Mersin'de Ormanlik Alanlara Girisler Yasaklandi

MERSIN – İçel Valiligi, il genelinde ormanlik alanlara girisleri 31 Agustos tarihine kadar yasakladi. Karara uymayanlar hakkinda adli ve idari islem uygulanacak.

Mersin'de Ormanlik Alanlara Girisler Yasaklandi
İçel Valisi Ali Ihsan Su imzasiyla yayinlanan Valilik karariyla son günlerde artan orman yanginlari nedeniyle ormanlik alanlara girislerin yasaklandigi bildirildi.

Valilikten yapilan duyuruda, Meteoroloji Bölge Müdürlügü hava tahmin raporlariyla bölgede mevsimsel sicaklik degerlerinin artacagi, buna dayali olarak önümüzdeki günlerde olusabilecek olaganüstü hava halleri nedeniyle İçel il genelinde orman yanginlarinin artabilecegi belirtilerek, ormanlari yangina karsi korumak amaciyla bu kararin alindigi ifade edildi.

Orman yanginlariyla mücadele kapsaminda İçel ili sinirlari içerisindeki ormanlik alanlara girislerin 31 Agustos tarihine kadar yasaklandigi kaydedilerek, su ifadelere yer verildi:

“İçel il sinirlari içerisinde tüm ormanlik sahalara yetkililerden baskasinin girmesi kesinlikle yasaktir. Bu ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarinda mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ates yakmak yasaktir. Orman Yasasinin 31. ve 32. maddeleri kapsaminda olan köyler/mahalleler basta olmak üzere, orman içi, orman bitisigi ve ormanla ilisigi olmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere aniz, bag-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliginden meydana gelen dallarin ve her türlü bitki örtüsünün yakilmasi yasaklanmistir. Orman alani civarindaki tesisler ile sanayi kuruluslari, orman alanlarini etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle olusabilecek yangin riskine karsi önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardir. Enerji nakil hatlarinin yapim ve bakimi ile ilgili kuruluslar (TEDAS ve TEIAS) hatlarin özellikle ormanlik alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakimlari gerçeklestirecek, yangin riskine karsi her türlü tedbiri alarak gerektiginde enerji kesintisi uygulayacaklardir. Tüm belediyelerimiz orman içi, orman kenari ve bitisiginde bulunan çöp toplama alanlari çevresinde koruma bandi olusturacak ve yangin riskine karsi gerekli is makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazir bulunduracaklardir. Ilçe kaymakamliklarimiz ve Orman Bölge Müdürlügü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kollugundan olusturulan denetim ekipleri, etkin bir sekilde gözetim ve denetim yapacaklardir. Gerekli hallerde ilçe kaymakamlarimizin emriyle tüm kamu ve özel sektör imkanlari kullanilarak yangina karsi etkili müdahale edilmesi saglanacaktir. Belirtilen karar ve önlemlere aykiri hareket edenler hakkinda 6831 sayili Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarinca idari ve adli islem yapilacaktir.”
Kaynak: İHA