Yemenli Hükümet Yetkilisi, BM'yi Husi Milislere Maddi Yardim Yapmakla Suçladi

Yemen'in Cevf kentinde hükümete bagli Yardim Komitesi Baskani Abdullah el-Hasidi, Birlesmis Milletler'i (BM) Cevf kentindeki ailelere tahsis edilen nakdi yardimlari Iran destekli Husi milislere vermekle suçladi.

Yemen ordusuna ait "26sepnews.net" sitesinin haberine göre, Cevf kentinde hükümete bagli Yardim Komitesi Baskani el-Hasidi, düzenledigi basin toplantisinda, Yemen'deki BM Insani Yardim Koordinasyon Ofisi (OCHA) ile BM Mülteciler Yüksek Komiserligi'ni (BMMYK) Husi milislere nakdi yardim yapmakla itham etti.

"Husilere yapilan yardimlar, Cevf'teki 90 bin aileye tahsis edilmisti" ifadesine yer veren Hasidi, OCHA ve BMMYK'nin kentteki göçmenler hakkinda yanlis ve yaniltici bilgi verdigini savundu.

Hasidi, "Göçler, Cevf'ten Marib kentine ve kuzey ile dogu bölgelerine gerçeklesiyor ancak BM raporunda 1 milyon 255 bin kisinin Sada, Amran ve Marib'ten, Cevf'te Husi milislerin bulundugu bölgelere göç yasandigi yönünde. Komite rapora iliskin büyük saskinlik yasadi. BM raporunda yer alan bilgiler, insani çalismalarin en basit standartlarini esas almiyor; yaniltici, yanlis bilgi ve rakamlar içeriyor." ifadelerini kullandi.

Yemenli yetkili açiklamasinda ayrica, BM raporunda yer alan bilgileri arastirmak için insani islerde uzmanlasmis bir komite olusturulmasi çagrisinda bulunuldu.

BM'den konuyla ilgili henüz açiklama yapilmadi.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA