Pamukkale'deki 'Cehennem Kapisi'nin Bu Yil Açilmasi Planliyor

Kazi Baskan Yardimcisi Doktor Ögretim Üyesi Coskun Dasbacak: 'Bu kapi, 2 bin 200 yillik bir yapi. 1500 yil önce meydana gelen depremde yikilmis. Restorasyon çalismasiyla alan, antik çagda dini törenlerin yapildigi sekilde düzenlendi' 'Kapi, kenti kuzeyden güneye dogru kateden sismik fayin bulundugu yerde yükseliyor. Bu noktada termal su kaynaginin çiktigi bir magara olusmus ve buradan canlilar için ölümcül karbondioksit gazi yayiliyor. Bu nedenle kutsal sayilmis'

Denizli'deki beyaz cennet Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'nde bulunan ve kaynaklarda "ölüler ülkesine geçis kapisi" olarak geçen Cehennem Kapisi'nin (Plütonyum) bu yil ziyarete açilmasinin beklendigi bildirildi.

Prof. Dr. Francesco D'Andria baskanligindaki kazi ekibi, 2013'te, milattan önce 2. yüzyilda Bergama Krali 2. Eumenes tarafindan kurulan antik kentte "ölüler ülkesine geçis kapisi" olarak kabul edilen Plütonyum ile Pamukkale'deki travertenlere beyazligini veren termal suyun orijinal kaynaklarindan birinin yerini belirledi.

Prof. Dr. Francesco D'Adria'nin görev süresinin dolmasinin ardindan görevi devralan Italya'daki Salento Üniversitesinden Prof. Dr. Grazia Semeraro baskanligindaki kazi ekibinin 6 yildir sürdürdügü çalismalarda Cehennem Kapisi'nin büyük bölümü ayaga kaldirildi.

Yunan mitolojisindeki "Hades"i, Roma mitolojisindeki Plüton'u temsil eden heykel ile 3 basli bekçi köpegi Kerberos heykeli, 2018'de kapiya yerlestirildi.

Kapinin, bu yil içinde ziyarete açilmasi planlaniyor.

- "Kutsal alan nedeniyle kent Hierapolis adini aldi"

Kazi Baskan Yardimcisi ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Doktor Ögretim Üyesi Coskun Dasbacak gazetecilere yaptigi açiklamada, ziyarete açilma çalismalari öncesinde hazirliklarin tamamlanmak üzere oldugunu belirtti.

Yapinin, Frigler döneminde kutsal alan olarak düzenlendigini ve törenler yapildigini aktaran Dasbacak, söyle dedi:

"Bu kapi, 2 bin 200 yillik bir yapi. 1500 yil önce meydana gelen depremde yikilmis. Restorasyon çalismasiyla alan, antik çagda dini törenlerin yapildigi sekilde düzenlendi. Kapi, kenti kuzeyden güneye dogru kateden sismik fayin bulundugu yerde yükseliyor. Bu noktada termal su kaynaginin çiktigi bir magara olusmus ve buradan canlilar için ölümcül karbondioksit gazi yayiliyor. Bu nedenle kutsal sayilmis. Millattan önce 3. yüzyilda Yunan kolonisi olarak kurulan kent, Firig Dönemi'nden itibaren bu 'kutsal alan' nedeniyle kent de 'Hierapolis (Kutsal Kent)' adini almistir."

- Kapinin gizemi

Yeraltindan sicak suyla birlikte çikan karbondioksit gazinin özellikle soguk havalarda magara tabaninda biriktigini ve bunun küçük hayvanlar için öldürücü olabildigini aktaran Dasbacak, kapinin gizemine iliskin su görüsleri aktardi:

"Karbondioksit gazi, havadan daha agir oldugu için, geceleri hava soguk oldugundan, zeminde biriktigi ortaya çikti. O dönemki dini törenlerde rahipler, nefeslerini tutup, canli hayvanlarla magaraya gidiyordu. Sanki bir ilahi müdahale olmus gibi içerideki gaz nedeniyle hayvanlar zehirlenerek ölürken rahipler ise disariya canli olarak çikiyordu. Böylece din adamlari kutsal sayiliyor, ölen hayvanlarin ise Hades'e kurban edildigi kabul ediliyordu."

Kapinin, çok ilgi görecegine inandigini aktaran Dasbacak, "Bu yil içinde ziyarete açilmasi planlaniyor. Bu özellikleriyle ziyaretçi akini olacagini düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA