Bakanligin Kamu Isçilerine Zam Teklifi Belli Oldu

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, 700 bin kamu isçisi için zam teklifini sendikalara sundu. Maasi 3 bin 577 TL ile 3 bin 750 TL arasinda olanlara seyyanen 100 TL, 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasinda ücret alanlara 60 lira seyyanen zam önerildi.

Bakanligin Kamu Isçilerine Zam Teklifi Belli Oldu
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Türk-Is Genel Mali Sekreteri Ramazan Agar ve HAK-Is Genel Baskan Yardimcisi Dr. Osman Yildiz ile 6. Dönem Toplu Sözlesme süreci kapsaminda toplanti yapti. Türk-Is ve HAK-Is’in taleplerinin görüsüldügü toplantida, Bakanligin bu talebe karsi teklifi sunuldu. Toplanti sonrasinda ise iki sendikanin yetkilileri ortak basin toplantisi düzenledi.

Türk-Is Genel Mali Sekreteri Agar yaptigi açiklamada, "Bugün bizim vermis oldugumuz teklife karsi sag olsunlar bizi buraya davet ettiler. Bizim talebimize karsi bize bir teklif sundular. Bu teklifi aldik. Bunun müzakeresi bugünden itibaren baslamis oldu" dedi.



KENDILERININ VERMIS OLDUGU ÜCRET TALEBI ILE BAKANLIGIN VERMIS OLDUGU TEKLIFIN ÖRTÜSMEDIGINI AKTARAN AGAR SUNLARI KAYDETTI:

“Bu konuda bu rakamlari da sizlerle paylasmak istiyorum. Biz düsük ücretlerin özellikle 4 bin 800 liraya çekilmesini istemistik. Sayin Bakanligimiz da bu talebe karsi 3 bin 577 lira ile 3 bin 750 lira arasinda alanlara 100 lira seyyanen zam, 3 bin 750 lira ile 4 bin lira arasinda ücret alanlara 60 lira seyyanen zam talep ettiler. Birinci ay yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5, enflasyon yüzde 5’i geçerse artan kismin tamami diye talepte bulundular. Diger taleplerin ise daha sonra müzakere edileceginden bahsedildi. Bu sayin Bakanligimizin talebi, kendilerinin görüsü. Bizim bunu Türk-Is olarak, HAK-Is de olarak çalisanlarimizin adina kabullenmemiz mümkün degil."

Vermis olduklari 4 bin 800 liralik ücret talebinde bir pazarlik payinin bulundugunu aktaran Agar, “Bu kadarini biz gerçekten beklemiyorduk. Su anda devletin açiklamis oldugu rakamlara göre en düsük memur maasi 4 bin 880 lira. Buna dahi yaklasmamakta. Dolayisiyla daha sonraki günler, bakanimizin dedigine göre bayram sonrasinda tekrar bir araya gelecegiz. Bayram sonuna kadar kendileri bir çalisma yapacaklar. ’Bu da bizim bir talebimiz ancak son talebimiz degil. Bizim de kafamizda bir rakam var’ diye söyledi kendisi. Amacimiz bu Toplu Is Sözlesmesi’nin masa basinda çözülmesi. Masa basinda çözülmesi çok önemlidir” diye konustu.

HAK-Is Baskan Yardimcisi Yildiz ise, Bakan Bilgin ile yapilan bu toplantinin 2’nci toplanti oldugunu ifade ederek, "Kendilerine tesekkür ediyoruz. Ramazan Bey’in söyledigi gibi bizim teklifimizle Bakanligin bugün baslangiç olmasini umdugumuz teklifiyle arasinda önemli bir fark vardir. Biz bunu müzakerenin baslangici olarak almak istiyoruz. Sayin bakanimizin söylediklerinden öyle anladik, öyle de degerlendiriyoruz. Insallah biz bu müzakere sürecinin bütün Türkiye’nin bekledigi bu sürecin, Türk-Is ile bu ortakligin, birlikteligin önemli yararlar getirecegini umuyoruz. Bugün en düsük ücretli olarak belirtilen 3 bin 677 lira denk gelen ücretin çok düsük oldugunu söylemek lazim. Arada ciddi bir fark vardir” dedi.

(Mevlüt Isli – Erdinç Türkcan/IHA)
Kaynak: İHA