Norveç'te Sosyal Medyada Paylasilan Ticari Fotograflardaki Degisiklikler Için Beyan Zorunlulugu Getirilecek

Pazarlama Yasasi'nda degisiklige sebep olacak uygulamanin ne zaman yürürlüge girecegine Norveç Krali karar verecek.

Norveç'te sosyal medya fenomenlerinin fotograflarda yaptiklari düzenlemeleri beyan etmelerini gerektirecek yeni bir yasa yürürlüge girecek.

BBC'nin haberine göre yeni yasa, gençler arasindaki "dis görünüs baskisini azaltma" çabasinin bir parçasi olarak tüm sosyal medya platformlarindaki ücretli gönderileri kapsayacak.

Pazarlama Yasasi'nda degisiklige sebep olacak uygulamanin ne zaman yürürlüge girecegine, Norveç Krali karar verecek.

Yeni yasa, 2 Haziran'da Norveç'in ulusal meclisi Storting'de, 72'ye karsi 15 oyla kabul edilmisti.

Hükümetin internet sitesinden yapilan açiklamada, söz konusu düzenlemenin "reklamcilikta idealize edilen insanlarin" toplumda olusturdugu baskiyi azaltmak oldugu belirtildi.

Açiklamada yasanin, "Rötuslanmis veya baska sekilde manipüle edilmis reklam görsellerindeki kisilerin vücutlarinin sekil, boyut ve deri açisindan gerçeklikten uzaklastiginda isaretleme görevi görecegi" belirtildi.

Sosyal medyada ücretli tanitim paylasan influencer, oyuncu ve sarkicilar dahil herkesi etkileyecek yasa Snapchat ve Instagram'da kullanilan filtrelerin yani sira vücut sekli ve boyutu gibi özelliklerde yapilan dijital degisiklikleri de kapsayacak.

- Yasa teklifi hakkinda

Insider sitesinin haberinde de Çocuk ve Aile Isleri Bakanliginin Norveç parlamentosuna gönderdigi ilk teklifte "Ulusal Halk Sagligi Enstitüsü'ne göre "anoreksiyanin (yeme bozuklugu) genç kizlar arasinda en yaygin üçüncü ölüm nedeni olduguna" isaret edildi.

Teklifte, "Gençler, diger seylerin yani sira reklam ve sosyal medya araciligiyla iyi görünmeleri için büyük baskiya maruz kaliyor ve sergilenen modeller genellikle dijital olarak rötuslaniyor. Bu, gençleri ulasilmasi imkansiz bir güzellik idealine maruz birakiyor." degerlendirmesi yapildi.

Ayrica Bakanlik, "Kisilerin kendi görünümünde daha müdahaleci ve kalici degisiklikler yapma arzusuna karsi koymalari özellikle önemlidir." açiklamasinda bulundu.

- Birlesik Krallik, Fransa ve ABD'de de benzer yasalar önerilmisti

Konuyla ilgili Birlesik Krallik, Fransa ve ABD'de de daha önce benzer önlemler alinmisti.

Eylül 2020'de, Birlesik Krallik'tan bir meclis üyesi, "bir filtrenin veya degisikligin kullanildigini gösteren sosyal medya gönderileri"nde açiklama yapilmasini gerektiren bir yasa tasarisi önermisti.

Yerel basinda yer alan haberlere göre, subatta Birlesik Krallik Reklam Standartlari Kurumu, sosyal medya fenomenlerinin reklamlarda gerçekçi olmayan güzellik filtreleri kullanmasini yasaklamisti.

Fransa 2017'de "bir modeli daha ince göstermek için dijital olarak degistirilen herhangi bir ticari görüntüde 'sigara paketi tarzi' bir uyari" olacagini bildiren yeni bir yasa açiklamisti.

ABD Kongresi de yasa geçmemis olsa da kismen tüketicileri olumsuz vücut ideal mesajlarindan korumayi amaçlayan Reklamda Gerçek Yasasi'ni 2014'te duyurmustu.
Kaynak: AA