(Özel) Kredili Kurbanlara 'Faiz' Uyarisi

Kurban kesmekle mükellef olan, ancak kurban döneminde ellerinde parasi olmayan bazi vatandaslar, bankadan kredi alarak veya kredi kartlarini taksitlendirerek kurban ibadetini gerçeklesirken, Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Temel Islam Bilimleri Islam Hukuku Anabilim Dali, Ögr. Gör. Dr. Ahmet Çetinkaya, bu konuda “borçlara faiz bulasma” uyarisinda bulundu.

(Özel) Kredili Kurbanlara 'Faiz' Uyarisi
Dr. Ahmet Çetinkaya, kurban bayramina sayili günler kala vatandaslara yönelik önemli uyarilarda bulundu. Dr. Çetinkaya, “Öncelikle kurban kesmek isteyen kisilerin belli bir mali durumun olmasi gerekiyor. Biz bunu zekât vermesine mükellefi olan kisiler ayni zamanda kurban kesme mükellef oldugunu söylüyoruz. Bu miktarda paraya sahip olan kisi kuran kesmeli. Ancak kurban zamaninda kurbanlik hayvani alacak kadar parasi elinde olmadigindan dolayi bir baskasindan borç alabilir. Bu borçlanma genellikle günümüzde bankalardan kredi çekmek seklinde veya kredi kartina taksitlendirme seklinde yapilabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken herhangi bir faizli isleme bulasmamasi gerekiyor. Kisi bayram esnasinda, bayram günlerinde kurbanlik alacak miktarda parasi olmamasi dolayisiyla baskasindan borç alacak gibi faizsiz olma sartiyla kredi alarak veya kredi karti ile kurbanlik alabilir. Burada dikkat edilmesi gereken faizli islere bulasmamaktir. Malum dinimizde faiz haramdir” diye anlatti.

“Paydaslarin niyetini bilmek önemli”

Bir büyükbas hayvani en fazla 7 paydas ortak olarak kesebilir. Ancak paydaslarin niyetleri birbiri tarafindan bilinmesi ve herkesin niyetleri kurban kesmeden önce açikça belirtilmesi önemli oldugu söyleyen Dr. Çetinkaya, “Kurban kesiminde hissedarlarla ilgili su hususlara dikkat edilmesi gerekir. Hissedenlerin her birinin niyetinin kurban kesmek oldugunu önemlidir. Paydaslarin niyeti et yemek veya ailede görülmüs olan bir gelenegi yerine getirmek gibi bir düsünce var ise kurban ibadetin gerçeklesmesi mümkün degildir. Bu durumda kesilen kurban, kurban olmaz. Bu sebeple hissedarlarin niyetinin ne olduguna dair en azindan bilgimiz olmadi veya niyetlerini sözlü olarak duyabilecegimiz hissedarlarla birlikte kurban ibadetini yerine getirmek en dogru yoldur” dedi.



“Sosyal medyada paydas bulmada aldatma söz konusu olabilir”

Dr. Çetinkaya, son zamanlarda moda haline gelen sosyal medya üzerinden paydas bulma konusuna deginerek, sunlari söyledi:

“Son dönemlerde özellikle sosyal medya üzerinden kurban hissedarlarinin bulunmasi veya eksik kalan hissedarini bu sekilde tamamlanmasi, dini anlamda herhangi bir sakincasi olmayan bir durumdur. Bu hissedarlarin kimler oldugu kurban kesme niyetlerin olup olmadigini dair kesin bir bilgi edinemeyecegimizden dolayi, öncelikle vatandaslarimizin kurban hissedarlarini, paydaslarini tespit ederken, tanidiklari, gördükleri, mahalleden, siteden, apartmandan bildikleri ve güvendikleri insanlarla beraber bu ibadet yapmalari öncelikle istenen bir durumdur. Çünkü sosyal medya yolu ile yapilan bir takim islemlerde aldatma ve aldanma gibi bir durum söz konusu olabilir.”
Kaynak: İHA