Neyzen Niyazi Sayin'in Saglik Durumu

Neyzen, ebru sanatçisi ve fotografçi Niyazi Sayin'in genel saglik durumunun olumlu seyrettigi bildirildi.



Edinilen bilgiye göre, Sultan 2. Abdülhamid Han Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde yogun bakimda bir süredir tedavisine devam edilen sanatçinin hayati tehlikesi bulunmuyor.

Saglik durumu iyi yönde seyreden Sayin'in tedbir amaçli tedavi gördügü nöroloji yogun bakimdan gelecek hafta çikmasi bekleniyor.

Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Niyazi Sayin'in kritik dönemi atlattigini söyledi.

Hastanede sanatçiyi ziyaret ettigini belirten Erdöl, Sayin'in devletin ve milletin yetistirdigi önemli bir kisi oldugunu, emin ellerde tedavisinin devam ettigini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanligi adina Sayin'i ziyaret eden Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz ise sosyal medya hesabinda yaptigi açiklamada "Klasik Türk Musikisinin yasayan en büyük üstadlarindan Niyazi Sayin'i hastanede ziyaret ettik. Devlet yöneticilerimiz, doktorlari ve hastane yönetiminin ihtimamla takip ettigi hocamizin saglik durumu iyi. Dostlarina ve sevenlerine selamlari var. Allah'tan acil sifalar diliyoruz." degerlendirmesini yapti.

- Niyaz Sayin hakkinda

Üsküdar'da 1927'de dünyaya gelen Niyaz Sayin, ailesinin musikiye asina olmasi nedeniyle küçük yastan itibaren bu yetenegini gelistirdi ve askerlik hizmetine basladigi egitim alayindayken Istanbul Belediyesi Konservatuarina gönderildi.

Mustafa Düzgünman, Neyzen Emin Bey, Gavsi Baykara, Necmeddin Okyay ve Halil Dikmen'in de arasinda bulundugu isimlerden istifade eden Sayin, 1956'da Münir Nureddin Selçuk'un arzusuyla Istanbul Belediyesi Konservatuari icra heyetine basladi.

Istanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuari'nda 1969'da ögretim görevlisi ve nefesli sazlar ana bilim dali baskani olarak göreve baslayan sanatçi, 1980'de Seattle Üniversitesi'nin davetiyle yaklasik bir yil Tanburi Necdet Yasar ile birlikte Türk musikisi egitimi verdi.

Usta ney sanatçisi, musikinin yani sira ebru, fotograf, tespih, sedef kakmaciligi, tornacilik ve agaç isleri gibi farkli alanlarda da çalismalar yapti.

Niyazi Sayin, uzun sanat hayati boyunca Klasik Türk Müzigi ve Tasavvuf Müzigine yaptigi büyük katkilar nedeniyle müzik alaninda 2014'te Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layik görüldü.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ödül töreninde "Niyazi Sayin, nefesinden bir medeniyet çikan, nefesinden askin ve sevginin medeniyeti insa olunan bir büyük ahlak, bir büyük erdem abidesi." ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA