Rekoltesi Düsen Bursa Seftalisinde Fiyatlar Üreticiyi Memnun Etti

Türkiye'nin seftali üretiminin yüzde 15'inin karsilandigi ovada, kis döneminde agaçlarin soguktan etkilenmesi ve dolu nedeniyle geçen yil 110 bin ton olan rekoltenin 2530 bin tona geriledigi tahmin ediliyor Gürsu Ziraat Odasi Baskani Kamil Dönmez: 'Bursa seftalisinin aromasi, rengi, iriligi, kalitesi, digerlerine göre avantajlidir ve aranir'.

BÜSRA NUR YILMAZ - Kis aylarinda etkili olan soguk hava ve dolu nedeniyle meyve tutumu azalan, lezzeti ve aromasiyla ünlü Bursa seftalisinde rekolte büyük oranda düstü ancak fiyati üreticiyi teselli etti.

Türkiye'nin seftali üretiminin yüzde 15'inin karsilandigi Bursa Ovasi'nda 25 Haziran'da baslayan hasat sürüyor.

Bursa seftalisi ve "tüysüz seftali" olarak adlandirilan nektarinde geçen yil 110 bin tonu asan rekolte, bu sene 25-30 bin ton olarak tahmin ediliyor.

Geçen yil seftalide kilogram basina 3-3,5 lira, nektarinde ise 4-4,5 lira olan fiyatlar ise artis gösterdi.

Bursa Tarim Kooperatifleri Birligi Baskani Osman Özkan, AA muhabirine, seftali agaçlarinda etrafi tüy ve pullarla çevrilerek dis etkilerden korunmus büyüme noktalari olan, dal, yaprak ve çiçekleri olusturan "meyve gözleri"nin kisin asiri soguklardan etkilendigini söyledi.

Bu nedenle verimin az, fiyatlarin yüksek oldugunu belirten Özkan, "Bu sene kilogram basina 6 liradan asagi fiyat yok, 6 ila 10 lira arasinda seyrediyor. Çiftçi fiyatlardan memnun. Bu açidan iyi bir sezon olacak." degerlendirmesinde bulundu.

Özkan, bu sezon yurt disindan özellikle Rusya ve Ingiltere'den yogun talep geldigini aktardi.

Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamina Bursa seftalisi ihraç edildigini dile getiren Özkan, "Geçen hafta Rusya'ya, Ukrayna'ya ürün gitti, bu hafta Ingiltere'ye gidiyor." ifadesini kullandi.

- Hasat ekim ayinin ortalarina kadar sürüyor

Gürsu Ziraat Odasi Baskani Kamil Dönmez de Bursa seftalisinin yüzde 15'inin Gürsu ilçesinde üretildigini, hasadin çesitlerine göre ekim ayinin ortalarina kadar periyotlar halinde devam edecegini anlatti.

Bursa'da "Gülaven, "Hale", "Caldesi 2000" gibi 20-25 çesit seftali ve nektarin yetistigini kaydeden Dönmez, normalde 300-400 ton ürün alinan bahçelerde, bu yil 15-20 ton seftali oldugunu belirtti.

Agaçlarin, kisin hava sicakliklarinin sifirin altinda 11 dereceye kadar düsmesinden olumsuz etkilendigini, kimi zaman dolunun da etkili oldugunu vurgulayan Dönmez, söyle konustu:

"Bursa seftalisinin adi var ama artik azalmaya basladi. Bundan 30-40 yil önce Türkiye üretiminin yarisini karsilarken bugünlerde yüzde 15'ini karsilayan bir il. Bursa seftalisinin aromasi, rengi, iriligi, kalitesi, digerlerine göre avantajlidir ve aranir. Fiyati da her zaman yüksektir. Talep görüyor. Özelligi olan bir seftali ve bu ovanin velinimeti. 3-4 yildir nektarin ve seftali fiyatlari biraz iyi olunca çiftçi, ticari ömrünü bitirmis baska çesitlerin oldugu bahçelerinde tekrar seftali ve nektarin üretimine basladi. Buradaki sikinti, ürün çesitliligi planlamasi yapilmiyor. Su anda hangisi iyi para ediyorsa o üründe yogunluk yasaniyor ve 5 sene sonra korkarim ki o üründe bir yigilma olacaktir. Planlamanin iyi yapilmasi lazim."

Üreticilerden Halil Çelik ise uzun yillardir meyvecilikle ugrastigini dile getirdi.

Meyvelerin toplanip paketlenmesinin ardindan hale ya da ihracatçiya verildigini aktaran Çelik, "Bir isçinin yevmiyesi 100-110 lira. 07.00'de basliyorlar, 10-11 saat çalisiyorlar. Önemli olan bu meyveden anlayip toplayabilmek." dedi.
Kaynak: AA