Frigya'nin Kalbi Ayazini Köyündeki Tarihi Eserlerin Üzerine Yazilan Yazilar Siliniyor

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek:'Bölgeye kurdugumuz yeni kamera sistemleriyle sürekli kontrol edecegiz. Sorumlulara gereken cezalari verecegiz'

Frigya'nin kalbi olarak nitelendirilen Afyonkarahisar'in Ihsaniye ilçesine bagli Ayazini köyünde yer alan 3 bin yillik yerlesim yerleri, oyma kaya mezarlari, kiliseler ve sapellere yazilan yazilar temizleniyor.

Frig Vadisi'nin çesitli noktalarindaki tarihi mekanlarda, zaman içerisinde sprey boyalarla bilinçsizce görsel kirlilik olusturulmasi, bölgeye gelen yerli ve yabanci turistlerin tepkisini çekiyor.

Frigya'da son dönemlerde yapilan yatirimlar sayesinde turizm potansiyelinin artmasiyla birlikte tepkiler de dikkate alinarak Afyonkarahisar Valiligi tarafindan, tarihi dokunun görsel kirliligini temizlemek için harekete geçildi.

Vadideki tarihi yapilarda 3 etap seklinde baslatilan restorasyon ve konservasyon çalismalarinin ilki, Iscehisar ile Bolvadin ilçelerinde tamamlandi.

Ikinci etap çalismalari ise Frigya'nin Ihsaniye ilçesindeki Ayazini köyündeki eski yerlesim yerleri, oyma kaya mezarlari, tarihi kiliseler ve sapellere verilen görsel kirliligin temizlenmesiyle sürüyor.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, "Bölgeye kurdugumuz yeni kamera sistemleriyle sürekli kontrol edecegiz. Sorumlulara gereken cezalari verecegiz. Ancak insanin içi aciyor. Bunlari silmek o kadar zahmetli, ayrica maliyeti var. Degerlerimizi birlikte korumaliyiz." ifadesini kullandi.

- "Kumlama teknigiyle temizleniyor"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanir, AA muhabirine, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügüne bagli Restorasyon ve Konservasyon Bölge Müdürlügündeki uzmanlarin, tarihi yapitlarin üzerindeki görseller için temizleme çalismasi yaptigini söyledi.

Iscehisar ve Bolvadin ilçelerinde projenin birinci etabinin gerçeklestirildigini dile getiren Tanir, söyle devam etti:

"Bu çalismalar öncesinde bölgede güvenlik kameralari ve fotokapanlar kuruldu. Ayrica burada bekçilerimiz ile atli jandarma ekibimiz de sürekli görev yapacak. Su anda ikinci asamadaki Ayazini köyündeki 3 bin yillik tarihi yapitlardaki yazilar kumlama teknigiyle temizleniyor."

Tanir, insanligin ortak mirasi Ayazini köyündeki tarihi yapilara zarar verilmemesi gerektigini vurguladi.

Toplumun bu konuda duyarli olmasi gerektigini dile getiren Tanir, "Biz buralara yazi yazan insanlari cezalandiriyoruz. Ben tekrar gençlerimize bunu hatirlatiyorum. Gençlerimiz, asklarini tarihi yapilara degil, gönüllerine yazsinlar." diye konustu.

Kaynak: AA