Dr. Furtun Açiklamasi 'Sinovac'in Yeni Varyantlar Için Koruyuculugu Az Biontech'in Ise Yüzde 70'

Samsun Tabip Odasi Baskani ve Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Funda Neslihan Furtun, Sinovac asisinin delta ve alfa virüslerine karsi çok fazla koruyuculugunun olmadigini, Biontech asisinin ise 2. dozdan sonra yüzde 70 oraninda koruyuculuk sagladigini söyledi.

Dr. Furtun Açiklamasi 'Sinovac'in Yeni Varyantlar Için Koruyuculugu Az Biontech'in Ise Yüzde 70'
Yeni yayinlanan ‘Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeligi’ konusunda Samsun Tabip Odasi Yönetim Kurulu tarafindan basin toplantisi düzenledi.

Toplanti sonrasi sorulara cevap veren Samsun Tabip Odasi Baskani ve Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Funda Neslihan Furtun, delta ve alfa mutasyonlari için koruyuculugu yüksek Biontech asisini önerdiklerini ifade etti.



“Sinovac’in yeni varyantlar için koruyuculugu az Biontech2in ise yüzde 70”

Vatandaslarina Biontech asisi vurmayan Israil, Ingiltere ve Rusya gibi ülkelerde delta ve alfa virüsü yüzünden günlük vaka sayisi rekorlari kirildigina dikkat çeken Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun, “Kovid-19 geçirenlerde koruyuculugu yüksek olan Biontech MRNA asisi ile tek dozun etkili olacagi bilim kurulu tarafindan söylendi. Bunlar yapilan çalismalarla söylenen bir sey. Bunda bir sikinti yok. Ancak hastaligi geçirmeyen birisi için tek doz asilama koruyucu degildir. Hastaligi geçirenlerde antikor yaniti daha düsük olur. Koruyuculugu yüksek bir MRNA asisiyla tek doz asi önerilir. Ölü virüs asisi olarak bildigimiz Çin asisiyla degil. O tek doz asinin Biontech asisi olmasi gerekir. Sinovac’in koruyuculugunun düsük oldugunu biliyoruz. Dünya genelindeki sikinti su anda Delta varyanti. Bu varyant ile ilgili Sinovac’in koruyuculugu çok düsük. Alfa varyantina karsi da etkisinin düsük oldugunu deneyimledik. Bu yüzden Delta varyanti sikintisi varken 3. dozun muhakkak etki gücü daha fazla olan bir asiyla yapilmasi öneriliyor. Bu da Biontech’tir. Asi tereddüdü konusunda çok büyük sikinti var. Vatandaslarimizin hiç tereddüt etmeden asilanmasini öneriyoruz. Dünyada asilamayi çok çok arttiran Israil, Rusya ve Ingiltere gibi ülkelerde su anda günlük vaka sayilari patlamis durumda. Bunun da nedeni delta varyanti. Delta varyantina karsi daha önce oldugumuz Sinovac asisinin koruyuculugu yok gibi bir sey. Biontech’in de 2. dozundan sonra koruyuculugu yüzde 70 seviyesine geliyor. Bu yüzden koruyuculugu yüksek olan asiyi öneriyoruz. Vatandaslarin su anda koruyuculugu yüksek olan MRNA asisini tercih etmelerini istiyoruz” dedi.

Ayrica toplantida konusan Samsun Tabip Odasi Aile Hekimligi Komisyonu Üyesi Dr. Metin Turutoglu, basin toplantisinda sunlari söyledi:

“2015’ten beri yayinlanmasi beklenen Aile Hekimligi Sözlesme ve Ödeme Yönetmeligi simdi yayinlandi ve bu yönetmelik tüm meslektaslarimiz arasinda tam bir hayal kirikligi ve motivasyon kaybi olusturdu. Zira bu yönetmelik aile hekimi olan doktorlarin tümünü ilgilendiren, çalisma kosullarini ve sözlesmelerin fesih edilmesini düzenlemektedir. Aile Hekimligi uygulamasinda uygulanacak ihtar (ceza) puani cetveline onur kirici, aile hekimi ve aile sagligi çalisanlarinin mesleki özgürlüklerini kisitlayici maddeler eklenmistir. Mesela kamuya sosyal medya vasitasi ile dahi bilgi verilmesi, yani aile hekimlerinin sosyal medya ile yurttaslari bilgilendirmesi ve demeç vermesi dahi sözlesmenin fesih edilmesi için bir sebep olarak belirlenmistir. Nüfus kaybina bagli ücret kaybinin giderilmesi bir yana, gerçeklestirilmesi mümkün olmayan hedefler konularak olusturulan negatif performansla ücretlerde kesinti olmasi kesinlestirilmistir. Aile hekimligi çalisanlarinin çalisma kosullarina ve refahina, toplumun sagliginin gelistirilmesine hiçbir katkisi olmayan bu yönetmelik geri çekilmeli ve taraflarin görüsü alinarak yeniden düzenlenmelidir. Samsun Tabip Odasi ve STO Aile Hekimligi Komisyonu olarak yanlisa seyirci kalmayacagimizi toplumun sagligi ve esenligi için vicdanin ve bilimin sesi olmaya devam edecegimizi bir kez daha ifade etmek isteriz.”
Kaynak: İHA