Angola Cumhurbaskani Lourenço Açiklamasi 'Angola Ekonomisi Yükselme Dönemini Yasiyor Su An'
Angola Cumhurbaskani Joao Manuel Gonçalves Lourenço, yatirimlarin basitlestirilmesi, vizelerin kolaylastirilmasi, yabanci yatirimcilari çekmek için reformlar yaptiklarini belirterek, Türk is adamlarinin artik ekonomide yükselme dönemini yasayan Angola’da yatirim yapabilecegini söyledi.
![Angola Cumhurbaskani Lourenço Açiklamasi 'Angola Ekonomisi Yükselme Dönemini Yasiyor Su An'](https://images.beyazgazete.com/haber/2021/7/28/20210728_angola-cumhurbaskani-lourenco-aciklamasi-angola-ekonomisi-yukselme-donemini-yasiyor-su-an.jpg)
DEIK Baskani Olpak, konusmasinda 2020 Kasim ayinda iki ülkenin Ticaret Bakan Yardimcilarinin katildigi online toplantida tekstil ve gida sektörünün masaya yatirildigini hatirlatarak, “Benzer toplantiyi bundan sonraki süreçte öncelikli hedefimiz yüz yüze yapabilmek. Yüz yüze yapamadigimiz kisimlarda da hibrit toplantilarla gerçeklestirmek hedefi içerisindeyiz. Bugün de varsa sorunlarimizi ve önerilerimizi cumhurbaskani ve bakanlarimizin huzurunda görüsecegiz” diye konustu.
“Kaynak çesitliliginin önemine inanirdik ancak salgin bize bunu hayatimizin merkezine koymamiz gerektigini ifade etti”
Covid-19 salgini süreci ile ilgili birkaç basliga deginmek istedigini ifade eden Olpak, “Çünkü tüketici tercihlerinden üretim modellerine, tedarikten lojistige kadar çok ciddi bir alanda yeni kavramlarla karsi karsiyayiz. Ilk olarak dijitallesme ve yapay zekanin hayatimizdaki yerinin düsündügümüzden daha fazla oldugunu düsünüyoruz. Bunu lütfen yansimalari ile dikkate alalim. Ikinci önemli konu kaynak çesitliligi. Biz kaynak çesitliliginin önemine inanirdik ancak salgin bize bunu hayatimizin merkezine koymamiz gerektigini ifade etti.
Is hayatimiz için çok önemli” dedi.
Bir baska önemli konunun ise lojistikte uzaklik ve yakinlik kavramlarini konusurken salginin ulasilabilirlik kavramini ögrettigini belirten Olpak, “Tedarik zincirini de hayatimizin ortasina bir defa daha yerlestirdi. Ülkelerimiz arasi karsilikli iliskilerde de bunun önemli oldugunu düsünüyorum. Görebildigimiz kadariyla salgina ragmen tedarik zincirini kopartmadan ayakta kalabilen bundan sonraki sürecin kazanani olacak” açiklamasini yapti.
Iki ülke arasinda dostlugun oldugunu belirten DEIK Baskani Olpak, “Ancak ülkelerimiz arasindaki karsilikli ticaret rakami ne devlet baskanlarimizi ne is dünyamizi tatmin ediyor. Dün iki devlet baskanimizin yaptigi görüsmelerde verdikleri mesajda bu hacmi ilk etapta 500 milyon dolara çikarma hedefi elbette bizi hem mutlu ediyor hem de is dünyasina çok önemli bir sorumluluk yüklüyor" dedi.
Farkli alanlarda 500 milyon dolarlik ticaret hedefinin gerçeklestirebilecegine emin oldugunu söyleyen Olpak, “Türk müteahhitlerin çok basarili oldugu bir alan var, yurt disindaki projeler. Angola’da da bugüne kadar 800 milyon dolarin üzerinde proje gerçeklestirdik. Yani kendimizi orada da ispat etmis durumdayiz. Daha fazla proje yapabilecegimizi düsünüyorum” dedi.
Dün iki ülke arasinda karsilikli 10 anlasma imzalandigini dile getiren Olpak, “Bunlarin içerisinde is dünyasini ilgilendirenlere baktigimizda yatirimlarin karsilikli tesviki ve korunmasi anlasmasi çok önemliydi. Biz bundan sonraki süreçte de çifte vergilendirmenin önüne geçilmesi anlasmasinin da bir an önce imzalanmasini bekliyoruz” diye konustu.
DEIK Baskani Olpak’in selamlama konusmasinin ardindan açiklamalarda bulunan Angola Cumhurbaskani Lourenço, Türk is adamlarinin artik Angola’da yatirim yapabileceklerini ifade ederek, “Bu güzel ülkeye benim ilk resmi ziyaretim. Gerçekten çok güzel bir firsat yakaladik. Diyaloglarimizi artirmak için, bakis açilarimizi artirmak için ve ekonomik iliskilerimizi çesitlendirmek için çok güzel bir zaman” dedi.
Angola Cumhuriyeti’nin makro ve mikro ekonomik olarak reformlara imza attigini belirten Lourenço, “Angola ekonomisi yükselme dönemini yasiyor su an. Bu forum ile bütün yatirimlarin basitlestirilmesi, vizelerin kolaylastirilmasi, yabanci yatirimcilari çekmek için reformlar yaptik. Tabii ki hala yapacagimiz reformlar var ama biz de pozitif yönde ilerliyoruz” ifadelerini kullandi.
Yolsuzluk, rüsvet gibi konularla mücadele ettiklerini aktaran Lourenço, “Bunlari yatirimcilari çekmek için yapiyoruz. Altyapilari, is zamanlarini, is firsatlarini düzenliyoruz. Daha hacimli uluslararasi özel sektör yatirimi gelsin diye ugrasiyoruz. Tabii ki monopolden çekmek istiyoruz ekonomiyi. Daha özgür, rekabetçi bir ekonomi istiyoruz. Bu politikalari güdüyoruz. Biz bu yatirimlari çekip, onlara da yatirimlarin korunmasi firsatini veriyoruz. Böylece kendi kazançlarini da ülkelerine göndermelerini sagliyoruz” dedi.
“Kitaya ihracatimiz 2.1 milyar dolardan 15,2 milyar dolara, yaptigimiz ithalat ise 3,3 milyar dolardan 10,1 milyar dolara yükselmis durumdadir”
Ticaret Bakani Mehmet Mus ise, 2003 yilinda Türkiye-Afrika ticaret hacmi 5,4 milyar dolar seviyelerindeyken 2020 yilina gelindiginde 25,3 milyar dolar seviyelerine ulastigini dile getirerek, “Kitaya ihracatimiz 2.1 milyar dolardan 15,2 milyar dolara, yaptigimiz ithalat ise 3,3 milyar dolardan 10,1 milyar dolara yükselmis durumdadir. 18 yilin sonunda Afrika’daki yatirimlarimizin piyasa degeri 6 milyar dolari asmis, Türk müteahhitlerinin kita genelinde üstlendikleri projelerin büyüklügü ise kümülatif olarak 70 milyar dolari geçmis durumdadir” dedi.
Cumhurbaskani Erdogan’in iki ülke arasindaki ticaret hacmini en kisa zamanda 500 milyon dolara ulastirma hedefi oldugu ifadesini hatirlatan Bakan Mus, bu noktaya ulasacaklarini aktardi. Madencilik sektöründe gündemde olan bir projeye deginmek istedigini ifade eden Mus, “Demir Cevheri Maden Projesi’ni hayata geçirmek için çalismalari hizlandirmis durumdayiz. Ekim ayinda bu çalismalar daha da ivme kazanacak. Bu proje tamamlandiginda Türkiye-Angola ekonomik iliskilerinin bayrak tasiyici projesi haline gelecek. Ayni zamanda Angola’nin sanayilesme ve kalkinma hamlesine önemli bir katki saglayacaktir” açiklamasini yapti.
Müteahhitlik sektörünün ikili iliskilerin gelistirilmesi açisindan özel bir öneme sahip olduguna dikkati çeken Mus, “Nitekim üstlenmis olduklari altyapi ve üstyapi projeleri ile bugüne dek faaliyet gösterdikleri ülkelerinde kalkinmalarinda kritik roller oynayan firmalarimiz bizim için gurur kaynagi olmustur” dedi.
Iki ülke arasinda ticari ve ekonomik iliskilerin gelismesine destek olan bir diger hususun ise kuskusuz uçak seferleri oldugunu söyleyen Bakan Mus, “Istanbul ve Luanda arasinda dogrudan yolcu ve kargo seferlerinin baslamasi iliskilerimize ivme kazandiracaktir” ifadelerini kullandi.
DEIK ile Angola Özel Yatirim ve Ihracati Tesvik Ajansi (APEIX) arasinda Türkiye-Angola Is Konseyi çerçevesinde imzalanacak mutabakat zaptini hatirlatan Bakan Mus, “Imzalanacak olan mutabakat zaptinin da is insanlarimiz arasindaki temas ve iliskilerin kurumsallastirilmasi açisindan son derece islevsel olacagina yürekten inaniyorum” dedi.
Konusmalarin ardindan Türkiye Angola Is Konseyi çerçevesinde DEIK ve APEIX arasinda mutabakat zapti imzalandi.