A400M FASBAT Uçak Bakim Tesisi Açilis Töreni

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar: 'Bilinmelidir ki savunma sanayisinde elde ettigimiz kazanimlarin Kayseri Uçak ve Motor Fabrikasinin; Nuri Demirag’in, Vecihi Hürkus’un uçak fabrikalarinin, Nuri Killigil’in milli silah fabrikasinin ve Devrim otomobillerinin akibeti gibi olmasina bir daha asla müsaade etmeyecegiz' 'Milli menfaatlerimiz dogrultusunda kamuözel ortakligini öngören, çagin kosullarina uygun, daha verimli ve etkin bir is modelini benimsemis bulunuyoruz. Böylelikle savunma sanayisinde teknolojik gelismeye ihtiyaç duyulan alanlardaki kabiliyetlerimizi artirmaya ve sürdürülebilirligi saglamaya çalisiyoruz'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Bilinmelidir ki savunma sanayisinde elde ettigimiz kazanimlarin, Kayseri Uçak ve Motor Fabrikasinin; Nuri Demirag’in, Vecihi Hürkus’un uçak fabrikalarinin, Nuri Killigil’in milli silah fabrikasinin ve Devrim otomobillerinin akibeti gibi olmasina bir daha asla müsaade etmeyecegiz” dedi.

Akar, beraberinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile 12. Hava Ulastirma Ana Üs Komutanliginda, A400M FASBAT Uçak Bakim Tesisi açilisi, retrofit yapilan ilk uçagin teslimi ve stratejik is birligi anlasmalari sertifika törenine katildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da video konferans yöntemi ile alandakilere hitap ettigi törende konusan Akar, A400M uçaklarinin retrofit anlasmasinin 2019’da burada imzalandigini hatirlatti.

Bakan Akar, "Uluslararasi standartlardaki bu tesis, tüm dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgininin olumsuz etkilerine ragmen planlanan süreden çok daha önce ve öngörülen bütçe içinde tamamlanmistir. Böylelikle, hem TSK’nin ihtiyaçlari çok kisa sürede karsilanmis hem de ciddi miktarda bir kaynagin ülkemizde kalmasi saglanmistir." diye konustu.

Bu durumun üstlendikleri hemen her projeyi basariyla tamamlayan yüklenici firmalarin teknolojisiyle, tecrübesiyle, mühendislik altyapisi ve proje yönetim sistematigi ile dünyada ulastigi seviyeyi bir kez daha ortaya koyduguna dikkati çeken Akar, firmalari tebrik ederek basari dileklerini iletti.

Küresel ve bölgesel düzeyde önemli gelismelerin yasandigi bir süreçte TSK’nin karada, denizde ve havada; yurt içinde ve sinir ötesinde yogun ve etkin sekilde faaliyetlerine devam ettigini aktaran Akar, "Bu çerçevede kahraman ordumuz vatanimizin, mavi vatanimizin, semalarimizin ve 84 milyon vatandasimizin güvenligini saglamak için her türlü risk, tehdit ve tehlikeye karsi yurt içinde ve sinir ötesinde azim ve kararlilikla mücadelesini sürdürmektedir. Böylesine kritik bir dönemde savunma ve havacilik alaninda atilan her adim, hayata geçirilen her proje de TSK’nin mücadelesine, imkan ve kabiliyetlerine, etkin, caydirici ve saygin niteliklerinin artirilmasina önemli katkilar saglamaktadir." ifadelerini kullandi.

A400M nakliye uçaklarinin da çok önemli bir ihtiyaci karsiladigini belirten Akar, sunlari söyledi:

"Envanterimize girdigi andan itibaren A400M uçaklari sadece Türk Silahli Kuvvetlerinin ihtiyacini karsilamakla sinirli kalmamistir. A400M uçaklari, küresel bir soruna dönüsen salginin yayilimini yavaslatmak ve can kayiplarini engellemek amaciyla dost ve müttefiklerimize gönderilen saglik malzemelerinin ulastirilmasinda da ülkemizin uzak diyarlara uzanan yardim eli olmustur. Su ana kadar 28 dost ve müttefik ülkeye yapilan 36 uçusun 24’ü, A400M uçaklari ile gerçeklestirilmistir."

Avrupa Hava Kuvvetlerinin gelecek nesil taktik ve lojistik hava nakliye ihtiyaçlarini karsilamak üzere baslatilan A400M projesinin önemli bir ayaginin Kayseri’de bulunmasini "ayri bir gurur vesilesi" olarak nitelendiren Akar, sanayi alaninin güçlü sehirlerden Kayseri’nin, havacilik sektöründe de köklü bir tecrübeye sahip oldugunu ifade etti.

2'nci Hava Bakim Fabrika Müdürlügünün temelini 1926'da Alman Junkers firmasi ortakligi ile kurulan Tayyare ve Motor Türk AS'nin (TOMTAS) olusturdugunu belirten Akar, "1928 yilinda üretime baslayan ve 1941 yilina kadar ürettigi uçaklarla dönemin en iyi havacilik fabrikalarindan biri durumundaki TOMTAS’in faaliyetleri maalesef birtakim sebeplerden dolayi akamete ugramis ve TOMTAS, havacilik tarihimizde aci bir hatira olarak kalmistir. Kayseri ve TOMTAS’in bu hüzünlü hikayesi Kayseri Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ile MSB Arsiv ve Askeri Tarih Daire Baskanligimizin gayretleriyle bir kitap haline getirilmis olup önümüzdeki günlerde yayimlanacaktir." diye konustu.

Akar, söz konusu eserin hazirlanmasinda emegi geçenlere de tesekkür etti.

- "Ülkemiz için büyük ve önemli kazanim"

Eskisehir'deki 1'inci Hava Bakim Fabrika Müdürlügündeki muharip uçak bakim, onarim ve sistem entegrasyonu ile Hava Kuvvetleri Komutanliginin bu konuda köklü bir tecrübeye sahip oldugunu aktaran Akar, Kayseri'nin de nakliye uçak teknolojisinde benzer sekilde önemli kazanimlar elde edecegini söyledi.

Savunma sanayinin yeni bir boyuta geçmesini saglayan A400M projesinin, Hava Kuvvetleri Komutanligi ve askeri fabrikalarin ulastirma uçaklarinda sahip oldugu bakim yetenegini ileri seviyelere tasiyacagini dile getiren Akar, sunlari kaydetti:

"Burada öncelikle Hava Kuvvetlerimizin A400M filosunun retrofit islemleri gerçeklestirilecektir. Tesislerimiz, tecrübemiz, savunma sanayi firmalarimiz ve devletimizin her konuda sagladigi destekle sadece kendi uçaklarimizin degil, yakin gelecekte tüm dost ve müttefiklerimizin A400M uçaklarinin retrofitlerini de Kayseri’de yapmayi hedefliyoruz. Türk ekonomisine ve özelde de Kayseri ekonomisine ciddi katki saglayacak bu çalismanin ASFAT ve AIRBUS is birliginde gelecek yillarda genislemesini de planlaniyoruz. Bu dogrultuda buradaki imkan ve kabiliyetlerimizle sadece A400M uçaklarinin degil, CN-235 uçaklarinin da retrofit faaliyetlerini yapabilecegimizi ümit ediyoruz."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderligi, kararli tutumu ve destegiyle yerli ve milli savunma sanayisinde önemli mesafelerin katedildigini vurgulayan Akar, dünyanin ilk 100 savunma sanayi firmasi içerisinde 7 Türk firmasinin yer aldigina dikkati çekti.

Amaçlarinin bu firmalarin sayisini her geçen yil daha da artirmak, savunma sanayisindeki yerlilik ve millilik oranlarini daha da yükseltmek oldugunu belirten Akar, söyle devam etti:

"Bu nedenle kamu kurumlarimizin, askeri fabrikalarimizin kapasitesini layikiyla kullanmak, TSK’nin tüm ihtiyaçlarini karsilarken, ayni zamanda uluslararasi pazarda güçlü bir konum elde etmek için reform niteliginde yapisal degisikliklere gidiyoruz. Milli menfaatlerimiz dogrultusunda kamu-özel ortakligini öngören, çagin kosullarina uygun, daha verimli ve etkin bir is modelini benimsemis bulunuyoruz. Böylelikle savunma sanayisinde teknolojik gelismeye ihtiyaç duyulan alanlardaki kabiliyetlerimizi artirmaya ve sürdürülebilirligi saglamaya çalisiyoruz. 2’nci Hava Bakim Fabrika Müdürlügümüzün bir çözüm ortagi olarak sahip oldugu tecrübeyi uluslararasi ölçekte bir firma ile paylasabilmesini bu is modeline borçlu oldugumuzu özellikle belirtmek isterim. Ayni sekilde bugün sertifika törenini icra ettigimiz Stratejik Is Birligi Anlasmalarini ve Onayli Tedarikçi sistemini de bu is modeli sayesinde hayata geçirmis bulunuyoruz. Bu çalisma ile teknolojik ve benzeri açilardan yeterli görülen milli ve yerli üretim yapan firmalarimiz desteklenerek TSK’nin ihtiyaçlarinin uzun dönemli olarak karsilanmasi ve yurt disi teknolojik bagimliliginin azaltilmasi da amaçlanmistir."

Akar, sahip olduklari kurum ve kuruluslari bu is modeli ile daha da güçlendirmek istediklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bunlar, ülkemiz için büyük ve önemli kazanimlardir. Bilinmelidir ki savunma sanayisinde elde ettigimiz kazanimlarin, Kayseri Uçak ve Motor Fabrikasinin; Nuri Demirag’in, Vecihi Hürkus’un uçak fabrikalarinin, Nuri Killigil’in milli silah fabrikasinin ve Devrim otomobillerinin akibeti gibi olmasina bir daha asla müsaade etmeyecegiz. Insallah onlarin yarim kalan basari hikayelerini devam ettirmek ve sonuca ulastirmak, Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde bizlere nasip olacaktir. Ülkemizin, 84 milyon vatandasimizin güvenligi, gelecek nesillerimizin daha müreffeh yasamasi ve ayni zamanda dost ve müttefiklerimizin ihtiyaçlarinin karsilanabilmesi için hep birlikte çalisarak engelleri birer birer asacagimizdan ve ulasmak istedigimiz yere varacagimizdan kimsenin süphesi olmasin."

Kaynak: AA