TBMM Baskani Sentop'tan 'Erzurum Kongresi'nin 102. Yildönümü' Mesaji

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, Erzurum Kongresinin 102’nci yildönümü dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

TBMM Baskani Sentop'tan 'Erzurum Kongresi'nin 102. Yildönümü' Mesaji
TBMM Baskani Sentop, Erzurum Kongresinin 102’nci yildönümü nedeniyle yayinladigi mesajda su ifadelere yer verdi:

“Milli Mücadelemizin en önemli safhalarindan biri 102 yil önce Erzurum’da yasanmistir. 30 Ekim 1918’de imza edilen Mondros Ateskes Anlasmasi sonrasinda düsman kuvvetlerinin Anadolu’yu hile ve desise ile isgal etmeleri sonrasinda baslattigimiz Istiklal Mücadelemizin zaferle neticelenmesindeki en önemli adimlardan biri 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi ile atilmistir. 2 Kasim 1918’de Trakya Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasiyla birlikte Anadolu’da baslatilan yerel mukavemet hazirliklari 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi ile önemli bir olgunluga erismis ve daginik haldeki millî kuvvetlerin bir merkezde toplanmasi hususunda Erzurum Kongresi önemli bir boslugun doldurulmasini saglamistir.

Anadolu’nun dogudaki kalesi olan Erzurum, toplanan kongre ile Istiklal Mücadelemizin irade merkezi olma hüviyetine kavusmus ve alinan kararlar ile tarihî hüviyeti bir kez daha tespit edilmistir. Vatanin bölünmez bir bütün oldugunun vurgulandigi kongrede hangi sart altinda olursa olsun milletimizin istiklaline ve istikbaline sahip çikilacagi vurgulanmistir. Böylece Paris ve Londra Konferanslarinda alinan kararlarla milletimizi hacir altina alma planlarinin hiçbir sekilde kabul edilmeyecegi mesaji bütün dünyaya ulastirilmistir.

Iki hafta süren müzakereler neticesinde alinan kararlarin olusturdugu heyecan dalgasi vatanimizin her kösesinde hürriyet ve bagimsizligimiza kavusma konusunda aziz milletimizin umut ve inancini pekistirirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da açilmasi yolundaki irade de teyit edilmis, tahkim edilmistir. Emperyalist devletlerin mesum sark planlarini bozan aziz milletimizin hürriyetine kavusmasinda, devletimizin bagimsiz devletler ailesinin serefli bir üyesi olmasinda 102 yil önce Erzurum’da toplanan kongrede alinan kararlarin büyük katkisi olmustur. Bugün de millet ve devlet olarak Erzurum Kongresi’nde alinan kararlar dogrultusunda varligimizi ve birligimizi muhafaza ederek istikbal yolculugumuzu devam ettirme irade ve kararliligimizi sürdürüyoruz.

Bu duygu ve düsüncelerle, Erzurum Kongresi’nin 102’nci yil dönümünü kutluyor, kongre baskani Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere kongreye katilan mümtaz merhum üyeleri rahmet, minnet ve sükranla yâd ediyorum.”
Kaynak: İHA