Diyarbakir Çermik'te Tarihi Mekanlarin Çöpleri Gönüllülerin Eliyle Temizleniyor

Kaymakam Ramazan Polat ve Belediye Baskani Sehmus Karamehmetoglu, Çevre Dostu Turizm Elçileri Projesi kapsaminda ögrenciler, ögretmenler, kamu çalisanlari ve gönüllülerle turizm bölgelerinde temizlik çalismasi yürütüyor Polat: 'Çermik'te basli basina imkanlar çok fazla. Ziyaretçiler, sabah kahvaltiyi Seyhandede Selalesi'nde yapacak, ögleden sonra Sinek Çayi'nda dinlenecek. Sonrasinda Gelincik Dagi'na çikacak ve güzel bir manzara seyredecek. Aksam da kaplicalarda sicak suyla bulusacak'

BESTAMI BODRUK / ÖMER YASIN ERGIN - Termal ve doga turizminde önemli bir yere sahip olan Diyarbakir'in Çermik ilçesinde, Çevre Dostu Turizm Elçileri Projesi kapsaminda tarihi yerlerde temizlik çalismasi gerçeklestiriliyor.

GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Dicle, Ipekyolu ve Karacadag Kalkinma Ajanslarinin is birliginde, tarihi, kültürü, gastronomisi ve dogasi UNESCO tarafindan da tescillenen Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak'in zengin kültürel mirasini turizme kazandirmak ve bölgesel kalkinmayi saglamak amaciyla baslatilan GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesi kapsaminda, bölgenin turizm degerleri "Mezopotamya" markasiyla global bir kimlik kazaniyor.

Yüzlerce yildir sifa dagitan kaplicalari, kaya tirmanisi ve rafting tutkunlarinin yeni rotasi Sinek Çayi ve kanyonu, efsanelere konu olan ve peribacalarini andiran Gelincik Dagi, Yabanardi Mahallesi'ndeki gizli hazine Ikiz Selaleler ve doga yürüyüs parkuru gibi çok sayida tarihi, kültürel ve dogal güzelligi bünyesinde barindiran Çermik ilçesi de bu rotada yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi.

Kaymakamlik ve Belediye tarafindan hayata geçirilen Çevre Dostu Turizm Elçileri Projesi ile hem çevre bilinci olusturulmasi hem de turizmde örnek teskili hedefleniyor.

Proje kapsaminda ögrenciler, ögretmenler, kamu çalisanlari ve gönüllü vatandaslar Kaymakam Ramazan Polat ve Belediye Baskani Sehmus Karamehmetoglu ile turizm bölgelerindeki çöpleri temizliyor ve ilçeye gelecek misafirlere rehberlik etmek için bekliyor.

- "Amacimiz insanlara örnek olmak"

Kaymakam Polat, AA muhabirine, ilçenin sahip oldugu degerleri tanitmanin derdinde olduklarini ve bunun için çalismalar yürüttüklerini söyledi.

Halkin ilçenin kalkinmasi için çaba gösterdigini kaydeden Polat, Belediye ile projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Çermik'in "Mezopotamya" markasina ciddi anlamda katki saglayacak bir potansiyele sahip oldugunu ifade eden Polat söyle konustu:

"Ilçemizde doga, kaplica, kültür ve inanç turizmi var. Ögrencilerimizle Sinek Çayi ve Kanyonu'nda farkindalik olusturmak için çevredeki çöpleri toparladik. Amacimiz insanlarimiza örnek olmak. Çünkü ilçe bizim ve buraya sahip çikmamiz gerekiyor."

Projeyle ziyaretçilere temiz bir çevre bekliyor mesaji vermek istediklerini anlatan Polat, ilçede konaklama tesislerinin de mevcut oldugunu söyledi.

Polat söyle devam etti:

"Çermik'te basli basina imkanlar çok fazla. Ziyaretçiler, sabah kahvaltiyi Seyhandede Selalesi'nde yapacak, ögleden sonra Sinek Çayi'nda dinlenecek. Sonrasinda Gelincik Dagi'na çikacak ve güzel bir manzara seyredecek. Aksam da kaplicalarda sicak suyla bulusacak. Ayni zamanda yemek anlaminda da kültürümüz zengin. Insanlarimizin hem gönlü hem de midesi doyacak."

- "Burasi turizm bölgesi"

Karamehmetoglu da bölgeye alt yapi ve ulasim çalismalarinin yani sira sosyal projelerle de katki sunmak için çalistiklarini anlatti.

"Burasi Mezopotamya, Gelincik Dagi ile kanyonu ile insanimiza, bölgemize hizmet edecek bir yer. Çevre illerden hafta sonu kalmak için geliyorlar. Burasi turizm bölgesi." diyen Karamehmetoglu, yerel yönetimler olarak vatandaslarla el ele verip güzel çalismalar yaptiklarini aktardi.

Karamehmetoglu, misafirlerin güzel ve huzurlu vakit geçirecegini ve ilçeden olumlu bir sekilde ayrilacagini belirtti.

- "Dogamizi korumak adina çok güzel bir etkinlik yaptik"

Müzik ögretmeni Mekiye Sevim ise ilk görev yeri olarak Çermik'e atandigini ve ilçeyi çok sevdigini dile getirdi.

Ilçenin dogasinin çok güzel oldugunu anlatan Sevim, "Insanlari sicakkanli. Burada çok güzel vakit geçirilebilir. Dogamizi korumak adina çok güzel bir etkinlik yaptik. Çöpleri topladik ve ögrencilerimizle güzel vakit geçirdik. Herkes gönül rahatligiyla buraya gelebilir." ifadesini kullandi.

14 yasindaki Meryem Durmus, projeyle çevreye karsi bir bilinç olusturduklarini dile getirerek ilçenin gezilecek ve görülecek birçok yerinin bulundugunu söyledi.

Ziyaretçileri çok güzel agirlayabileceklerini belirten Durmus, "Insanlar çöplerini atarak çevreyi kirletiyor. Baskalari da 'Onlarin çöpünden bana ne?' deyip çöpleri toplamiyor. Çöplerin atilmamasi lazim." diye konustu.

9. sinif ögrencisi Eda Balpetek de çevreyi ve dogayi korumak için sorumluluk üstlendigini, etkinlik kapsaminda turizm alanlarinda çöpleri topladiklarini ifade etti.

Kaynak: AA