Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Afganistan'in Ekonomik Kalkinmasina Destekleyebiliriz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Afganistan’dan gelebilecek yeni bir göçmen akinina deginerek, "Hepimizin karsisinda olan ortak bir zorluktan bahsediyoruz. Ideal kosullar altinda bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. En azindan ekonomik kalkinmasina destekleyebiliriz" dedi.

Bakan Çavusoglu Açiklamasi 'Afganistan'in Ekonomik Kalkinmasina Destekleyebiliriz'


Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto ile gerçeklestirdigi ikili görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Bakan Çavusoglu‘nu Helsinki’de agirlamaktan büyük bir onur duydugunu ifade eden Haavisto, “Ikili toplantimiz bu COVID-19 döneminde nadir olan toplantilar arasina girdi. Bu nedenle bu ikili toplanti yapmak büyük bir onurdur” dedi.

Görüsmelerde farkli konulara deginildigini ifade eden Bakan Haavisto, “Finlandiya ve Türkiye arasindaki ikili iliskilerde Avrupa Birligi ve Türkiye arasindaki iliskileri konustuk. Ayni zamanda uluslararasi gelismelerle ilgili bazi konulari ele aldik. Mesela Afganistan’daki durum, Afrika’daki, Dogu Akdeniz’deki konular, sorunlar gibi tutkunlari ele aldik. Bir sonraki toplantimizi Türkiye’de yapma sözünü verdim. Böylece kapsamli görüsmelerimizi görüste sürdüre biliriz” ifadelerini kullandi. Göç egilimlerinin de ele alindigini kaydeden Finlandiya Disisleri Bakani, “Hem Türkiye’de hem Avrupa’da hem de dünyada görülen göç egilimlerini aldik. Zaten Sayin Çavusoglu Litvanya‘dan geldi. Litvanya ve Belarus arasindaki sinir su anda düzensiz göçün sik görüldügü bir sinir bölgesi. Olumlu ve istikrarli gelismelere iliskin Dogu Akdeniz’de olumlu ve istikrarli gelismelere iliskin olarak, Kibris sorununa çözüm ne iliskin olarak bu gelismeleri çok yakin bir zamanda görebilecegimizi umuyoruz. Insan haklari konularini, Istanbul Sözlesmesi konusunu ele alma sansini bulduk” açiklamasini yapti.

Çavusoglu: “Finlandiya’dan 14 günlük karantina kisitlamasini kaldirmasini istiyoruz”

Bakan Çavusoglu, verimli görüsme gerçeklestirdiklerini ifade ederek, “Bugün toplantilarimiz esnasinda ikili iliskilerimizi bir adim öteye tasima konusundaki ortak irademizi eyit ettik. Özellikle de ticari iliskilerimiz üzerinde durduk bugün. Ayni zamanda ilk ortak ekonomik ve ticari komisyon toplantimizi 2021 yili sona ermeden önce gerçeklestirme konusunda hemfikir olduk. Pandemiye ragmen ticari hacmimizi artirdik ama tabii ki daha da fazla arttirma potansiyeli var” dedi.

Korona virüs salginin küresel tedarik zincirlerinde bazi degisikliklere sebep oldugunun altini çizen Disisleri Bakani, “Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik tedarik zincirinde de birçok üründe bu degisiklikleri görüyoruz. Ikili yatirimlarin çok büyük fayda saglayabilecegi konusunda hemfikiriz. Turizm aslinda bir baska isbirligi alani. 130 bin turist Finlandiya’dan her yil agirliyorduk ancak, pandemi nedeniyle azalma sayisi oldu. Dolayisiyla Finlandiya’dan kisitlamalari, özellikle de Türkiye’ye gelen turistler açisindan 14 günlük karantina kisitlamasini kaldirmasini istiyoruz. Bu kapsamda mesela Almanya ve diger birçok ile de zaten isbirligimiz devam ediyor. Her iki ülkedeki asilama hizlarina bakacak olursak hem Türkiye’de hem Finlandiya’da çok yüksek asilama hizi oldugunu görüyoruz . Çok kisa sürede bütün vatandaslarimizi asilayabilecegiz” açiklamasini yapti.

Kibris gibi bölgesel konularin da ele alindigini kaydeden Bakan Çavusoglu, “Afrika, Libya, Daglik Karabag bölgesi, Ukrayna bölgesi, Karadeniz bölgesi, göç gibi konularin hepsini ele alma firsati bulduk. Göç konusu hepimizin üstesinden gereken bir zorluk ve bu konuda beraber çalismamiz gerekiyor. Türkiye ve Avrupa Birligi iliskilerini de konustuk. Helsinki ruhunu tekrar Türkiye-Avrupa Birligi iliskilerine dahil etmemiz gerekiyor diye düsünüyoruz. O yüzden Finlandiya’nin rolü burada çok önemli. Türkiye ve Finlandiya olarak çatismalarin barisçil çözümü konusundaki beraber çalisiyoruz ve Orta Dogu‘da Afrika’da güçlerimizi birlestiriyoruz” açiklamasini yapti.

Haavisto: “Ortak zorluklarla karsi karsiyayiz”

Dogu Akdeniz’de yasanan gelismelere bakildiginda Türkiye ve Avrupa Birligi üye devletleri arasindaki bazi gerginlikler yasandigini dile getiren Finlandiya Disisleri Bakani, “2021 yilinda da ayni sekilde iliskilerde net bir ilerleme iyilesme gerçeklesti. Türkiye’ye bazi ziyaretlerde bulunuldu ve diyalog devam ediyor. Ortak zorluklarla karsi karsiyayiz. Göç konusunda, Suriye’nin gelecegi konusunda, Türkiye’de bulunan Suriyeli mülteciler konusunda, Afganistan konusunda ortak zorluklarla karsi karsiyayiz. Ayni sekilde Afganistan’dan gelebilecek göç yakinlarinda bunun içine dahil edebiliriz. Avrupa Birligi’ni ve Türkiye’nin birçok konu oldugunu söyleyebilirim” ifadelerini kulandi.

Çavusoglu: “Geçerli bir pasaportunuz olmazsa hiçbir sekilde bir havayolu sirketinden bilet alamazsiniz”

Türkiye -AB iliskilerinin en düsük seviyede olmadigini, Türkiye’nin üyelik müzakereleri açisindan herhangi bir ilerleme yok denilmesine katilmadigini, ancak onun disindaki alanlarda ilerlemeler oldugunu sözlerine ekleyen Çavusoglu, “Birbirimize ihtiyacimiz var” dedi.

Bu konularin hem Roma’da hem de Vilnius’ta ele alindigini kaydeden Çavusoglu, “Biz destegimizi ve genisletmeye haziriz, uzmanligimizi katki olarak sunmaya haziriz. Bildiginiz gibi Türkiye dünyada en fazla mülteci ev sahipligi yapan ülke. Bu nedenle de bu konuda çok fazla uzmanligi var, deneyimi var. Türkiye, bu deneyimi Litvanya’yla diger ülkelerle paylasmaya hazir” ifadelerini kullandi.

Mültecilerin Türkiye üzerinden mi Belarus’a geçtiginin tespit edilmesinin gerektigini kaydeden Çavusoglu, “Litvanya’dan bir heyet ve Disisleri Bakani yakin gelecekte Türkiye’ye gelecek. Bu durumu hep beraber degerlendirecegiz. Mültecilerin Türkiye üzerinden mi Litvanya’ya gittigini tespit etmemiz gerek. Hiçbir geçerli bir pasaportunuz olmazsa hiçbir sekilde bir havayolu sirketinden bilet alamazsiniz, uçaga binemezsiniz. Bu sizin de dediginiz gibi ortak bir zorluk. Litvanya ile çalismaya haziriz” dedi.



Haavisto: “Uçuslarin tekrar baslamasini saglamayi düsünüyoruz”

Finlandiya’ya Türkiye’ye gelen turistlere yönelik kisitlamalarin kalkmasina iliskin soruyu yanitlayan Bakan Haavisto, “COVID-19’dan kaynaklanan kisitlamalarin kisa sürede ortadan kalkacagini umuyoruz. Korona virüs salginindan kaynaklanman bazi olumsuz durumlarla karsi karsiyayiz. Mesela futbolda da bunun yansimalarini gördük. Ne kadar kisa bir gelecekte olacagini garanti edemeyiz. Sayin Çavusoglu’nun da söyledigi gibi Türkiye’deki bazi bölgeler Finlandiyali turistlerin çok sevdigi bölgeler, Alanya gibi. Finlandiyali turistler Türkiye gitmekten çok zevk aliyorlar, güvenli bir ülke olarak görüyorlar. Türkiye’nin bu tür güvenli turizme yönelik tedbirleri de görüsmemizde ele aldik. Finlandiya’nin Türk turistler açisindan tercih edilen bir ülke oldugunu görüyoruz. Durum el verirse, uçuslarin tekrar baslamasini bütün turistlerin isteyen herkesin rahat bir sekilde Türkiye’ye hizli bir sekilde gitmelerini saglamayi düsünüyoruz” açiklamasini yapti.

Çavusoglu: “Insan Haklari Eylem Plani’ni hayata geçirecegiz”

Çavusoglu, "Türkiye demokratik bir ülke. Türkiye bu kapsamda AB’ye yönelik, AB Konseyi’ne yönelik yükümlülüklerini yerine getiriyor. Geçmiste zor zamanlarimiz oldu. Gezi olaylari, FETÖ’nün darbe girisimi gibi zorlu zamanlar yasadik. Hükümetin su anda Türkiye’de reformlar gerçeklestiren bir hükümet. Iki yil önce yargi reformu stratejisini hayata geçirdik ve büyük bir kararlilikla bu reformlarla devam ediyoruz. Vatandaslarimizin haklarini ve milyonlarca mülteci haklarini savunmaya korumaya devam ediyoruz. Bu yilda baska bir reform paketini hayata geçirecegiz. Insan Haklari Eylem Plani’ni hayata geçirecegiz. Bu plani ilgili bütün paydaslarin katilimiyla hazirladik. Mahkemeler, savcilar, hakimler, STK’lar, akademisyenler bu sürece dahil oldu. Ayni sekilde Avrupa Konseyi ile de beraber çalisiyoruz, Türkiye Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden birisi. Bu reformlar somut adimlari beraberinde getiriyor. Amacimiz insan haklarini desteklemek yarginin bagimsizligini Türkiye’de desteklemek. Reformlar devam eden süreçler. Hükümetimiz, Cumhurbaskanimiz Erdogan ve toplumumuz çok güçlü bir sekilde reformlari ilerletme iradesine sahip” açiklamasini yapti.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Afganistan konusuna deginerek, açiklamasini su sekilde sürdürdü:

“Türkiye’de 4 milyon mülteciye ev sahipligi yapiyoruz. 3.6 milyon Suriyeli var Türkiye’de, Afganlar da ikinci sirada geliyor. Türkiye’de Afgan mülteciler, göçmenler var. Afganistan’dan gelebilecek baska bir göçmen akinindan bahsediliyor. Ülkedeki gelismeler neticesinde Afgan göçmeni olabileceginden bahsediliyor. Biz de bu kapsamda bölgedeki ülkelerle isbirligi kurmaya çalisiyoruz. Onlarin da ciddi endiseleri var. Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Iran. Yakin bir geçmiste Türkiye-Iran-Afganistan üçlü toplantimizi Antalya’da gerçeklestirdik. Türkiye ve birçok ülke bu durumdan mustarip. Daha iyi bir isbirligine ihtiyacimiz var. Çünkü hepimizin karsisinda olan ortak bir zorluktan bahsediyoruz. Ideal kosullar altinda bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. Afganistan’da ne yapabiliriz, en azindan ekonomik kalkinmasina destekleyebiliriz. Birçok Afgan ekonomik sebeplerden dolayi zaten Afganistan’da göç ediyor. Biz de bu kapsamda Türkiye’deki göçmenlerle konustugumuzda onlar da bize bunu söylüyorlar”
Kaynak: İHA