Van'da Asisizlik Korona Virüs Hasta Sayilarini Artirdi

Saglik Bilimleri Üniversitesi Van Egitim ve Arastirma Hastanesi Asidan Sorumlu Bashekim Yardimcisi Dr. Ahmet Sen, hastanede yatan hasta sayilarinda artis yasandigini belirterek, “Yatan hastalarimizin yüzde 90’i asi olmamis vatandaslardir” dedi.

Van'da Asisizlik Korona Virüs Hasta Sayilarini Artirdi
Korona virüsle mücadelede önemli bir yere sahip olan asi oranin yüksek olmasinin hastaneye yatisi düsürmekte büyük bir öneme sahip oldugu tespit edildi. Uzunca bir süredir asida Türkiye ortalamasinin altinda yer alan Van, çok yüksek riskli ‘kirmizi’ kategoriden, yüksek riskli ‘turuncu’ kategoriye geçti. Asilamada yeterli ortalamayi henüz yakalamayan Van’da, son zamanlarda asisizliga bagli hastanede yatan hasta sayilari da artti.

“En büyük silahimiz asidir”

IHA muhabirine konusan Van Egitim ve Arastirma Hastanesi Asidan Sorumlu Bashekim Yardimcisi Dr. Ahmet Sen, hastanede yatan hastalarin büyük çogunlugunun asi olmayanlarin olusturduguna dikkat çekti. Günlük bin kisinin asi oldugu Van’da sayinin hâlâ yeteri seviyelere ulasmadigini ifade eden Dr. Sen, “Vatandaslarimizin gelip asi olmalarini ve korona virüsten korunarak bagisiklik kazanmalarini bekliyoruz. Her vatandasimizin kendi yakin çevresinde, akrabasindan Covid-19 olan vardir. Diger taraftan serviste, yogun bakiminda yatan ve hayatini kaybeden yakini vardir. Bunun engellenmesi için en büyük silahimiz asidir. Hastanemizde asi konusunda, asinin tedariki ve personel açisindan bir sikintimiz yok. Bu kapsamda vatandasimizi asi olmaya bekliyoruz” diye konustu.



“Asi ikna ekipleri olusturduk”

Hastane olarak asi konusunda ikna ekipleri olusturduklarini dile getiren Sen, sözlerini söyle sürdürdü:

“Vatandasimizin kafasinda herhangi bir süphe varsa bunlari giderecek ve gerekli açiklamayi yapacak ekibimiz hazir. Vatandaslarimiz hastanemize gelip bu bilgileri alip ikna olduktan sonra asi olmalarini bekliyoruz. Van olarak asi oranimiz biraz daha düsüktür. Bu nedenle vaka sayilarinda artis var. Hastanemizde yatan hasta sayisinda da artis var. Burada yatan hastalarimizin yüzde 90’i asi olmamis vatandaslardir. Bu nedenle vatandaslarimizin asi olup, korona virüse yakalanmamalari için hazir olarak bekliyoruz.”

“Sadece bilime inanin”

Üçüncü doz asisini yaptirmak için hastaneye gelen gezgin vatandas, mart ayinda ablasini korona virüsten kaybettigini belirterek, “Sosyal medyadaki bilgi kirliligi ve söylentileri ciddiye almak yerine, bilimin isinda dogru yönde ilerlemek adina, herkesin asilarini bir an önce yaptirmalarini öneriyorum. Çevrenizdeki sevdiklerinize zarar vermemek ve kendiniz korumak adina lütfen asinizi olun” seklinde konustu.

Kaynak: İHA