Avusturyali Hukuk Profesöründen Islam Yasasi'nda Yapilan Degisiklige Tepki

Avusturya’da dün mecliste kabul edilen terörle mücadele yasasi kapsaminda Islam Yasasi’nda da yapilan bazi degisikliklere tepki gösteren Viyana Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Dinler Hukuku Enstitüsü Baskani Prof.Dr. Andreas Kowatsch, yasanin anayasaya aykiri oldugunu ve ayrimciliga yol açacagini söyledi.

Prof. Dr. Kowatsch, kamu yayinci kurulusu ORF’ye yaptigi açiklamada, Islam Yasasi’nda yapilan degisikliklerin benzerlerinin diger dini cemaatlere yönelik hayata geçirilmedigini, bu nedenle "önyargilara dayali bir ayrimciligin" söz konusu oldugunu belirtti.

Ülkede yalnizca Müslümanlari temsil eden Avusturya Islam Cemaatinden (IGGÖ), imamlarin bilgilerinin bulundugu bir liste ve bu cemaate bagli derneklere yönelik detayli bilgi talep edildigine dikkati çeken Kowatsch, "Bu açikça bir dini cemaatin iç islerine müdahaledir ve bu nedenle anayasaya aykiridir." dedi.

- Müslümanlarin tepkisi sürüyor

IGGÖ Baskani Ümit Vural da yapilan düzenlemeleri, din özgürlügüne yönelik kabul edilmesi mümkün olmayan agir bir saldiri olarak nitelendirdi.

Avusturya Müslüman Gençlik (MJÖ) olusumu da yaptigi yazili açiklamada, dün meclisten geçen yasayla Müslümanlarin dini özgürlüklerinin ayaklar altina alindigini ifade etti.

Açiklamada, bir dine ait yasanin terörle mücadele yasasi kapsaminda degistirilmesinin çok farkli anlamlar tasidigina isaret edilerek, ülkede ilk defa bir dini cemaatin oluru alinmadan bu cemaatin dini özgürlüklerini garanti altina alan yasanin iktidar tarafindan degistirildigini, bu durumun demokratik degerlen açisindan utanç verici oldugu vurgulandi.

- Islam Yasasi'nda bazi maddelerin düzenlenmesi

Avusturya’da dün iktidardaki Halk Partisi (ÖVP) ve Yesiller Partisi tarafindan meclise tasinan terörle mücadele yasa tasarisi, parlamentoda sandalyesi bulunan diger 3 muhalefet partisinin de destegiyle mecliste kabul edilmisti.

Söz konusu yasa kapsaminda, ülkede Islam dininin resmen taninmasi ve Müslümanlarin dini özgürlüklerini garanti altina alan Islam Yasasi’nda da degisiklikler yapilmisti.

Din özgürlügünün anayasa ile garanti altina alindigi ve dini cemaatlerin iç islerine yönelik devlet müdahalesine izin verilmeyen ülkede dün kabul edilen düzenleme, devletin, Müslümanlari temsil eden IGGÖ’nün iç islerine müdahale etmesine imkan sagliyor.

Yeni yasa, cami ve derneklerin daha hizli sekilde kapatilmasinin yolunu açarken, ülkedeki bütün camilerde görevli imamlarin bilgilerinin yer aldigi bir listenin de Basbakanliga bagli Dinler Dairesine verilmesini zorunlu kiliyor.

Yasayla ayrica kar amaci gütmeyen dernek konumundaki camilerin yillik mali belgelerinin söz konusu kurumla paylasilmasi ve bu bilgileri paylasmayan camilere yönelik yüksek para cezalarinin hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Kaynak: AA