Gaziantep'te Konut Fiyatlari Son Bir Yilda Yüzde Yüz Artti

Insaat ham madde fiyatlarinin artisa geçmesi konut ve kira fiyatlarini arttirdi. Geçtigimiz yila göre Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarinda yüzde 100’lik artis gerçeklesti. Kentte 2+1 bir dairenin fiyati 400-500 arasinda degisiyor.

Gaziantep'te Konut Fiyatlari Son Bir Yilda Yüzde Yüz Artti
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Gaziantep Insaat Mühendisleri Oda Baskani Gökhan Çeliktürk, insaat girdi maliyetlerinin yüzde yüz artisa geçtigini ve bu nedenle konut fiyatlarinin artisa geçtigini söyleyerek, “Baktigimiz zaman son bir yilda ortalama konut fiyatlarindaki fark yüzde 100’leri geçti. Insaat girdi maliyetlerindeki farklar ise yüzde 100’leri geçti. Su anda müteahhitlik sektörü tarihinin en minimum karlarini yapmak durumda kaliyor. Çok hizli bir sirkülasyon olmadigi için müteahhitlik sektörü de eger herhangi bir faiz indirimi söz konusu olmazsa, önümüzdeki aylarda ve yillarda darbogaza girecegini düsünüyorum” dedi.

Pandemi nedeniyle ekonomik durgunlugun yasandigi dünyada en çok etkilenen sektörlerden biriside insaat sektörü oldu. Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarinda geçtigimiz yila göre yüzde 50’lik artis yasandi. Pandemi nedeniyle üretimin duraksadigini ve bu nedenle insaat ham madde maliyetlerinde yüzde yüz oranda artisin oldugunu ifade eden Gaziantep Insaat Mühendisleri Oda Baskani Gökhan Çeliktürk, Gaziantep’te 2+1 standart sifir bir dairenin 400 - 500 Bin TL’den baslayarak 1 Milyon TL’ye kadar satildigini belirtti.

Müteahhitlerin tarihlerindeki en düsük oranda karlar elde ettigini söyleyen Çeliktürk, faiz indiriminin olmamasi halinde müteahhitlik sektörünün önümüzdeki aylarda darbogaza girecegini dile getirdi.

“Arsa ve insaat maliyetleri birlesince konut fiyatlarina olumsuz bir etkisi oldu”

Arsa ve insaat ham madde fiyatlarinin artisa geçmesinin konut fiyatlarinda artisa neden oldugunu belirten Gaziantep Insaat Mühendisleri Oda Baskani Gökhan Çeliktürk, “Baktigimiz zaman son bir yilda ortalama konut fiyatlarindaki fark yüzde 50’leri geçti. Insaat girdi maliyetlerindeki farklar ise yüzde 100’leri geçti. Eskiden Gaziantep yerelinde hep arsa fiyatlarindaki artislardan dolayi konut fiyatlarinin arttigini belirtiyorduk. Bu konularda açiklamalarda bulunuyorduk. Ama özellikle son 1 yilda pandeminin etkisinden dolayi dünyada olusan ekonomik durgunlugun emtia fiyatlarina yaptigi artislardan dolayi insaat ham madde fiyatlarinda da ciddi bir artislara sebep oldu. Hem arsa fiyatlari hem de insaat maliyetleri ikisi birlesince maalesef konut fiyatlarina olumsuz bir etkisi oldu. Konut fiyatlarinin artisa geçmesi sadece Gaziantep genelinde olan bir durum degil. Türkiye ve dünya genelinde emtia fiyatlarinda bir yükselis var. Özellikle insaat demiri, çimento, beton gibi insaatin ana kalemlerine gelen zamlar, konut fiyatlarinda çok ciddi bir artislara neden oldu” dedi.



“Müteahhitlik sektörü tarihinin en minimum karlarini yapmak durumda kaliyor”

Müteahhitlik sektörünün de zor durumda oldugunu ve darbogaza girecegini düsündügünü söyleyen Çeliktürk, “Bunun üstüne son zamanlarda Gaziantep yerelinde özellikle arsa fiyatlarinin da artmasiyla su anda Gaziantep’te insaat birim maliyet fiyatlari zirveye ulasmis durumdadir. Bu yüzden ister istemez müteahhitler bu maliyet farklarini mecburen konut fiyatlarina yansitmak zorunda kaliyor. Su anda müteahhitlik sektörü tarihinin en minimum karlarini yapmak durumda kaliyor. Insaat girdileri ve arsa fiyatlarinin çok fazla olmasindan dolayi müteahhitlerin tarihindeki en düsük kar oraniyla çalistiklarini düsünüyorum. Sonuç olarak konut fiyatlarini piyasanin kabul etmesi gerekiyor. Artan konut fiyatlari nedeniyle vatandaslarimiz sorun yasamakta. Çok hizli bir sirkülasyon olmadigi için müteahhitlik sektörü de eger herhangi bir faiz indirimi söz konusu olmazsa, önümüzdeki aylarda ve yillarda darbogaza girecegini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Gaziantep’te 2+1 evin en düsük fiyati 400 - 500 bin TL civarinda”

Gaziantep’teki konut fiyatlari hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Çeliktürk, "Su anda Gaziantep’te konut fiyatlarina sifir daireler olarak baktigimiz zaman 2+1 evin en düsük fiyatinin 400 - 500 bin TL civarinda oldugunu görüyoruz. Sehrin en iyi bölgelerinde yani arsanin en yüksek oldugu yerlerde 2+1 bir evin 1 milyon TL oldugunu duymaktayiz. 3+1 daireler de ise ortalama 600 - 650 bin TL’den baslayip 1 buçuk milyon TL’lere de çiktigini görüyoruz. Lüksün sonu yoktur, bunun üstündeki 4+1, 5+1 veya villa projelerinde çok ciddi rakamlar oluyor. 1 yil önce 2+1 daireler 250 - 300 bin TL civarindaydi. Nereden baksaniz yüzde 80’e yakin bir artis oldu. Su an için 500 bin TL’nin altinda konut bulmak biraz zor gibi görünüyor. Çünkü daha yakin bir zamanda insaat birim metrekare maliyetleri standart bir 2+1 bir daire için 700-800 TL civarlarindayken, su anda 2 bin TL civarina çikmis durumda” seklinde konustu.



Uygun fiyat uzun vadeli toplu konut önerisi

Toplu konutlarin yapilarak uygun fiyat ve uzun vadeli sekilde satilmasinin konut fiyatlarini düsürecegini savunan Çeliktürk, “Bu durum toplumda bir karsilik görüyor mu? ya da satin alma gücü yetiyor mu? ilk olarak buna bakmamiz gerekiyor. Bu konuda vatandaslarimizin yapabilecegi bir sey yok. Bu konuya devletin el atmasi gerekiyor. Özellikle düsük ve orta gelirli ailelere yönelik olarak projelerin üretilmesi gerekiyor. Toplu konutlarin üretilmesi gerekiyor ve bunlari da uygun fiyat ve uzun vade ile vatandasin kullanimina sunmasi gerekiyor. Bu tür olaylarda her seyi serbest piyasadan ve alicilardan beklenemez. Devletimizin konuya el atip projeler gelistirmesi gerekiyor. Özellikle Gaziantep’te arsa fiyatlari ciddi sekilde artmis durumda. Belediye yetkilileri tarafindan ortalama 3 buçuk milyon insana yetecek imarin yapildigi söyleniyor. Bir an önce imara açik parsellerin yollari, altyapilarinin yapilip müteahhitlerin insaat yapmasi kosuluyla kullanima sunmasi gerekiyor. Eger arsa bulmada yasanan sikisiklik böyle devam ederse bu konut artislarinin önümüzdeki yillarda da kaçinilmaz oldugunu görüyoruz. O yüzden Gaziantep’in yerelinde imara açik birçok bölgenin altyapi çalismalarinin bir an önce yapilmasi gerekiyor. Müteahhitlerin Gaziantep’in merkezinde degil çevre ilçelerine dogru yapilasmanin yapilmasi gerekiyor. Sonuç itibariyle sehir merkezinde yapacagimiz bir yogunlugun Gaziantep’te ileri ki yillarda hem ulasim hem de altyapi konusunda sorun doguracagi asikar” ifadelerine yer verdi.

“Konut fiyatlarina gelen zamlar kira fiyatlarina da ciddi bir etkisi oldu”

Gaziantep’teki konut fiyatlarinin artisinin kira fiyatlarina da ciddi oranda etki ettigini aktaran Gaziantep Insaat Mühendisleri Oda Baskani Gökhan Çeliktürk, “Kira konusunda göç alan Gaziantep’te kira fiyatlarinda ciddi bir artis söz konusu oldu. Bunun üzerine son zamanlarda yasanan insaat girdi maliyetlerinde yasanan artislarinda olmasi ekstradan kira fiyatlarinin yükselmesine neden oldu. Sonuç itibariyle konut bir yatirimdir. Bu yatiriminda yatirimciya bir geri dönüs süresi vardir. Ister istemez konut fiyatlarina gelen zamlar kira fiyatlarina da ciddi bir etkisi olacaktir. Gaziantep’teki kira fiyatlarinin son 10 yilda en büyük artis sebeplerinden bir tanesi Suriyeli misafirlerimizin çok sik sekilde Gaziantep’te ev kiralamasiydi. Onun disinda özellikle son bir buçuk yildir konut fiyatlarinin artislariyla beraber konut yatirimcisi, yatirimin geri dönüs süresini hesapladigi için kira fiyatlarina zam yapmak zorunda kaldi” dedi.



“Sanayi sehri olmanin fiyat artislarinda ciddi bir yeri var”

Gaziantep’in sanayi sehri olmasindan dolayi göç alan bir sehir oldugunu ve bu nedenle kira fiyatlarinin arttigini belirten Çeliktürk, kira fiyatlari nedeniyle sorun yasayan ögrenciler için yurt kapasitesinin arttirilmasi gerektigini söyleyerek, “Özellikle üniversite okuyan ögrencilerimiz için devletimizin ögrenci yurtlarinin kapasitelerini ciddi sekilde arttirmasi gerekiyor. Sadece kontenjanlari arttirmakla ve ögrenciyi serbest piyasa kosullarina itip yüksek kira maliyetleri altinda birakmak çok adil gözükmüyor. O yüzden Gaziantep’te hem özel yurtlarin hem de Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurtlarinin kapasitesini ciddi olarak arttirmasi gerekiyor. Gaziantep Türkiye’de ve hatta Orta Dogu’da bir cazibe merkezidir. Ihracatiyla da Türkiye’de 6. sirada bulunuyor. Sanayi sehri oldugu için sehir disindan gelen insan göçümüz çok fazla oluyor. Bu nedenlerden dolayi Gaziantep’te hem konut fiyatlarinda hem de kira fiyatlarinda ciddi bir yükselis var. Sonuç itibariyle Gaziantep bir cazibe merkezidir. Orta Dogu’nun baskenti diyorum. O yüzden buraya çok ciddi yerli-yabanci yatirimcinin da geldigi bir sehir. Cazibenin oldugu yerde konut fiyatlari yükselir, kira fiyatlari da yükselir. Sanayi sehri olmamizin bu fiyat artislarinda bu taleplerinde ciddi bir yeri oldugunu düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA