Kapadokya, Yerli Sicak Hava Balon Üretimiyle De Ülke Ekonomisine Katki Saglayacak

Ürgüp'te geçen ay sicak hava balon üretimine baslayan firmanin yönetim kurulu baskani Murat Çoban: 'Hedefimiz, yillik 6 milyon avro alim bedeli ile bakim ve yedek parça için ödedigimiz 12 milyon avronun yurt disina çikmasini önleyip, balon ihraç ederek ekonomiye katki sunmaktir' Firmanin müdürü Ahmet Erdil: 'Türk balonlarinin dünyanin farkli yerlerinde uçtugunu görmek istiyoruz'.

BEHÇET ALKAN - Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden Kapadokya'da üretilen yerli sicak hava balonlariyla hem sektördeki ithalatin önüne geçilmesi hem de dis satimla ülke ekonomisine döviz girdisi saglanmasi hedefleniyor.

Turizmde ülke ekonomisine önemli katki saglayan Kapadokya'da, geçen ay Kapadokya Balon Üretim ve Bakim AS'nin açilisi yapildi.

Ürgüp'te hizmete giren firma, Sivil Havacilik Genel Müdürlügünden alinan yetki kapsaminda parça ve balon üretimine de basladi.

Balonlarin güvenli uçus gerçeklestirebilmesi için gereksinim duyulan tüm bakim ve onarimlari da gerçeklestiren firmanin yönetim kurulu baskani Murat Çoban, AA muhabirine, 1996 yilinda balon pilotu olarak girdigi sektörde üretim asamasina gelmenin kendileri için heyecan ve onur verici oldugunu söyledi.

Tur hizmeti sunan balonlarin sadece 5 yil kullanim ömürlerinin oldugunu, yilda üç defa da herhangi bir ariza disinda mecburi bakim ve onarimlarinin yapilmasi gerektigini anlatan Çoban, "Ülkemizde yaklasik 400 balon bulunuyor. Kapadokya'da günlük yaklasik 200 balon uçuyor. Bunun yaninda Pamukkale, Soganli, Mardin, Eskisehir'de yeni uçus sahalari açildi. Her balonun ortalama 100 bin avrodan fazla maliyeti var. Hedefimiz, yillik 6 milyon avro alim bedeli ile bakim ve yedek parça için ödedigimiz 1-2 milyon avronun yurt disina çikmasini önleyip, balon ihraç ederek ekonomiye katki sunmaktir." dedi.

Firmanin müdürü Ahmet Erdil de geçmiste sicak hava balonlarinin bakim ve onarimlarinin yurt disindaki anlasmali firmalarca yapildigini, ciddi miktarda maliyetlere neden olan bu durumun bölgede faaliyet sürdüren merkezleri sayesinde minimuma düsürüldügünü belirtti.

Önceki yillarda bakim ve onarim hizmeti veren firmalarinin yillar içinde edindikleri tecrübeler isiginda sicak hava balonu üretimi konusunda adim atarak tesisi Türkiye'ye kazandirdigini aktaran Erdil, istihdama da katki sunduklarini dile getirdi.

Erdil, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde personel sayilarini yüzde 100 artirarak 70 çalisanla sektöre hizmet sunduklarini ifade etti.

- "Türk balonlarinin dünyanin farkli yerlerinde uçtugunu görmek istiyoruz"

Orta vadedeki hedeflerinin yereldeki ihtiyaci karsiladiktan sonra yurt disina satis yapmak oldugunu vurgulayan Erdil, söyle konustu:

"Kapadokya, dogal güzellikleri ve hava sartlarinin uygunlugu nedeniyle dünyada en yogun sekilde balon uçusunun yapildigi yer konumunda. Bir hava araci olan balonlarin bakimlarinin sürekli takip edilmesi gerekiyor. Bunun yaninda farkli arizalar da meydana gelebiliyor. Kubbe, sepet veya atesleme sisteminde olusabilecek arizalar firmamizda onariliyor. Geçmiste yurt disindaki üretici firmalarin görevlileri Türkiye'ye gelerek bu bakimlari yapiyor veya balonlarin yurt disina gitmesi gerekiyordu. Bu da ciddi zaman ve para kaybina neden oluyordu. Bunun önüne geçmenin gururunu yasiyoruz, balonlarin kisa sürede bakimini yapip yeniden uçmasini sagliyoruz. Yaklasik 6 yillik bilgi birikimi ile bir adim öteye geçip sicak hava balon üretimine yöneldik. Önce yedek parçalarini ürettik sonra da balonu tasarlayip üretim asamasina geçtik. Türk balonlarinin dünyanin farkli yerlerinde uçtugunu görmek istiyoruz."
Kaynak: AA