Gaziantep Model Fabrika, Bölgedeki Sanayi Isletmelerinin Verimliligini Artiriyor

Model Fabrika'dan yararlanan imalat sektörü temsilcileri, enerji verimliliginden liderlige, üretim süreci yönetiminden endüstri 4.0'a kadar pek çok alanda egitim ve danismanlik hizmeti alarak isletmelerinde hem verimliligi hem de kazançlarini artirdi GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Sorumlusu Basar Küçükparmak: 'Model Fabrika ile firmalarin verimliliklerinde en az yüzde 25 hatta yüzde 100'e varan artislarin yasandigini gözlemledik' Pakten Saglik Ürünleri AS Yönetim Kurulu Üyesi Metin Tepe: '4 aylik süreçte neredeyse yüzde 80'e yakin verimlilik iyilestirmesi oldugunu gördük. Dolayisiyla Model Fabrika'nin sehrimizde varligi önemli'

FIRAT ÖZDEMIR - Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Gaziantep'te bir süre önce faaliyete baslayan Model Fabrika, kent ve bölgedeki sanayi kuruluslarinin üretimindeki sorunlarini çözerek, verimliligin artmasina ve dijitallesmesine önemli katkilar sagliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Müdürlügü, Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Birlesmis Milletler Kalkinma Programi is birliginde, Avrupa Birligi'nin finansal destegiyle 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Model Fabrika'da, makine ve üretim hatlarinin yani sira egitim odalari, konferans salonlari, çalisma alanlari bulunuyor.

Bölge ve kentin imalat sanayisindeki üretim verimliliginin artirilmasi ve endüstri 4.0'in saglanmasi amaciyla ise koyulan Model Fabrika, ilk etapta kentteki 6 ihracatçi firmayla çalismalara basladi.

Enerji verimliliginden liderlige, süreç yönetiminden degisim psikolojisine kadar 22 ana basligin fabrika ortaminda mühendis ve yöneticilerle paylasildigi Model Fabrika'daki uzman ve akademisyenler, söz konusu firmalarin yönetici ile çalisanlarina üretim süreçleri ve yasanan sikintilarin giderilmesine iliskin hazirlanan plan çerçevesinde yaklasik 4 ay teorik ve uygulamali egitimler verdi.

Üretim tesislerindeki dijitallesme ve üretim verimliligi üzerine senaryolar hazirlanarak uygulanmasinin ardindan firmalara kisa sürede yüzde 20 ila yüzde 100 arasinda katki saglandi.

GSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Sorumlusu Basar Küçükparmak, AA muhabirine, Model Fabrika'nin üretim sanayisinde verimliligin artirilmasi noktasinda önemli bir proje oldugunu söyledi.

Model Fabrika'nin Türkiye'nin önemli sanayi kenti Gaziantep'e büyük atilim saglayacagini ifade eden Küçükparmak, "Amacimiz mevcut yatirimlarla verimliligi artirmak ve dijital dönüsümle izlenebilirligi, verimi, kayip zamani ve israfi tekrar kazanabilmek." dedi.

Küçükparmak, Model Fabrika ile ilk asamada çesitli sektörlerdeki 6 firma ile ögren-dönüs programi yapildigini anlatarak, söyle devam etti:

"Bu bir demo çalismasiydi. Amacimiz 6 firmadaki çiktilari görüp, Gaziantep sanayisine bu çalismanin ne kadar önemli ve güzel oldugunu anlatmakti. Çiktilarimiz çok güzel oldu. Model Fabrika ile firmalarin verimliliklerinde en az yüzde 25 hatta yüzde 100'e varan artislarin yasandigini gözlemledik. Zaten bunlari da kisa süre içinde Gaziantep sanayisiyle paylasip bunun ne kadar önemli oldugunu örneklerle aktaracagiz. Sektör ayirmaksizin, bütün firmalari buna girmesi gerektigini düsünüyoruz."

- "Yüzde 80'e yakin verimlilik iyilestirmesi oldu"

Pakten Saglik Ürünleri AS Yönetim Kurulu Üyesi Metin Tepe de hijyen ürünleri, çocuk ve hasta bezleri gibi ürünleri ürettiklerini anlatarak, yaklasik 30 ülkeye ihracat yaptiklarini belirtti.

Model Fabrika ile üretim tesislerindeki pilot bölgeye yalin üretim üzerine 4 aylik çalisma yaptiklarini hatirlatan Tepe, sunlari kaydetti:

"Izleyip, teshis ederek, gerekli süreçlere iyilestirmeler yapildi. Özellikle emek, zaman tasarrufu, kapasite artisi ve maliyet düsürücü, düzeltici faaliyetlerimizi yaptik. 4 aylik süreçte neredeyse yüzde 80'e yakin verimlilik iyilestirmesi oldugunu gördük. Dolayisiyla Model Fabrika'nin sehrimizde varligi önemli. Buradaki yeni girisimci, kendisini gelistirmek isteyen firmalarimiz için çok önemli bir rol model çünkü su an bizim ne bir dakika ne 1 lira israfa tahammülümüz var. Firmalarin ilk kurulum, çalisan insan, makine, is yapma biçimi açisindan dogru bir yol haritasiyla çikmalari noktasindan Model Fabrika'nin çok büyük yardimci olacagina inaniyorum."

Ansa Ambalaj Sanayi AS Genel Müdürü Bahadir Bozoglu da fabrikada belirledikleri pilot bölgede tasarruf açisindan yüzde 15'e yakin kazanç sagladiklarini söyledi.

Bozoglu, Model Fabrika'nin Gaziantep için büyük bir firsat olduguna dikkati çekerek, "Umut ediyoruz ki Model Fabrika tüm firmalara yayilir. Firmalar bu isin gerçekten faydasini ögrendiklerinde kesinlikle bu ise destek vererek, katilacaklarini öngörüyoruz. Çünkü biz kisa bir dönem içerisinde bizim için önemli sayilacak bir katma deger sagladi." diye konustu.

Kaynak: AA