Ziraat Odasi Baskani Sahan'dan 'Tütün' Açiklamasi

Adiyaman Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Mehmet Salih Sahan beraberinde Kahta Ziraat Odasi Baskani Rüstü Zorlu Turanli, Çelikhan Ziraat Odasi Baskani Abdurrahman Kaya ile basin açiklamasi yapti.

Ziraat Odasi Baskani Sahan'dan 'Tütün' Açiklamasi
Adiyaman Ziraat Odasi’nda gerçeklestirilen basin açiklamasinda konusan Mehmet Salih Sahan, “Yakin geçmise kadar sarmalik kiyilmis tütün üretimi ve ticareti ilimizde çok ciddi sikintilar içerisinde yapilmistir. Zaman zaman üreticilerimizin cezalar aldigi ürünlerine el konuldugu, bu sebeple birçok magduriyetler yasandigi görülmüstür. Yasanilan bunca sikintilara ragmen üreticilerimiz tütün üretiminden vazgeçmemis, ilimiz ekonomisine çok ciddi katkilar saglamislardir.

Ilimiz için bir marka bir deger haline gelen sarmalik kiyilmis tütünümüzü kaybetmemek adina milletvekillerimizle, odalarimizla ve diger sivil toplum kuruluslarimizla birlikte büyük mücadeleler verdik. Bu mücadelemizin sayesinde tütünümüzü çok iyi bir konuma getirmis olduk.

On bes yil öncesine kadar tütünün birakin ticareti, tasinmasi bile yasakti. Milletvekillerimizin büyük çabalariyla yasakli tütünün 50 kiloya kadar tasinmasi serbest hale getirildi.

Sonrasinda tütündeki vergi oraninin yüzde 83’lerden yüzde 40’lara düsürülmesi, akabinde tütün yönetmeliginin çikarilmasi, sigarada kullanilan yerli tütün oraninin yüzde 11’den kademeli olarak yüzde 30’lara çikarilmasi, tütünün bitkisel ürün gurubuna alinarak yatirimlarla desteklenmesi bunlar büyük basarilardir.

Ilimizde son aylarda gerekli basvurularini yaparak yasal statü kazanmis yaklasik on sarmalik kiyilmis tütün kooperatifi tesislesme asamasina gelmistir. Ancak tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de boy gösteren pandemi süreci kooperatiflerin eksikliklerini tamamlamasi açisindan sikintilar olusturmus ve henüz faaliyete baslayamadilar. Basta Kahta ve Çelikhan ziraat odalari olmak üzere kisitlama sürecinin 1 Temmuz’dan sonra 6 ay daha uzatilmasi yönünde milletvekillerimize görüslerimiz ve taleplerimizi ilettik. AK Parti Adiyaman Milletvekilimiz Ahmet Aydin’dan aldigimiz haberde kooperatiflerin eksikliklerini tamamlayabilmesi için 6 ay daha yani 1 Ocak 2022 yilina ertelenmesi için torba kanununa teklif koyacaklarini söyledi.



Tütün Adiyaman’imiz için vazgeçilmez bir üründür. Tütün sayesinde gençlerimiz evleniyor, istihdam saglaniyor en önemli yani ise tütün sayesinde Adiyaman asayis konusunda en rahat il olma özelligini tasimaktadir. Çünkü ilimiz üreticisi eve götürecegi ekmeginin, çocuklarinin egitimi ve geçimini saglamaktan baska hiçbir sey düsünmüyor.

Basta Kahta ve Çelikhan Ziraat Odalarimiz olmak üzer tüm üreticilerimizin sorunlarini her asamada ilgili makamlara ilettik ve iletmeye de devam edecegiz.

Tütün üreticilerimize sunu söylemek istiyorum. Tütün üzerinden siyaset ve provakasyon yapmak isteyen kisilere meydan vermeyin, hakli olan davanizdan haksiz duruma düsmeyin. O kisilerin istegi huzur kenti olan Adiyaman’imizda kargasa çikartarak farkli çikarlar elde etmektir. Konuyu provake ederek tütün üreticimizin ekmegiyle oynanmasina hiçbir çiftçimiz, üreticimiz asla müsamaha göstermemelidir.

Geçmiste tasinmasi hatta bulundurulmasi bile yasak olan tütünümüz, ilk defa yasal hale geliyor.Hiçbir çiftçimiz ve hiçbir üreticimiz endise etmesin tütünümüz yakin süreçte kaçak olarak anilmaktan çikacak, üretimi ve ticareti hiç kimsenin magdur olmayacagi sekilde, kooperatifler sayesinde çok kolay sartlarda yapilacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA