Akinci, Antep Fistigi Lisansli Deponun Sagladigi Avantajlari Anlatti

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Antep Fistigi Lisansli Deponun, Gaziantep ve bölge çiftçisine tüm risklere karsi güvenli, saglikli ve sigortali depolama imkani sagladigini ifade etti.

Akinci, Antep Fistigi Lisansli Deponun Sagladigi Avantajlari Anlatti
Devlet garantisi altinda ürün kabul islemlerine baslayan Antep Fistigi Lisansli Deponun sagladigi avantajlar hakkinda üreticileri detayli bir sekilde bilgilendirmeyi amaçladiklarini kaydeden Akinci, üretimin yüksek oldugu ilçe ve köyleri tek tek ziyaret ederek lisansli depo hakkinda üreticilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacaklarini söyledi.



GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, bir radyo programinin yayin konugu oldu. Programa telefon baglantisi ile katilan Akinci, açilisi geçtigimiz haftalar içerisinde Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank tarafindan yapilan Antep Fistigi Lisansli Deponun üreticilere sagladigi avantajlar ve lisansli depoculuk sisteminin tarim sektörü açisindan önemi hakkinda bilgiler verdi.

GTB tarafindan Ipekyolu Kalkinma Ajansinin (IKA) destekleriyle Antep Fistiginin ana vatani Gaziantep’e, Türkiye’nin ilk ve tek Antep Fistigi Lisansli Deposunun kazandirildigini animsatan Akinci, “Üreticimize, sanayicimize ve tüccarimiza çok önemli avantajlar saglayacak olan Antep Fistigi Lisansli Depoyu, fistigin gelecegine yapilmis çok önemli bir yatirim olarak degerlendirmekteyiz” dedi.

Yaklasik 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan tesiste, kuru kirmizi kabuklu, kirmizi kavlak ve boz kavlak Antep fistigi çesitlerinin kabul edildigini aktaran Akinci, “Antep fistigi; sosyal, ekonomik ve kültürel etkilesiminin yüksek olmasindan dolayi Gaziantep ve bölge halkinin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelmekte. Bölgede on binlerce kisiye dogrudan ve dolayli sekilde gelir kapisi olusturan Antep Fistiginda; üreticilerimiz, sanayicilerimiz ve tüccarlarimiz ürünlerini saglikli, sigortali ve güvenli bir ortamda muhafaza etmek için teknolojik bir sisteme ihtiyaç duymaktaydi. Bunun yani sira ürünü isleyen firmalar istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini konusunda zaman zaman sorunlar yasamaktaydi. Hasat döneminde finansman sikintisi çeken çiftçilerimiz ise ürünlerini arz yigilmasinin yasandigi sezon baslarinda daha düsük fiyatlara satmak zorunda kaliyordu. Bu nedenle özellikle üreticiler açisindan kolay pazarlanabilen, destek primi verilen ve nakliye destegi alan teknolojik bir sisteme ihtiyaç duyulmaktaydi. Faaliyetlerine baslayan Antep Fistigi Lisansli Depomuz, sektörde yeni bir dönemi baslatarak, gereksinim duyulan tüm bu ihtiyaçlari karsilayacaktir” dedi.

Antep Fistigi Lisansli Deponun sagladigi avantajlar hakkinda da bilgiler veren Akinci, “Her seyden önce lisansli depo sektör temsilcilerimize tüm risklere karsi güvenli ve saglikli depolama ile elektronik ürün senediyle (ELÜS) kolay alim-satim ve kredi imkani sunmakta. Depoya teslim edilen ürünler, modern soguk havalarda ürünün kalitesi bozulmadan muhafaza edilmekte. Diger lisansli depolarin aksine Antep Fistigi diger ürünlerle karistirilmadan çuvallanarak depolanmakta ve mudi ayni ürününü istedigi zaman tekrar geri alabilmekte. Arz yigilmasi nedeniyle olusan fiyat düsüslerine karsi Antep Fistigi Lisansli Depo piyasada regülasyon görevi üstlenmekte. Finansman sikintisi çeken ürün sahipleri, ürün senetleri araciligiyla ürünlerini satmadan, ihtiyaçlari oraninda bankalardan belirli vadelerde kredi kullanabilmekte. Kisaca, Antep fistiginda ticaret artik belirli standartlar üzerinden yapilarak, güvenli bir piyasa olusumuna katki sunulacak“ ifadelerini kullandi.

Antep Fistigi Lisansli Deponun ayrica üreticilere önemli devlet destekleri sagladigini da dile getiren Akinci, ürününü lisansli depoda degerlendiren çiftçilerin ton basina 100 TL nakliye destegi, parti basina 25 TL analiz destegi ve 6 ay süreyle ton basina 30 TL depo kira desteginden faydalanabileceklerini ifade etti.

Devlet garantisi altinda kar amaci gütmeden faaliyetlerini sürdüren Antep Fistigi Lisansli Deponun sagladigi avantajlar hakkinda bu yil hasat sezonu öncesi çiftçilere yönelik yerinde bilgilendirme çalismalari gerçeklestireceklerini vurgulayan Akinci, “Amacimiz tüm üreticilerimizi lisansli depo hakkinda detayli bir sekilde bilgilendirmek ve devletimizin sagladigi desteklerden faydalanmalarina katki saglamak. Üreticiyi hem ürününü saglikli sekilde depolama hem de finansa erisim noktasinda rahatlatacak olan bu sistemi gerekirse tüm ilçe ve köy merkezlerimizi tek tek ziyaret ederek çiftçilerimize anlatacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA