Gastronomi Kenti Hatay, Yöresel Lezzetlerinin Ününü Tescille Artiracak

ATSO Baskani Hikmet Çinçin: 'Tescilli ürünlerin sayilarini çogaltarak hem ürünlerimizin yapilis sistemini disiplin altina almak hem de gastronomi turizminde Hatay'i vazgeçilmez bir destinasyon noktasi yapmak istiyoruz'.

LALE KÖKLÜ - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan gastronomi alaninda "Yaratici Sehirler Agi"na dahil edilen Hatay'in, 6'si tescilli 7'si de tescil yolunda olan lezzetleriyle gastronomi alaninda taninirliginin artirilmasi hedefleniyor.

Mutfaginda 600'ün üzerinde yemek ve tatli çesidi bulunan Hatay'da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasinin (ATSO) girisimleriyle yöresel lezzetler tescilleniyor.

Ilk olarak 2008 yilinda künefenin cografi isaret belgesi almasiyla tescil yolculuguna baslayan Hatay'da, sirasiyla Antakya sürkü, küflü sürk, kagit kebabi, tuzlu yogurt, carra peynirine Türk Patent ve Marka Kurumundan cografi isaret tescil belgesi alinmasi saglandi.

Tescilli ürünlere ulasmak isteyen lezzet düskünleri de tarihi Uzun Çarsi ve Hatay Gastronomi Evi'ni ziyaret ediyor.

ATSO Baskani Hikmet Çinçin, AA muhabirine, gastronomi kenti Hatay'in lezzetlerinin ve degerlerinin markalasmasi için önemli çalismalar yaptiklarini söyledi.

Bu kapsamda Hatay'a özgü birçok ürüne cografi isaret belgesi aldiklarini belirten Çinçin, söyle devam etti:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliginin açikladigi 2020 yili cografi isaretli ürünler siralamasinda Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi olarak ülke genelinde tescil bakimindan 5'inci, basvuru sayisi bakimindan 3'üncü olarak büyük bir basariya imza attik. Bu yolculukta simdiye kadar 7 ürüne cografi isaret aldik. Bunlardan 6'si basta künefe olmak üzere Hatay'a özgü lezzetler. Tescilli ürünlerin sayilarini çogaltarak hem ürünlerimizin yapilis sistemini disiplin altina almak hem de gastronomi turizminde Hatay'i vazgeçilmez bir destinasyon noktasi yapmak istiyoruz. Ayni zamanda tescil sayesinde ürün disipline edilecek ve ürünün bizden sonraki kusaklara dogru üretilmesi adina belgeli bir sekilde miras olarak intikal edecek."

Çinçin, daha birçok ürünün de cografi isaret belgesini almak için çalismalar sürdürdüklerini dile getirdi.

Bunlarin arasinda kabak tatlisi ve ceviz reçelinin öncelikli oldugunu aktaran Çinçin, ayni zamanda Antakya künefelik peyniri, biber salçasi, nar eksisi, Samandag biberi ve halhali zeytin için de tescil çalismalarinin sürdügünü belirtti.

Tescilli ürünlerinin sayilarinin artmasiyla gastronomi turizminin daha da hareketlenecegine inandiklarini ifade eden Çinçin, "Insanlar Hatay'a lezzet senligi görmeye geliyor. Ufak iller bile simdi tescilli ürün pesinde. Tescilli ürünler aliciya güven verir" dedi.

Kaynak: AA