarimiz bizi zaafa düsürmek için ellerinden gelen her seyi yapti. Terör örgütünün elebaslari, mesru bir siyasetçi gibi kirmizi hali serilerek en üst düzeyde agirlandi. Bugün de benzer adimlarin atilmaya devam ettigini görüyoruz. Ülkemize yönelik sergilenen bu iki yüzlülükleri esefle takip ederken, kendi hazirliklarimiza da hiz veriyoruz. Kiymetli dostlarim, vatan savunmasinda karsilastigimiz tüm haksizliklari ve hukuksuzluklari kendi göbegimizi kendimiz keserek asmakta kararliyiz."

Erdogan, savunma sanayinin duraganligi kabul etmeyen, atalete tahammülü olmayan, sürekli ve yüksek tempolu çalismayi gerektiren bir sektör olduguna dikkati çekerek, bu sistemde basarinin en temel sartinin çitayi sürekli yukariya tasiyarak rakiplerinden daima bir adim önde olmak oldugunu vurguladi.

- "Çok büyük basarilara imza atiyorlar"

Bunun yolunun da kamu kaynaklarinin etkin kullanimi yaninda, özel sektörün dinamizminden faydalanmaktan geçtigini anlatan Erdogan, söyle konustu:

"Savunma sanayinde mesafe kaydetmis ülkelere baktigimizda su gerçegi net bir sekilde görebiliyoruz. Bu alanda devletler daha çok strateji belirleyen, istikamet çizen, ihtiyaci tespit eden, siparis veren konumundayken özel sirketler ise gelistiren, üreten, teslim eden konumundadir. Kamu-özel is birliginin güçlü ve saglam temellere oturdugu bir atmosferde, basari sansi da artmaktadir. Diger türlü dünya ile rekabet etmek, bu alanda özgün, yenilikçi, ileri teknolojiye sahip ürünler gelistirmek mümkün degildir. Ülkemizin bir süredir yaptigi da tam olarak budur. Birilerinin sürekli 'peskes çekiyorlar' diyerek, karaladigi projeler esasinda Türk savunma sanayinin gelecegine yapilan en kritik yatirimlardir."

Hisseleri dogrudan veya dolayli olarak kamuya ait savunma sanayi sirketlerinin her birinin kendi alanlarinda dünya markasi haline geldigini dile getiren Erdogan, "Savunma Sanayi Baskanligimizin rehberliginde özel sektör kuruluslarimiz, çok sinirli imkanlarla gerçekten çok büyük basarilara imza atiyorlar. Bu çerçevede harekatlarimizda kullandigimiz SIHA ve uçak bombalarindan, tank ve top mühimmatlarina kadar, hepsini de hem kamu hem özel sektör üretimi ile tedarik yollarini genisletiyoruz. Insallah bu dogrultuda önemli ve stratejik bir yatirim çok yakinda Gerede'de faaliyete geçecektir." diye konustu.

- "Hedeflerimize odaklaniyoruz"

Diger yandan savunma sanayi alaninda deneyim sahibi, uzmanlasmis ve nitelikli bir insan kaynaginin da olustuguna isaret eden Erdogan, Türkiye'nin dünyanin ilk 100 savunma sirketleri listesinde 7 firma ile temsil edildigini anlatti.

Türkiye'nin IHA, SIHA ve TIHA üretiminde artik dünyanin ilk üç-dört ülkesi içinde oldugunu vurgulayan Erdogan, "Savunma sanayindeki tek icraatlari, fabrika kapatmak olanlarin diger vizyon projelerimiz gibi elbette bunlari da anlamasini beklemiyoruz. Bunun için biz isimize bakiyoruz, hedeflerimize odaklaniyoruz. Türkiye olarak, ana ve alt yüklenicilerle birlikte kaynaklarimizi tabana yayarak savunma sanayinde güçlü bir ekosistem olusturmaya çalisiyoruz." degerlendirmesini yapti.

Erdogan, yerlilestirme ve millilestirme faaliyetleri kapsaminda stratejik is birligi anlasmalari imzaladiklari 10 firmaya sertifikalarini vereceklerini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu anlasmalarla birlikte Türk savunma sanayinin üretim kapasitesi daha da artacak, insallah ülkemiz hedeflerine çok daha hizli yol alacaktir. Rabbim yar ve yardimcimiz olsun diyorum. Insasi tamamlanan A400M FASBAT Uçak Bakim Tesisleri ve Stratejik Isbirligi Anlasmalarinin, ülkemize, milletimize, Silahli Kuvvetlerimize ve tüm paydaslara hayirli olmasini diliyorum. Milli Savunma Bakanligimizi, Savunma Sanayi Baskanligimizi, projede görev alan firmalarimizi, Türkiye'nin bekasi için çalisan, üreten, ter döken herkesi bir kez daha tebrik ediyorum."

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar'in, yogun programindan zaman ayirip programa tesriflerinden dolayi saygi ve sükranlarini iletmesi üzerine Erdogan, "Ben de sahsinizda tüm Kuvvet Komutanlarimiza, Silahli Kuvvetlerimize, misafirlerimize çok çok tesekkür ediyorum. Hayirli, ugurlu olsun." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'in konusmasinin ardindan, kurdele kesimi gerçeklestirildi.
Kaynak: AA