(Özel) Tayfalarda Tadilat Isleri Tamam Açiklamasi Salya Bitmezse Karadeniz'e Gidecekler

Tekirdag’da tamir ve tadilat islemlerini tamamlayan balikçilar, av sezonu açildiktan sonra Marmara’da salya bitmezse Karadeniz’e açilacaklar.

(Özel) Tayfalarda Tadilat Isleri Tamam Açiklamasi Salya Bitmezse Karadeniz'e Gidecekler
Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde bakanligin çalismalari, rüzgarlar ve saganak yagislardan sonra denizin yüzeyinde biriken salyalar temizlenirken, balikçilarda av yasaginin baslamasiyla girdikleri tamir ve tadilat islemlerinin tamamladi. 1 Eylül’ü 4 gözle bekleyen balikçilar, ayni zamanda Marmara Denizi’nin dibindeki salyalarinda yavas yavas etkisini kaybedeceginden umutlu.

Tekirdag’da geçen yil salya konusunu ilk kez dile getiren balikçi Idris Seremet, evdeki yaglarin kullanimina kadar bu konuya dikkat edilmesi gerektigini belirtti.

Seremet, ayni zamanda denizin dibinde de salyalarin yavas yavas etkisini kaybettigini, denize ag atan diger balikçilarin bu konuda yavas yavas rahatladigini ifade etti.

Seremet, Marmara’da salya bitmezse Karadeniz’e ag atacaklarini da sözlerine ekledi.

"Aglarimiza zarar veriyor"

Balikçi Idris Seremet, “Ag tadilatlarini bitirdik. Anahtarimizi kapattik. Her zaman söyledigim gibi bir sezonu baslarken, balik olsun olmasin denizde o heyecanla balik var olacakmis gibi sezonumuza basliyoruz. Geçen sene sezonumuzu kaykay dedigimiz sey ile erken kontak kapatmistik. Aglarimiza zarar veriyor. Yani bunun balikla herhangi bir sikintisi yok. Baliklara zarar vermek yada insanlara zarar vermek kesinlikle öyle bir sey yok. Denizin üzerinde köpükleri çikti insanlar korktu. Balik insana zarar verir mi. Konuyla ilgili yetkililer zaten gerekli açiklamayi yaptilar” dedi.



“Marmara’yi bir akvaryum gibi düsünelim”

Seremet açiklamasinin devaminda, “Fakat kaykay bu sene fazla oldugu için pek çalisamadik. Daha çok Karadeniz’de çalismak zorunda kaldik. Bitecek gibi gözüküyor. Gittikçe azaliyor. Barbunya, istavrite ag atan ufak balikçi arkadaslarimiz, gittikçe rahatliyorlar. Kooperatif Baskanimiz Ibrahim Pehlivanoglu da açiklama yapmis zaten. Fakat kaykay bitmezse de Marmara Balikçilari yine de umudu kesmeyecek. Ayni heyecanla tüm eksikliklerimizi tamamladik ‘Vira Bismillah’ diyecegiz. Marmara’da salya halen devam ediyorsa Karadeniz’e gidecegiz. Karadeniz’de her çesit balik vardir. Marmara’nin sabit baligi yok zaten buradaki balik göç halindedir. Marmara’nin bir akvaryum oldugunu düsünelim. Karadeniz’den Ege’ye balik havyarini dökmek için gider. Havyarini döker Ege’ye geri döner. Yani o esnada yol giderken av olur. Yani Marmara’nin sabit bir baligi yoktur” diye konustu.



“Her apartmanin önüne yag bidonu birakilsa keske”

“Kendi denizimiz, kendi meramiz, evlerimiz burada. Marmara’da avlaniyor olsaydik daha iyi olacakti” diyen Seremet, “Insallah bir an önce biter. Devletimiz, belediyelerimiz onlarda çaba gösteriyorlar. Aritma tesislerini çogaltiyorlar. Fabrikalara gereken cezalar kesildi diye duyduk. Gereken önlemler aliniyor. Insallah bundan sonra eslerimiz dahil lavaboya dökülen sulara dikkat edeceklerdir. Umarim bundan sonra denizlerimizi daha temiz tutariz. Marmara’yi da böylece kurtarmis oluruz. Her apartmanin önüne yag bidonu birakilsa keske. Balik yagidir, kizartma yagidir onlara dökülse bunun gibi bir sistemler kurulmasi lazim. Denizlerimizi korumak için insanlarin bir çaba göstermesi lazim. Umarim denizlerimizi kurtaririz. Sadece Marmara degil, Ege ve Karadeniz tehlike altinda olmasin. Çocuklarimiza zengin ve temiz bir miras birakalim” diyerek açiklamasini noktaladi.
Kaynak: İHA