TBMM Baskani Sentop, Hatay'in Anavatana Katilisinin Yildönümü Vesilesiyle Bir Mesaja Yayimladi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskani Mustafa Sentop, Hatay’in anavatana katilisinin yildönümü vesilesiyle bir mesaja yayimladi.

TBMM Baskani Sentop, Hatay'in Anavatana Katilisinin Yildönümü Vesilesiyle Bir Mesaja Yayimladi
TBMM Baskani Sentop, Hatay’in anavatana katilisinin yildönümü vesilesiyle bir mesaja yayimladi. Sentop yayimladigi mesajda su ifadelere yer verdi:

“Birinci Dünya Savasi sürecinde isgal edilen ve 21 yil boyunca anavatanimizdan ayri kalan Hatay’in 23 Temmuz 1939 tarihinde yeniden Anadolu’nun ayrilmaz bir parçasi olma karari almasinin yildönümünü kutluyorum.

Lozan Baris Anlasmasi imzalanirken anavatandan ayri kalan ve statüsü sonraya birakilan Hatay vilayetimizin aidiyeti Hatay Cumhuriyeti Meclisi’nin 23 Temmuz 1939 tarihinde aldigi karar ile tespit edilmis ve Lozan Anlasmasi’nda eksik kalan bir bakiyemiz daha Türkiye Cumhuriyeti’ne katilmistir.

Kadim yurdumuz Hatay’in Anadolu’nun vazgeçilmez bir parçasi oldugunun tespiti hususunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasî ve askerî kararliliginin büyük bir etkisi olmustur. Birinci Dünya Savasi’nin sonuçlarindan zarar gören Almanya’nin yeni bir dünya savasina hazirlandigi süreçte Avrupa’da paylasim savasi baslayacagini öngören Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ileri görüslü devlet adamligi, askerî ve diplomatik öngörüleri ile Hatay vilayetimizin Anadolu topraklarina katilmasinin önünü açmistir.

Savasi göze almadan barisin temin edilemeyecegi azmi ve kararliligi ile Fransizlarin Hatay’dan çekilmesinin temin edildigi süreçte Türkiye Cumhuriyeti Lozan Anlasmasi’ndan sonra savassiz en önemli uluslararasi basariya imza atmistir.

Bugün vesilesiyle inançlar ve kültürler itibariyla farkliliklarin baris içinde hosgörülü bir sekilde yasamasina imkân taniyan Hatay vilayetimizin anavatanin ayrilmaz bir parçasi olmasinin 82’nci yilini kutluyorum.

Hatay vilayetimizin anavatana katilmasinda büyük hissesi olan basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hatay Cumhuriyeti’nin cumhurbaskani merhum Tayfur Sökmen’i, Hatay Cumhuriyeti Meclisi’nin Baskani Abdülgani Türkmen’i ve Basbakan Abdurrahman Melek ile birlikte kutlu kararda hissesi olan bütün üyeleri rahmet, minnet ve sükranla yâd ediyorum.”
Kaynak: İHA