Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Ankara Susuz Kalmayacak'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli,” Yilda ortalama 226 milyon metreküp ilave içme, kullanma ve sanayi suyunun iletilecegi “Gerede sistemi” Ankara’nin 2050 yilina kadar olan içme suyu ihtiyacinin karsilanmasini garanti altina alacak” dedi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Ankara Susuz Kalmayacak'
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan tarimsal sulama ve içme suyu ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla devreye alinan projeler Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde gerçeklesen ’Suyun Gücü Milletle Bulusuyor’ Toplu Açilis Töreninde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan hizmete alindi.

Ankara Gerede Projesi kapsamindaki 3 tesis ile Kirikkale Sulakyurt Sulama Baraji

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, törende yaptigi konusmada suyun yasamin, bereketin ve medeniyetin ismi olduguna vurgu yaparak, “Su, gidanin, yesilin, ormanin güvencesidir. Tarih boyunca medeniyetler yerlesim yerlerini su ve gida kaynaklari etrafinda seçmis ve bu kaynaklari yönetmeye çalismislardir. Su kaynaklarini koruyup, dogru yöneten toplumlar, medeniyetlerini pekistirmis, tarimsal üretimlerini ve güçlerini artirmistir. Son yüzyilda ise, artan nüfus, sanayilesme ve tarim alanindaki gelismeyle birlikte suya olan talep her geçen yil büyürken, su kaynaklari üzerindeki baski da giderek artirmistir. Bugün su, en önemli mücadele alanlarindan biri haline gelmistir” diye konustu.

Cumhuriyet tarihinin iki katindan fazla baraji bitirdik

Son 19 yilda su alaninda adeta devrim niteligindeki projeleri tamamlamanin gururunu yasadiklarini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Bu dönemde, barajlardan tarimsal sulamaya, içme ve kullanma suyu temininden hidroenerji yatirimlarina kadar binlerce tesisi hizmete aldik ve suyun gücünü milletimizle bulusturduk. 277 Milyar TL’lik yatirimlarla, Cumhuriyet tarihinin iki katindan fazla su yatirimlari bitirdik. Ayrica, bugün Ülkemiz, güvenilir içme suyu hizmeti kullanan nüfus oraninda yaklasik yüzde 99 gibi, gelismis birçok ülkenin üzerinde bir seviyeye ulasmistir” açiklamasinda bulundu.

2021 yilini su ve sulama yatirimlarinda hamle yili ilan ettik

“Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemin sagladigi avantajlarla son 3 yilda sulama alaninda 41 milyar TL üzerinde yatirimla 72’i baraj, 46’si içme suyu olmak üzere toplam bin tesisi hizmete aldik” diyen Pakdemirli sözlerini su sekilde sürdürdü:

“2021 Yilini “Su ve Sulama Yatirimlarinda Hamle Yili” ilan ettik. Cumhurbaskanimizin destegiyle su yatirim bütçesini 2,5 kat artisla 15,3 milyar TL’ye çikardik. Atatürk Barajindan sonra ülkemizin dolgu hacmi bakimindan 2. büyük baraji olan Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Barajini tamamlayarak 2020 yilinda hizmete aldik. Yukari Afrin Baraji ve içme suyu isale hattini Haziran ayi basinda tamamladik. 275 metre ile ülkemizin en yüksek baraji olan Yusufeli Barajini insallah bu yil içinde bitirecegiz. Yer üstü depolama tesislerinin yaninda, suyun buharlasmasini önleyerek tasarruf saglayan yeralti barajlari da insa ediyoruz. Su an itibariyle 34 yeralti barajimiz hazir. Bu sayiyi yilsonuna kadar 50’ye çikarmayi, 2023 yilina kadar ise 150’ye ulastirmayi hedefliyoruz. Çiftçilerimize basinçli sulama yatirimlarina bu yil verecegimiz destegi iki kat artirarak 300 milyon TL’ye çikardik. Içme ve kullanma suyu alaninda 81 ilimizin tamaminda 130 projemiz devam ediyor. Içme suyu ihtiyaçlarini tespit ederek yatirimlarimizi uzun vadeli planliyor ve suyumuzu gelecege akitacak projelerimizi peyder pey hayata geçiriyoruz. 81 il Içme Suyu Eylem Planlari hazirlanarak, 44 ilimizin içme suyu sikinti yasamasi önlenmistir. Bu yatirimlar yapilmasaydi bu kurak dönemde 44 ilimiz 2020 ve 2021 yilinda susuz kalacakti. Son 19 yilda içme ve kullanma suyu 2,7 Milyar metreküp daha saglanmis ve toplamda 4.72 Milyar metreküpe ulasmistir. 2023 yili sonuna kadar da 6 Milyar metreküpe ulasilmayi hedefliyoruz. Suyla ilgili tüm konulari konusacagimiz ve suyumuzun gelecegi planlayacagimiz Su Surasi’ni Ekim ayinda tamamlayip, çikan sonuçlar dogrultusunda suyumuzu en verimli sekilde milletimizle bulusturmaya devam edecegiz”.

Ankara içme suyu sikintisi yasamayacak”

Tarim ve Orman Bakani Pakdemirli, Ankara’yi içme suyu anlaminda rahatlatacak Gerede Projesinin de içerisinde oldugu 5 tesisin açilis törenine iliskin sunlari söyledi:

“Bildiginiz gibi Ankara’nin nüfusu son 10 yilda yüzde 20 artisla yaklasik 5,7 milyona ulasti ve su ihtiyaci da giderek büyüdü. Geçmisi 1969 yilina kadar giden ve Dünyanin en uzun içme suyu tünellerinden birisi olan Gerede Tüneli projesini, baslatmak ta, bitirmek te zat-i devletlerinizin destegiyle oldu. Açilisini yapacagimiz Gerede Sistemi ile Gerede Havzasindaki sular, Ulusu Deresi üzerinde insa edilen Isikli Regülatörü ile çevrilerek; 4,5 metre çapli ve 31 bin 592 metre uzunlugundaki içme suyu iletim tüneli vasitasiyla Ankara’nin en büyük içme suyu baraji olan Çamlidere Baraji’na aktarilmaktadir. Bu su, Gerede Tüneli ile dogal egimle cazibeli olarak, tek kurus enerji masrafi yapilmadan Çamlidere Baraji’na iletilmektedir. Gerede Sisteminden Baskent’e yillik ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, 2050 yilina kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaci karsilanmis olacaktir. Ankara’nin memba kalitesindeki içme-kullanma suyu ihtiyacini karsilayacak olan bu sistemden su ana kadar Ankara’ya 312 milyon metreküp su verilmistir. Yani Ankara’nin 8 aylik su ihtiyaci bu sistemden saglaniyor. Ankara nüfusunun yaklasik yarisi, içme ve kullanma suyu ihtiyacini 1.2 milyar TL’ye mal olan Gerede Sisteminden karsilayacaktir. Ayrica Gerede projesi içerisinde yer alan; Isikli Regülatör Havzasi Atik su Aritma Tesisi ve Atik su Toplama Kolektör Hattinin da açilisini yapiyoruz. 19,1 km’lik kolektör hatti ve artima tesisi ile günlük 8 bin 200 metreküp su aritilarak tekrar kullanima sunulacaktir”

Sulakyurt sulamasi 5 bin futbol sahasi büyüklügünde bir alani sulayacak

Kirikkale’de bulunan Sulakyurt Sulamasinin da açilisini yapacaklarini belirten Pakdemirli “2016’da tamamlanan Sulakyurt Baraji’nda depolanan su, Sulakyurt Sulamasi projesi vasitasiyla 25 Bin 700 dekar araziyi, diger bir deyisle 5 bin futbol sahasi büyüklügünde bir alani sulayacaktir. Böylece, daha önce kuru tarim yapilan topraklar, artik modern sistemlerle sulanmaya baslayacaktir. Bu yatirim ile yillik 17 milyon TL gelir artisi elde edilecek ve 2 bin 300 kisiye istihdam saglanacaktir” diye konustu.

Çankiri Dereçati Baraji ile 7 bin dekar tarim alani modern basinçli borulu sistemlerle sulanacak

Hizmete alinacak diger tesis olan Çankiri Dereçati Baraji’nin ise temelden 50,5 metre yükseklige ve 2 milyon 160 bin metreküp depolama hacmine sahip oldugunu vurgulayan Bakan Pakdemirli “Bu baraj ile Dereçati, Pasaköy ve Yukariçavus köylerine ait yaklasik 7 bin dekar tarim alani modern basinçli borulu sistemlerle sulanacaktir. Proje ile yillik yaklasik 5 milyon TL gelir artisi elde edilecek ve yaklasik 1.050 kisiye istihdam imkani saglanacaktir. Açilisini yapacagimiz tesislerin, Ankara’ya, Kirikkale’ye ve Çankiri’ya hayirli olmasini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde gerçeklesen törene, Erdogan’in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de katildi.

Kaynak: İHA