Iran Dünyada En Fazla Kripto Para Üreten 7 Ülkeden Biri Oldu

Iran'in indirimli elektrik tarifeleri nedeniyle Çin, Rusya, ABD, Kazakistan, Kanada ve Izlanda ile birlikte dünyada en fazla kripto para üreten 7 ülkeden biri oldugu açiklandi.

Iran Elektrik Üretim ve Dagitim Sirketi bünyesindeki kripto para üretim merkezlerine elektrik temin biriminin basinda yer alan Muhammed Hudadadi Behlül, ülkedeki kripto para üretimiyle ilgili açiklamada bulundu.

Behlül, ülkesinin indirimli elektrik tarifeleri nedeniyle Çin, Rusya, ABD, Kazakistan, Kanada ve Izlanda ile birlikte dünyada en fazla kripto para üreten 7 ülkeden biri oldugunu belirterek, bunun yüksek miktarda elektrik enerjisinin tüketimine neden oldugunu söyledi.

Iran'da su ana kadar 196 bin 233 izinsiz kripto para üretim cihazina el koyduklarini açiklayan Behlül, bu cihazlarin elektrik tüketiminin 570 megavattan fazla oldugunu ve bunun karsilanmasi için 800 megavat kapasiteli bir elektrik santralinin kurulmasi gerektigini ifade etti.

Behlül, bir bitcoin üretimi için tüketilen elektrigin 35 bin hanenin tükettigi elektrige denk geldigini aktararak, halktan izinsiz kripto para üretilen merkezleri kendilerine bildirmelerini istedi.

Iran'da yasanan toplu elektrik kesintileri nedeniyle ülkede Bitcoin madenciligi faaliyetleri 26 Mayis'ta Cumhurbaskani Hasan Ruhani'nin talimatiyla askiya alinmisti. Bitcoin madenciligine getirilen yasak 22 Eylül'e kadar sürecek.

Ruhani, 8 Haziran'da yaptigi açiklamada, ülkede kripto para faaliyetlerinin yasallastirilmasini ve bu alana yatirim yapan vatandaslarin sermayesinin korunmasini saglamak için gerekli adimlarin atilmasi çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA