MÜSIAD Genel Baskani Kaan, Dernegin Alanya Subesinin Olagan Genel Kurul Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'(Kovid19 salgin süreci) Türkiye, ilk sokun ardindan basarili bir toparlanma grafigi çizdi' 'Ilk çeyrekte yüzde 7'lik büyümeyi salgindan çikisin habercisi olarak degerlendirebiliriz. Ikinci çeyrekteki büyüme oranini yüzde 15'lerin üzerinde bile görebiliriz'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Genel Baskani Abdurrahman Kaan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde dünyanin ekonomik ve sosyal anlamda sarsildigini belirterek "Türkiye, ilk sokun ardindan basarili bir toparlanma grafigi çizdi." dedi.

Kaan, Alanya'da bir otelde düzenlenen MÜSIAD Alanya Subesi 1. Olagan Genel Kurul Toplantisi'nda, salgin sürecinin bir yili askin süredir ekonomi, ticaret ve sosyal yasam alanlarinda dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerin ezberini bozdugunu dile getirdi.

Dünyanin artik yeni bir iktisadi düzenin, yepyeni kurallari uygulamanin esiginde oldugunu vurgulayan Kaan, yeni dünya düzenini, yeni is gelistirme modellerini takip etmek durumunda olduklarini kaydetti.

Kaan, bunun için yatirimlarin dogru sekilde çekilmesini, dogru yerlere aktarilmasini, yatirimcilarin yönlendirilmesini saglamak gerektigini belirterek "Bunun yaninda tabii bir de ülkemizin her sehrinin kendine has degerlerinin çok daha iyi anlatilmasi da elzemdir. Bu da ancak, yeni bir yatirim agiyla mümkündür. Bölgesel ekonomilerin sehir ekonomilerinin olusturulmasi esastir. Böylece kendi kendine yeten ve kendi varliklarini degere dönüstürebilmis kentlerimiz olacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Ithal edilen 175 milyar dolara yakin ara malin üretimini içeride gerçeklestirmeliyiz"

MÜSIAD olarak, ülke ekonomisine yapilan katkiyi artirmaya ve üyeler arasindaki ortaklik kültürünü gelistirmeye yönelik projeler gelistirdiklerini anlatan Kaan, salginin ana gündem oldugu 2020'de tüm dünyanin ekonomik ve sosyal anlamda sarsildigini bildirdi.

Türkiye'nin de bu süreçte etkilendigini belirten Kaan, söyle devam etti:

"Türkiye, ilk sokun ardindan basarili bir toparlanma grafigi çizdi. Bu durum, kapasite kullanim oranlarimiza yansidi. Imalat sanayimiz ise son iki çeyrekte kayda deger bir gelisim seyrine oturdu. Türkiye olarak enflasyonist baskiyi zorlayan iki temel etkeni, en yakin zamanda bertaraf etmemiz gereklidir. Birincisi kendi kendine yetmek. Yani ithal edilen 175 milyar dolara yakin ara malin üretimini içeride gerçeklestirip disa bagimliligi minimize etmek ve elbette parayi bir emtia araci olarak görmekten vazgeçmek. Ikincisi ise yerlesik tasarruf sahiplerine, elde tuttuklari dövizi, altini, faiz ya da katilim payindaki paralarini degerlendirebilecekleri yeni ve güvenilir yatirim olanaklari saglamak. Ilk çeyrekte yüzde 7'lik büyümeyi salgindan çikisin habercisi olarak degerlendirebiliriz. Ikinci çeyrekteki büyüme oranini yüzde 15'lerin üzerinde bile görebiliriz."

Tek liste halinde gidilen seçimde Mustafa Durusoy, yeniden Alanya Sube Baskanligina seçildi.

Kongreye Alanya Kaymakami Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel, Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, siyasi parti temsilcileri, oda baskanlari, sivil toplum kuruluslari temsilcileri ve dernek üyeleri katildi.
Kaynak: AA