Tokyo Olimpiyatlari Covid-19 Salgini Gölgesinde Resmen Basladi

Korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle bu yila ertelenen Tokyo Olimpiyatlari kamuoyundan gelen elestirilere ragmen resmen basladi. Dev organizasyonun açilis seremonisi, Covid-19 salgini nedeniyle seyircisiz olarak gerçeklestirildi.

Tokyo Olimpiyatlari Covid-19 Salgini Gölgesinde Resmen Basladi
Korona virüs salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen ve hem yerel hem de uluslararasi kamuoyunda elestiri oklarinin hedefi olan Tokyo Olimpiyatlari için geri sayim sona erdi. Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Japonya hükümetinin güvenli bir sekilde gerçeklestirilecegini yineledigi Tokyo Oyunlari, bugün yapilan açilis seremonisi ile resmi olarak basladi.

Dev organizasyonun açilisina onursal ev sahibi olarak Japonya Imparatoru Naruhito da katilirken, Imparatoriçe Masako ise Covid-19 tedbirleri nedeniyle sinirli sayida konugun kabul edildigi Yeni Ulusal Stadyum’daki törene katilmadi. Salgin gölgesinde gerçeklestirilen açilis seremonisine az sayida dünya lideri ve protokol konugu katilim gösterdi. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, ABD Baskani Joe Biden’in esi Jill Biden, Mogolistan Basbakani Luvsannamsrai Oyun-Erdene, Güney Sudan Devlet Baskan Yardimcisi Rebecca Nyandeng De Mabior, Birlesmis Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un katilmak üzere ülkeye geldigi tören nedeniyle Tokyo’daki Yeni Ulusal Stadyum ve çevresinde yogun güvenlik önlemleri alindi. Törende Türk Bayragi’ni Gençlik ve Spor Bakanligi’nin daha önce açikladigi üzere milli yüzücüler Merve Tuncel ve Berke Saka birlikte tasidi.

OHAL altinda olimpiyat

Japonya’da hükümet, Covid-19 vakalarinda görülen artis üzerine bu ayin baslarinda sürpriz bir karara imza atmis, olimpiyatlar süresince Tokyo’da geçerli olmak üzere OHAL ilan edildigini açiklamisti. Uygulamanin 12 Temmuz-22 Agustos tarihleri arasinda yürürlükte kalacagi ve baskentte insan trafigini azaltmayi hedefledigi kaydedilmisti.

Tepkilerin odaginda

Ülkede etkisini sürdüren Covid-19 salgini nedeniyle toplumun farkli kesimlerinden dev organizasyonun iptal edilmesi çagrilari yapilirken, saglik meslek örgütleri de seyircisiz gerçeklesse dahi olimpiyatlarin dünyanin dört bir tarafindan binlerce sporcu, antrenör, yetkili ve gazeteciyi ülkeye çekecegi için Japonya’daki enfeksiyon riskini artirabilecegi uyarisinda bulunmustu. Uzmanlar ayrica farkli ülkelerden Japonya’ya tasinma ihtimali olan virüs varyantlarinin asiya dirençli türlerin olusumuna yol açarak vaka patlamasina neden olabilecegini belirtmisti.

Salgin gölgesinde seyircisiz oynanacak

Tepkilerin ardindan deniz asiri izleyicilere kapilarini uzun süre önce kapatan oyunlarin Tokyo ayaginin tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklestirilmesine karar verilirken, baskent çevresindeki Saitama, Chiba ve Kanagawa eyaletlerinde müsabakalara yerel seyircinin de kabul edilmeyecegi açiklanmisti. Tokyo Olimpiyat Bakani Tamayo Marukawa, Fukushima ve Shizuoka eyaletlerindeki müsabakalara ise sahanin seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini asmayacak sekilde sinirli sayida izleyicinin alinacagini ifade etmisti. Oyunlarin Ibaraki eyaletindeki ayagina ise yalnizca bilet tahsis edilen okul çocuklarinin kabul edilecegini açiklanmisti. Buna ragmen, Tokyo ve çevresindeki eyaletlere yönelik seyirci yasaginin olimpiyatlarin neredeyse tamamen kapali kapilar ardinda gerçeklesmesine neden olacagi yorumlari yapilmisti.

Bilanço agirlasiyor

Japonya’da bugün kayda geçen 4 bin 225 yeni vaka ülke genelinde toplam vaka sayisini 863 bin 855’e tasimis, son 24 saatte 8 kisinin daha yasamini yitirmesiyle Covid-19 kaynakli can kaybi da 15 bin 129’a yükselmisti. Olimpiyat organizatörlerinden yapilan açiklamada, simdiye dek oyunlarla iliskili 106 vakanin dogrulandigi ifade edilmisti.
Kaynak: İHA