BM Libya Özel Temsilcisi Kubis Açiklamasi 'Seçimler Için Düzenlemeler Yapmak Temsilciler Meclisi'nin Sorumlulugundadir'

Birlesmis Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve Libya Destek Misyonu Baskani Jan Kubis, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlerin gerçeklesmesi için gerekli hukuki düzenlemeleri hazirlamanin Temsilciler Meclisi'nin sorumlulugu oldugunu söyledi.

Kubis, BM himayesinde uluslararasi bir inceleme kurulu tarafindan hazirlanan, Libya Merkez Bankasi hesaplarinin denetim raporuna iliskin baskent Trablus'ta düzenlenen bir toplanti sonrasinda basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Burada Kubis, AA muhabirinin, Isviçre'de 28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumunun (LSDF), 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlerin anayasal temelinin belirlenmesi konusunda basarisiz olmasi üzerine BM'nin atacagi adimlarin neler olacagina iliskin sorusunu, söyle yanitladi:

"LSDF'nin mutlak anlamda bir basarisizlik olmadigini söyleyebilirim. Çok faydali oturumlardi ve ülkenin seçimlere gidebilmesi için birbirinden farkli fikirler ve öneriler tartisildi. LSDF ile çalismaya ve oturumlarini saglamaya devam edecegiz. Cenevre'de kurulan LSDF Hukuk Komitesinin, seçimlerin hukuki altyapisina iliskin farkli önerilerin birlestirilmesi için çalismasina bu hafta sonunda devam edecegini görmek istiyoruz."

Kubis, devaminda, "Unutmamaliyiz ki, Devlet Yüksek Konseyi ile istisare ederek gerekli hukuki düzenlemeleri hazirlamak ve seçimlerin anayasal temelini açikliga kavusturmak Temsilciler Meclisi'nin sorumlulugudur." dedi. Kubis, bu iki kurumun baskanlariyla geçtigimiz günlerde yaptigi görüsmelerin de bu konuya odaklandigini belirtti.Kubis, 15 Temmuz'da New York'ta BM Güvenlik Konseyinde Fransa baskanliginda disisleri bakanlari düzeyinde bir toplanti yapilacagini belirterek, seçimlere ve ateskes anlasmasinin uygulanmasi hakkinda Libya'daki durumu tartismayi planladiklarini bu toplantinin, "Libyalilarin bu hedeflerine ulasmasinda uluslararasi toplumun destegini harekete geçirmek için baska bir firsat" oldugunu kaydetti.

- Libya seçimleri anayasal temel çikmazinda

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli LSDF, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento ve baskanlik seçimlerinin anayasal temelini görüsmek üzere 28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Isviçre'nin Nyon kasabasinda toplanmisti.

Libya'nin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter yanlisi LSDF üyeleri, anayasa taslagina göre çifte vatandasligi olanlar ve aktif askeri görevde bulunanlar seçimlere giremedigi için, LSDF kapsaminda belirlenecek seçimlerin adaylik kriterlerini Hafter'in lehine sekillendirmek istemisti.

Halife Hafter, "askeri görevinden" istifa etmeden ve ABD vatandasligindan ayrilmadan devlet baskanligina aday olmak istedigi için, LSDF oturumlari sonucunda seçimlerin anayasal temeli konusunda uzlasi saglanamadi.

Kaynak: AA