Türkiye'den Maras Açilimina Iliskin BM Ve Çesitli Ülkelerin Açiklamalarina Tepki Açiklamasi

Disisleri Bakanligi: 'Ada’daki gerçeklerle bagdasmayan ve asilsiz iddialara dayanan açiklamalari tümüyle reddediyor ve bunlara iliskin KKTC’nin verdigi cevaplari tamamiyla paylasiyoruz' 'Bu açiklamalar Maras’in KKTC topragi olmadigi, KKTC’nin Maras’taki mülklere el koyacagi ve buraya mülkiyet haklari hilafina yerlesimciler getirecegi gibi mesnetsiz iddialara ve RumYunan kara propagandasina dayanmaktadir' 'BM Güvenlik Konseyi maalesef Kibris meselesinde de sahadaki gerçekleri görmemekte israr etmektedir' BM Güvenlik Konseyi, Kibris'ta Maras bölgesinin açilmasi kararini kinadi.

Disisleri Bakanligi, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar tarafindan 20 Temmuz'da açiklanan, Maras açiliminin ikinci asamasi hakkinda BM Güvenlik Konseyi tarafindan yapilan Baskanlik Açiklamasi ile çesitli ülkelerin yaptiklari açiklamalara, "Ada’daki gerçeklerle bagdasmayan ve asilsiz iddialara dayanan açiklamalari tümüyle reddediyor ve bunlara iliskin KKTC’nin verdigi cevaplari tamamiyla paylasiyoruz." ifadesiyle tepki gösterdi.

Disisleri, KKTC hükümetinin Maras açiliminin ikinci asamasina yönelik karari hakkinda yazili açiklama yapti.

Açiklamada, KKTC Cumhurbaskani Tatar tarafindan 20 Temmuz'da açiklanan, Maras açiliminin ikinci asamasi hakkinda BM Güvenlik Konseyi tarafindan yapilan Baskanlik Açiklamasi ile çesitli ülkelerin yaptiklarina açiklamalara iliskin, "Ada’daki gerçeklerle bagdasmayan ve asilsiz iddialara dayanan açiklamalari tümüyle reddediyor ve bunlara iliskin KKTC’nin verdigi cevaplari tamamiyla paylasiyoruz." ifadesine yer verildi.

"Bu açiklamalar Maras’in KKTC topragi olmadigi, KKTC'nin Maras'taki mülklere el koyacagi ve buraya mülkiyet haklari hilafina yerlesimciler getirecegi gibi mesnetsiz iddialara ve Rum-Yunan kara propagandasina dayanmaktadir." ifadesi kullanilan açiklamada, Maras'in KKTC topragi olup, KKTC makamlarinin iyi niyetli yaklasimi çerçevesinde zamaninda yerlesime açilmadigi, askeri bölge olarak ilan edildigi hatirlatildi.

Açiklamada, KKTC hükümetinin, geçtigimiz ekim ayinda 47 yildir kapali tutulan ve artik çevresel tehlikeler de yaratmaya baslayan Maras’in iki ana caddesini ve plajini halka açtigi, son olarak da Maras’in yüzde 3,5’una tekabül eden pilot bölgenin askeri bölge statüsünü kaldirdigina isaret edildi.

KKTC makamlarinca Maras açilimi kapsaminda alinan tüm kararlarin mülkiyet haklarina saygi çerçevesinde olup, uluslararasi hukukla tamamen uyum içinde olundugu vurgulanan açiklamada, iddia edildiginin aksine, BM Güvenlik Konseyi kararlarinin ihlal edilmesinin söz konusu olmadigi gibi BM Güvenlik Konseyi kararlarinin mülkiyet ve egemenlik haklarinin üzerinde olmadigi vurgulandi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ifade ettigi üzere, bu adimlarla Maras’ta yeni magduriyetlerin olusmayacagi, herkesin yararina olacak sekilde, mevcut magduriyetlerin giderilecegi kaydedildi.

"Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi maalesef Kibris meselesinde de sahadaki gerçekleri görmemekte israr etmektedir." ifadesi kullanilan açiklamada, on yillarca süren çabalarin, Türk tarafinin tüm iyi niyetine ragmen, Kibris Rum yönetiminin uzlasmaz tutumu nedeniyle, iki kesimli, iki toplumlu federal çözüme ulasilmasini saglamadigi, taraflar arasinda bu model üzerinde görüs birligi yokken, halen federal çözümde israr etmenin artik Konsey'in itibarina zarar verdigi belirtildi.

Açiklamada, Kibris meselesinin adil, kalici ve sürdürülebilir bir çözüme kavusturulmasina yönelik yeni bir müzakerenin baslamasinin, ancak Kibris Türk halkinin esit egemenliginin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesiyle mümkün oldugu aktarildi.

"Bu anlayisla, BM Güvenlik Konseyi’ni, Rum-Yunan ikilisinin yaniltici propagandasindan kurtulmaya, ayrica KKTC’nin, Maras konusunda hukuka uygun olarak attigi adimlarini ve Cenevre’de sundugu yapici ve gerçekçi önerisini desteklemeye davet ediyoruz." çagrisi yapilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Kibris Rum tarafini hukuka aykiri sekilde AB’ye alan, hatta bu kararin siyasi oldugunu da piskince söyleyen AB’nin ve o dönemdeki hukuksuzluga arka çikan bazi Avrupa ülkelerinin simdi hukuktan dem vurmasinin hiçbir degeri yoktur. Bu güruhun bize hukuk dersi vermeye kalkmasi ise tam bir garabettir.

Bu güruhu ve uluslararasi toplumu bir kez daha Ada’daki gerçeklerle yüzlesmeye, Kibris Türk halkina yaptiklari haksizliklara son vermeye, Kibris Türk halkinin iradesine ve 1960’ta kazandigi egemen esitligine ve esit statüsüne saygi göstermeye çagiriyoruz."

- BM Güvenlik Konseyi'nden Kibris'ta Maras bölgesinin açilmasi kararina kinama

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kibris’ta kapali Maras bölgesinin bir kisminin açilacaginin belirtilmesinin ardindan "Türk ve Kibrisli Türk liderleri kinadigini" açikladi.

BMGK'de "Kibris’ta durum" konulu yapilan kisa toplanti sonrasi yayimlanan baskanlik açiklamasinda, "Güvenlik Konseyi, Kibris'ta Türk ve Kibrisli Türk liderlerin 20 Temmuz'da çitle çevrili Maras bölgesinin bir bölümünün yeniden açilmasina iliskin açiklamasini kiniyor." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, BMGK’nin önceki kararlarina ve açiklamalarina aykiri olan bu tek tarafli eylemlerden derin üzüntü duydugu belirtilerek, kararin bir an önce geri alinmasi ve bölgede gerginligi artiracak tek tarafli hareketlerden kaçinilmasi çagrisi yapildi.

Söz konusu baskanlik açiklamasi, önceki gün Ingiltere tarafindan hazirlanip BMGK’ye sunulmustu.

- Cumhurbaskani Erdogan'in açiklamalari

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 20 Temmuz’daki Kuzey Kibris ziyaretinde Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ersin Tatar ile birlikte yaptigi açiklamada, "Kapali Maras" bölgesinin bir kisminin açilacagini duyurmus, buna ek olarak Ada'da iki devletli çözüm önerisini bir kez daha tekrarlamisti.

Erdogan, su ifadeleri kullanmisti:

"Atilan adimlarla Maras'ta yeni magduriyetler olusturulmayacak, bilakis mevcut magduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin topraginda, hakkinda, mülkünde gözümüz yoktur. Kimse de bizim ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin hakkina el uzatamaz. Cumhurbaskani Sayin Tatar'in bizlerle paylastigi kararla Maras'ta hayat yeniden baslayacaktir.

Mülkiyet haklarina riayet edilerek yürütülen bu çalismalar isiginda artik Maras'ta herkesin yararina olacak yeni bir dönemin kapilari açilacaktir. Açilimin öncelikle Kapali Maras'in yüzde 3,5'ine tekabül eden pilot bölgede baslayacak olmasi Kibris Türk makamlarinin bu konuya ne kadar hassas yaklastigini ortaya koyuyor."

Kaynak: AA