Fed Tutanaklari, Varlik Aliminin Azaltilmasi Için Sartlarin Henüz Saglanmadigini Gösterdi

ABD Merkez Bankasi, 1516 Haziran'da düzenlenen Federal Açik Piyasa Komitesi toplantisinin tutanaklarini yayimladi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklar, varlik aliminin azaltilmasinin degerlendirmeye baslanmasina yönelik hedeflerde "önemli ölçüde ilerleme" sartinin henüz saglanmadigini ortaya koydu.

Fed, Federal Açik Piyasa Komitesinin (FOMC) 15-16 Haziran'da düzenlenen toplantisina iliskin tutanaklari yayimladi.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutuldugu son toplantinin tutanaklarinda, asilamadaki ilerlemenin ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin yayilmasini azalttigi, bu ilerleme ve güçlü politika destegiyle ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin güçlendigi kaydedildi.

Tutanaklarda, genel olarak ekonominin seyrinin büyük ölçüde virüsün gidisatina bagli olacagi yinelenerek, asilamadaki ilerlemenin halk sagligi krizinin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmaya devam edecegi, ancak ekonomik görünüme yönelik risklerin devam ettigi vurgulandi.

- Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin uygun olmayan seviyelere yükselebilecegine dair endiseler dile getirildi

Toplanti katilimcilarinin isgücü piyasasi kosullarinin iyilesmeye devam etmesini bekledigine isaret edilen tutanaklarda, enflasyonun ise yakin vadede yüzde 2'nin üzerine çikmasinin beklendigi aktarildi.

Tutanaklarda, katilimcilarin genel olarak ekonomik görünüme iliskin risklerin dengelendigini görmelerine ragmen, önemli bir çogunlugunun enflasyon tahminlerine yönelik risklerin yukari yönlü oldugu kanaatinde oldugu belirtildi.

Birkaç katilimcinin yüksek enflasyon okumalarinin devam etmesi halinde uzun vadeli enflasyon beklentilerinin uygun olmayan seviyelere yükselebilecegine dair endiselerini dile getirdigine isaret edilen tutanaklarda, bazi katilimcilarin ise geçici fiyat baskilarinin halihazirda beklenenden daha hizli sona erebilecegi için enflasyon üzerindeki asagi yönlü risklerin devam ettigini savundugu kaydedildi.

- "Ekonomik toparlanma tamamlanmadi, ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor"

Tutanaklarda, "Katilimcilar genel olarak ekonomik toparlanmanin tamamlanmadigi ve ekonomik görünüme yönelik risklerin devam ettigi konusunda hemfikirdiler." degerlendirmesi yer aldi.

Katilimcilarin mevcut para politikasi durusu ve yönlendirmesinin uygun oldugu kanaatinde oldugu belirtilen tutanaklarda, gelen veriler ve ekonomik görünümleri üzerindeki etkileri isiginda bazi katilimcilarin faiz oranlari için ileriye dönük yönlendirmede ortaya koyulan ekonomik sartlarin mart ayinda öngörülenden biraz daha erken saglanabilecegini bekledikleri belirtildi.

Tutanaklarda, "Ancak bazi katilimcilar, ekonomik görünüme iliskin belirsizligin arttigini ve isgücü piyasasi ile enflasyonun seyri hakkinda kesin sonuçlara varmak için henüz çok erken oldugunu vurguladi." ifadesi kullanildi.

- Para politikasinin destekleyici durusu sürecek

Fed'in varlik alimlarinin da tartisildigina dikkati çekilen tutanaklarda, sunlar kaydedildi:

"Katilimcilar ilerlemenin devam etmesini beklese de Komite'nin 'önemli ölçüde ilerleme' standardi henüz karsilanmamis olarak görüldü. Çesitli katilimcilar, gelen veriler isiginda varlik alimlarinin hizinin azaltilmasina baslama kosullarinin önceki toplantilarda beklediklerinden biraz daha erken gerçeklesmesini beklediklerini belirttiler. Bazi katilimcilar, gelen verileri ekonomik ivme hakkinda daha az net bir isaret sagladigini gördü ve Komitenin isgücü piyasasi ve enflasyonun gidisati hakkinda daha iyi bir degerlendirme yapmak için önümüzdeki aylarda bilgi sahibi olacagina karar verdi."

Tutanaklarda, katilimcilarin birçogunun Komitenin hedeflerine yönelik ilerlemeyi degerlendirirken ve varlik alimi planlarinda degisikligi açiklarken sabirli olmasi gerektigini vurguladi.

Fed tutanaklarinda, üyelerin Komitenin hedeflerine ulasilana kadar destekleyici para politikasi durusunu sürdürmelerinin beklendigi kaydedildi.
Kaynak: AA