Hayvanlarin Korunmasina Iliskin Kanun Teklifi, TBMM Tarim, Orman Ve Köyisleri Komisyonunda Görüsülüyor

Teklif sahibi, AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel: 'Arastirma komisyonumuzca hazirladigimiz raporumuzda 34 sorun tespit etmistik. Bunlarin giderilebilmesiyle ilgili de 50 baslik altinda çözüm önerilerimiz vardi. Yasa teklifimizi yaparken de komisyon raporumuza siki siki bagli kalmaya çalistik' Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin: 'Hayvan haklari meselesi çok önemli ve Türkiye Belediyeler Birligi olarak yapilan bütün çalismanin altina imzamizi atiyoruz' 'Bakim evi, hayvan hastanesi ve dogal yasam alanlarini kurmak üzere tahsis edilecek Hazine ve orman alanlarinin bedelsiz olmasi, hem belediyelerimizin elini güçlendirecek hem de bu konuda tesvik edici olacak'

AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel, hayvanlara eziyet ve kötü muamelenin önlenmesi için kurulan ve görev süresi dolan Meclis Arastirmasi Komisyonunun hazirladigi raporda, tespit edilen 34 sorun ve bunlara iliskin 50 baslik altinda çözüm önerilerinin oldugunu belirterek, "Yasa teklifimizi yaparken de raporumuza siki siki bagli kalmaya çalistik." dedi.

AK Parti Tekirdag Milletvekili Yel, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonunda görüsülen ve ilk imza sahibi oldugu Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'ne iliskin bilgi verdi.

Yel, teklifin hazirlanmasinda, hayvanlarin haklarinin korunmasi ile hayvanlara eziyet ve kötü muamelelerin önlenmesi için alinmasi gereken tedbirlerin belirlenmesi amaciyla kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu raporunun bir kaynak olusturdugunu bildirdi.

Baskanligini yaptigi bu Meclis Arastirmasi Komisyonunun, kanuni süreçte, sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerini, akademisyenleri, belediye baskanlarini, konunun muhatabi kamu kurum ve kuruluslarini dinledigini anlatan Yel, saha çalismalarinin ardindan hazirlanan komisyon raporunun, 16 Ocak 2020'de Genel Kurulda kabul edildigini animsatti.

Hazirlanan teklifle ilgili farkli kesimlerin, farkli yorumlar yaptigina isaret eden Yel, söyle konustu:

"Komisyon raporumuzda 50 madde hazirlamistik. 'Neden 18 madde hazirlandi?' elestirisi var. Komisyonumuzca hazirladigimiz raporumuzda 34 sorun tespit etmistik. Bunlarin giderilebilmesiyle ilgili de 50 baslik altinda çözüm önerilerimiz vardi. Yasa teklifimizi yaparken de komisyon raporumuza siki siki bagli kalmaya çalistik. Özellikle burada yasa teknigi açisindan 50 maddelik bir teklif yapmamizi gerektirmeyen, 5199 sayili yasanin degismesi gereken maddeleriyle ilgili 50 konuyu, biz 18 madde halinde uygulayarak zaten muradimiza ermek adina gerekli çalismayi yaptik.

Asil olarak bizim zihinsel anlamda, reform niteliginde tanimlayabilecegimiz bir yasa teklifini sunmamizdi. Önemsedigimiz konu, 5199 sayili kanunun belki de en zayif yani, hayvanlarin can olarak nitelendirilmemesiydi; mal ve esya olarak nitelendirilmesiydi. Biz buradan yola çikarak dedik ki hayvanlar da bizim gibi duygulari olan bireylerdir, varliklardir. Hayvanlarin can niteligi tasimasi gerektigine dair, 'hayvanlarin mal ve esya niteligi sayilmasi' gereken maddeyi ortadan kaldirmakla görevimizi devam ettirdik, yasa teklifimizi bunun üzerine kurduk."

Yel, teklifle, belediyelere; barinak ve rehabilitasyon merkezleri yapma, kisirlastirma, asilamayla ilgili pek çok konuda da görev verilecegini dile getirdi.

Teklifin getirdigi düzenlemelere iliskin bilgi veren Yel, "Teklifimizin kabul edilmesi halinde inaniyorum ki Türkiye'de hayvanlarin korunmasiyla ilgili beklenti içinde olan hem insanlarimiz hem bu suçlara düçar olan canlarimiz hem de hayvanlardan korkan ve zarara ugrayan pek çok insanimiz da bundan mutlu olacaktir." diye konustu.

- "Uygulama çok önemli"

Türkiye Belediyeler Birligi Baskani ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, bugün bir tarihe taniklik edildigini belirterek sunlari kaydetti:

"Hayvan haklari meselesi çok önemli ve Türkiye Belediyeler Birligi olarak yapilan bütün çalismanin altina imzamizi atiyoruz. Ancak burada uygulama çok önemli. Uygulamada da zihinsel dönüsüm, sehri buna göre hazirlamak ve sehrin hayvan haklari konusunda sivil toplumla, akademik dünyayla, bütün muhataplarla birlikte çalisildiginda nasil bir hayvan dostu sehrin olabilecegini çalismis bir kardesinizim. Belediye baskanlarimizin birtakim endiselerini söylemelerine ragmen Türkiye Belediyeler Birligi olarak biz teklifin dogru oldugunu söylüyoruz.

Önerilerimizden bir tanesi, hayvan bakim evi, hayvan hastanesi ve dogal yasam alanlarini kurmak üzere tahsis edilecek Hazine ve orman alanlarinin bedelsiz olmasi, hem belediyelerimizin elini güçlendirecek hem de bu konuda tesvik edici olacak. Büyüksehirlerde, merkez ilçelerin iyi tanimlanmasi gerekiyor. Bu teklifte tanimlanmamis. Teklif bu sekilde geçerse bu sefer her sey büyüksehirde dönecegi ve yeni bir kaosun uygulamada çikacagi endisesiyle, özellikle burada büyüksehir ilçe belediyelerinin açikça belirtilmesini, uygulamada karsilasilacak tereddütlerin giderilmesini önemli buluyoruz."

- "Teklif, kanunu güncel durumlara uyarlayacak degisiklikler öngörüyor"

Teklifin imza sahiplerinden AK Parti Istanbul Milletvekili Serap Yasar, Hayvanlari Koruma Kanunu'nun, AK Parti'nin ilk icraatlarindan birisi oldugunu dile getirerek, sunlari söyledi:

"Sayin Cumhurbaskanimizin öncülügünde geçen 17 yillik süre içinde ortaya çikan yeni durumlar karsisinda bu kanunu güncel durumlara uyarlayacak degisiklikleri öngören yasa teklifini görüsüyoruz. Bu teklifle bugüne kadar uygulamada karsilasilan sorunlarin giderilmesi ve bir can olarak kabul ettigimiz hayvanlarin, daha etkin korunmasini amaçliyoruz. Hayvanlara yönelik öldürme, iskence, kötü muamelenin toplum vicdaninda açtigi yaraya merhem olacak daha güçlü tedbirler getiriyoruz. Sürdürülebilir saglikli bir çevre esasi dogrultusunda tüm canlilarin refahinin, sagliginin korunmasini güvence altina aliyoruz."

Komisyonda daha sonra teklifin tümü üzerindeki görüsmelere geçildi.

Kaynak: AA