Bakan Mus, 'Yilin Ikinci Yarisinda Odagimiz E-Ticaret Olacak'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, “E-ihracat ile alakaliciddi çalismalarimiz var. Özellikle yilin ikinci yarisinda buraya odaklanacagiz. Ayrica, Ihracatimiz 2 bin kilometre biz bu menzilimiz olan 2 bin kilometrenin disina çikmak durumundayiz” dedi.

Bakan Mus, 'Yilin Ikinci Yarisinda Odagimiz E-Ticaret Olacak'


Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Temmuz ayi toplantisi meclis üyelerin katilimi ile gerçeklesti. Toplantida konusan Ticaret Bakani Mus, “2020 yilinda Istanbul, yüzde 49 pay ile 83 milyar dolar degerinde ihracat yüzde 58 pay ile 127 milyar dolar ithalat yapmistir. Istanbul’un ülkemiz dis ticaret katkisi çok büyüktür. 2020 yilinda küresel ekonomide yüzde 3,3’lük tarihsel bir daralma yasanirken, dünya mal ticaretinde ise yüzde 5,3’lük bir küçülme gerçeklesti. 2020 yilinin ikinci yarisindan itibaren güçlü bir toparlanma baslanmistir. 2021 yilinda da küresel ekonomide toparlanmanin devam ettigini görüyoruz. Ülkemiz 2020 yilinda pandemiye ragmen yüzde 1,8 oraninda büyüme gerçeklestirmistir. 2021 yili ilk çeyreginde net ihracat ve yatirimlarin katkisiyla yüzde 7 oraninda büyüdü. Ilk çeyrekte de oldugu gibi ülkemiz ikinci çeyrekte de yüzde 20’ye yakin bir büyüme ulasacagimizi öngörüyoruz. Ihracatimiz son 12 aylik dönemde yaklasik 200 milyar dolar seviyesine ulasarak cumhuriyet tarihi rekoruna ulasmistir” dedi.



“E-ihracat ile alakali bizimde ciddi çalismalarimiz var”

Pandeminin is dünyasi basta olmak üzere birçok alanda köklü degisimlere neden oldugunu ifade eden Mus, “Özelikle dijitallesmenin ivme kazanmasi, küresel tedarik zincirlerde ortaya çikan kirilganlik, tüketici tercihlerinde toplum sagligi iklim degisikligi gibi hassasiyetlerin artmasi gibi birçok dönüsümün devam etmesi kaçinilmazdir. E-ihracat ile alakali bizimde ciddi çalismalarimiz var. Özellikle yilin ikinci yarisinda buraya odaklanacagiz. Türkiye hak ettigi payi buradan alamamaktadir. Ciddi alt yapi ve yatirima girismis olacagiz. Çin Avrupa rotasinda konteyner fiyatlarinin 4 katina çikmasi bölgemizde ki birçok tedarikçiyi ülkemize yönlendirmektedir. Pandemi sonrasinda bu taleple tekrar karsilasacagimiza inaniyorum. Üretici ve ihracatçilarimiz bu firsatlari degerlendirmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandi.

“Ihracat menzilimiz olan 2 bin kilometrenin disina çikmak durumundayiz”

Hükümet olarak AB üyeleri ile hiz kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Mus, “2021 yilinda AB ihracatinda ki artis sevindirici olmak ile birlikte ticaret iliskimizi gelistirmek için hepimize görevler düsüyor. Yakin dönem içerisinde turizm ve lojistik sektöründe oldugu gibi hizmet sektöründe toparlanmaya sahit olacagiz. Ihracatçilarimizin yeni dönemde küresel ekonomideki etkinliklerini arttirarak yeni pazarlara ihracat yapabilmeleri için gerekli alt yapinin saglanmasi konusunda çalismalar devam ediyor. Ihracatimizin menzili 2 bin kilometre, Vietnam’in 8 bin kilometre, dolayisiyla biz uzak pazarlara ihracatçi olarak çok gitmiyoruz. Biz bu 2 binin disina çikmak durumundayiz” seklinde konustu.



“Ülkemizde ki e-ticaret alt yapisini gelistirmeliyiz”

Küresel salginin etkilerine karsin ülkece alinan etkili tedbirler sayesinde hizmet ihracatinin 2021 yilinda hizli bir toparlanma yasandigini vurgulayan Mus, Tüm bu hususlari göz önüne alarak yeni genel müdürlügümüzü teskil ettik. Ülkemiz ve is dünyasi için hayirli olsun. Inaniyorum ki uluslararasi hizmet ticareti müdürlügümüz hizmet ihracatimizi arttirma yolunda çok ciddi katkilar saglayacaktir. Bu süreç de teknoloji odakli yatirimlara genis imkan ve tesvikler saglayacak yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimiz ile yüksek teknolojili ürün ihracatimizi ve küresel deger zincirlerinde ki yetkinligimizi amaçliyoruz. Ülkemizde ki e-ticaret alt yapisini gelistirmeliyiz. Firmalarimizi önümüzde ki üç yil içerisinde 6,5 trilyon dolara ulasmasi gerekiyor. Beklenen küresel e-ticaret pazarinda daha çok varlik gösterebilmek için çalismalarimizi sürdürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA