Emekli Ögretim Üyesinden Biden'in 'Soykirim' Sözlerine Tepki Mektubu

Amerika Birlesik Devletleri Baskani Joe Biden’in 1915 olaylari için “soykirim” tanimlamasi yapmasina tepki gösteren ESOGÜ eski ögretim üyesi Doç. Dr. Günseli Naymansoy, Birlesmis Milletler (BM) ve Avrupa Birligine (AB) gönderdigi mektup ile Ermenilere seslenerek, “Lütfen bu kiskirtmalara prim vermeyiniz” dedi.

Emekli Ögretim Üyesinden Biden'in 'Soykirim' Sözlerine Tepki Mektubu
ABD Baskani Joe Biden, 24 Nisan’da yaptigi açiklamada 1915 olaylarini “soykirim” olarak tanimlamis ve bu sözler birçok kesimden tepki almisti. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) eski ögretim görevlisi Doç. Dr. Günseli Naymansoy da, Biden’in sözleri üzerine konuyla ilgili farkindalik olusturmak adina Birlesmis Milletler Genel Kurulu ve Avrupa Birligine mektup postaladi. Mektubunu daha sonra elektronik posta yoluyla da gönderen Naymansoy, iki yerden de herhangi bir yanit alamadi.

“En önemlisi iyi bir insan olmak”

Mühendis ve egitimci Doç. Dr. Günseli Naymansoy, yazdigi mektubunda Ermenilere seslendi. Kendisini tanitarak söze girdigi yazida Naymansoy, “Ben bir Türk kadiniyim. Yasamim boyunca dogru bilgiye ulasmak için araliksiz okumayi sürdürdüm. Bir egitimci olarak ögrencilerime her ders istinasiz söyledigim bir cümle sudur: ’Kendinizi gelistirin ve iyi bir mühendis olun, ama ondan çok daha önemlisi iyi bir insan olmaktir’” ifadelerini kullandi.

Eskisehir’de dogup büyüdügünü ve annesinin gençken birçok Ermeni ve Musevi arkadasi oldugunu yaziya döken Naymansoy, dolayisiyla onlara karsi hiçbir zaman önyargisi olmadigini anlatti.

“Siyasi çikarlar için insanlari birbirine düsman etmenin zamani artik geçmeli”

Salgin sürecinde insanlarin bir oldugunu, herhangi bir ayrim yapilamayacaginin bir kez daha görüldügünün altini çizen Doç. Dr. Günseli Naymansoy, Joe Biden’in Türkleri soykirimla suçladigi sözlerine tepki gösterdi. Siyasi çikarlar için insanlarin birbirlerine düsman edildigini burgulayan Naymansoy, “Son derece aci bir deneyim olarak salgin sürecini yasadik. Bu süreçte bir kez daha gördük ki tüm dünyada insanlar aynidir. Her yerde iyi insanlar oldugu gibi bencil insanlar da vardir. Siyah, beyaz hangi irktan olursak olalim hepimiz ayniyiz ve hepimiz daha iyi bir dünya için çalismaliyiz. 21. yüzyilda tüm problemleri akilla ve sevgiyle çözmeliyiz, savaslarla ve nefretle degil. Çünkü savaslarin kazanani yoktur. Amerikan Baskaninin atalarimi soykirimla suçladigini duydugumda çok üzüldüm ve sasirdim. Siyasi çikarlar için insanlari birbirine düsman etmenin zamani artik geçmeli. Tüm ülkeler geçmisleriyle yüzlesmeli. Bunu bilim insanlari yapabilir, siyasetçiler degil. Tüm emperyalist ülkelerin kendi sömürgeci geçmisleriyle yüzlesmesi barisçil bir dünya için sarttir. Bunu yapmadiklari için kendi ülkelerindeki bazi irkçi görevliler yüzünden insanlar yasamlarini kaybetmektedir” sözlerini kullanarak bazi siyasetçilerin irkçi politikalarindan yakindigini yazdi.

“Lütfen bu kiskirtmalara prim vermeyiniz”

Ermenilere seslenen egitimci Günseli Naymansoy, kendilerinden Joe Biden gibi siyasetçilerin bu tip soykirim iddialarina karsi prim vermemelerini rica etti. Naymansoy, “Lütfen bu kiskirtmalara prim vermeyiniz. Objektif bilim insanlari birlikte çalisarak sorunlari ortaya koymali ve sonuçta herkes kendi yaptiklarinin sorumlulugunu almalidir. Size özellikle ilk Basbakaniniz olan Ovanes Kaçaznuni’nin 1923 yilinda Ermenistan’in en önemli siyasal partisi olan Tasnaksutyun Partisi’nin Bükres’te yapilan Yurtdisi Konferansi’na bir rapor olarak sundugu belgeyi okumanizi öneriyorum" diye belirtti.

Kaynak: İHA