UNICEF, Lübnan'daki Su Sebekesinin Bir Buçuk Ay Içinde Çökecegi Konusunda Uyardi

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), giderek derinlesen ekonomik krizin yasandigi Lübnan'daki su sebekesinin bir buçuk ay içinde çökecegi uyarisinda bulundu.

UNICEF'ten yapilan yazili açiklamada, Lübnan'da bir milyonu mülteci olmak üzere dört milyondan fazla insanin güvenli içme suyuna erisimini kaybetme riskiyle karsi karsiya oldugu kaydedildi.

Ülkenin farkli yerlerindeki su pompalama istasyonunun çogunun dört ila alti hafta içinde asamali olarak duracagi aktarilan açiklamada, ülke nüfusunun yüzde 71'inden fazlasina tekabül eden yaklasik 4 milyon insanin suya erisememe tehlikesiyle karsi karsiya oldugu belirtildi.

Lübnan'daki su dagitim sebekesinin bakim onarim masraflarini döviz cinsinden ödeyemedigi için çalisamadigi dile getirilen açiklamada, elektrik sebekesinin çökmesi ve yüksek yakit maliyetinin de su pompalama istasyonlarinin durmasina neden olan sebepler arasinda yer aldigina isaret edildi.

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçleri ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Kaynak: AA