CHP'li Taskin, Emeklilerin Temel Sorunlarina Iliskin Partisinin Çözüm Önerilerini Açikladi Açiklamasi

'CHP olarak iktidara geldigimizde öncelikli hedefimiz en düsük emekli maasinin asgari ücretin ve açlik sinirinin altinda kalmamasi' 'Tüm kamu personeli ve emeklilerin ücret artislarini belirlerken sadece enflasyonu degil, büyümeden kaynakli refah payini da dahil edecegiz'.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Yüksel Taskin, partisinin emeklilerin sorunlarina yönelik 8 maddelik çözüm önerilerini açikladi.

Taskin, "Emekliler Haftasi" dolayisiyla yaptigi yazili açiklamada, Türkiye'de yaklasik 13 milyon 400 bin emekli ve hak sahibi oldugunu ifade ederek, emeklilerin yasadigi sorunlara dikkati çekti.

Emeklilerin yüzde 70'inin asgari ücretin altinda maas aldigini savunan Taskin, gençlerin ve çalisabilir yasta olanlarin aktif is gücüne katilabilmelerinin, saglikli bir sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi için de son derece önemli olduguna dikkati çekti.

Emeklilerin yasadigi temel sorunlara iliskin CHP'nin çözüm önerilerini ise 8 maddede siralayan Taskin, "CHP olarak iktidara geldigimizde öncelikli hedefimiz en düsük emekli maasinin asgari ücretin ve açlik sinirinin altinda kalmamasi. CHP olarak emeklilerin sorunlarinin hak temelli ve kapsayici bir anlayisla çözüme kavusmasi gerektiginin bilincindeyiz, bunu saglayacagiz. Sorunlari detaylariyla biliyoruz, nasil çözecegimizi de. Bizler alin terinden yana insanlariz." degerlendirmesinde bulundu.

- "EYT magduriyetini giderecegiz"

Bir diger çözüm önerisinin de "güvenceli istihdama dayali üretimin artirilarak ve adilce bölüstürülerek ek kaynak yaratilmasi" oldugunu belirten Taskin, sunlari kaydetti:

"Tüm kamu personeli ve emeklilerin ücret artislarini belirlerken sadece enflasyonu degil, büyümeden kaynakli refah payini da dahil edecegiz. Animsanacagi gibi, CHP'nin Ramazan ve Kurban bayramlarinda emeklilere birer maas ikramiye verme vaadi büyük etki yaratmis, iktidar bu uygulamayi hayata geçirmek zorunda kalmisti. Bir de iktidara geldigimizde yapacaklarimizi düsünün. Emeklilikte yasa takilanlarin (EYT) magduriyetini giderecegiz. Sayilari 5 milyonu asan EYT'lilerin kazanilmis haklarinin hayata geçirilmesi devlet ciddiyetinin geregidir. Insanlarimiz çalisma hayatina basladiklarinda kendileri için tanimlanan kriterlere göre emekli olabilmeli. Hayat planlarini buna göre yapanlara, daha sonra 'kural degisti' demek hukuk devletiyle bagdasmaz."

- "Muayene, ilaç katilim paylarini ve fark ücretlerini kaldiracagiz"

"Adil bir intibak yasasi çikarilmasi" önerilerini de dile getiren Taskin, partisinin diger önerilerini ise söyle siraladi:

"Katsayi ve gösterge sistemini yeniden düzenleyecegiz. Ögretmenler, hemsireler gibi meslek gruplarinda çalisanlara 3600 ek gösterge hakki taniyacagimizi seçim beyannamemize geçirmistik. Böylece bu kesimlerin emeklilik kosullarinda ciddi bir iyilesme yasanabilecek. Emekliler için muayene ve ilaç katilim paylarini ve fark ücretlerini kaldiracagiz. 65 yas üzerindeki yurttaslarimizin kültür, sanat ve spor etkinliklerinden ücretsiz yararlanmalarini saglayacagiz. Sosyal tesis olanaklari bulunmayan meslek gruplari için yeni tesisler yapacagiz. Turizm Bakanligi ve TÜRSAB is birligiyle gerçeklestirilecek projelerle emeklilerimize makul ücretlerle gezi ve tatil olanagi saglayacagiz."

Kaynak: AA