KKTC'den BMGK'nin Kapali Maras'in Açilmasini Kinama Kararina Sert Tepki

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kapali Maras’in açilmasina yönelik kinama karari alacagina iliskin açiklamasina tepki gösterdi.

KKTC'den BMGK'nin Kapali Maras'in Açilmasini Kinama Kararina Sert Tepki
KKTC Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin bugün Kapali Maras’a iliskin maddi hatalar da içeren bir açiklama yaptigi belirtildi. Açiklamada, “KKTC, topraklarinin bir parçasi olan Kapali Maras’ta ezber bozan, yapici adimlar atmaktadir. Kamu alanlarinin kullanilmaya baslanmasinin yani sira, KKTC Bakanlar Kurulu, Kapali Maras’in bir bölümünün askeri statüden çikarilmasi karari almistir. Sayin Cumhurbaskanimiz Ersin Tatar’in da sarih bir sekilde açikladiklari üzere, alinan karar, uluslararasi hukuka uygun oldugu gibi, mülk sahiplerinin haklarini da garanti altina almaktadir” denildi.

Açiklamada ayrica, “KKTC Bakanlar Kurulu’nun askeri statüden çikardigi bölgenin tekrar açilmasina matuf bir karar istihsal etmemistir. BMGK’nin, kapali Maras’in ‘tekrar iskana açilmasina’ iliskin Rum tarafinin mesnetsiz iddialarina dayanarak açiklama yapmasi üzücüdür. Kapali Maras’a yönelik kararlarimizin, Rum halki arasinda da memnuniyet olusturmasina karsin, mülk sahiplerinin haklarini korumaya matuf açilimimiza BMGK’nin olumsuz tepki göstermesi talihsizdir” ifadeleri yer aldi.

Basta Annan Plani olmak üzere, “iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu” amaçlayan müzakere süreçlerinin Rum tarafinin retçi tutumu nedeniyle basarisiz oldugu vurgulanan açiklamada, “Federal çözüm modelini öngören ve yaklasik 50 yil sonuçsuz kalan müzakerelerin tüketildigi ve geçmiste kaldigi inkar edilemez bir gerçektir. Kibris Türk tarafi, Kibris Rum tarafiyla, isbirligine dayali sürdürülebilir, kalici bir anlasmayi arzu etmektedir. Sürdürülebilir, kalici bir anlasma ancak ve ancak, müktesep hakkimiz olan egemen esitligin ve esit uluslararasi statünün tesciliyle mümkündür. Tüketilen bir çözüm modelini taraflara dayatmaya çalismak yerine, BMGK’nin, Ada’da galebe çalan olgulari dikkate alan bir yaklasim sergilemesi yerinde olacaktir” denildi.

BMGK’nin açiklamasinda yer alan “Kibris halki” ifadesinin de Kibris’taki gerçekleri yansitmadigi kaydedilen açiklamada, “Ada’da tek bir halk degil, Kibris Türk ve Kibris Rum olmak üzere iki ayri halk bulunmaktadir. BMGK’nin bu olguyu da, açiklama ve kararlarinda, dikkate almasini bekliyoruz” ifadeleri yer aldi.

Cumhurbaskani Tatar’in Cenevre’de düzenlenen 5+BM gayri resmi toplantisi sirasinda yaptigi önerileri çerçevesinde Kibris Türk tarafinin, sürdürülebilir ve kalici bir anlasmaya varilmasi çabalarina olumlu katki yapmaya devam edecegi belirtildi.
Kaynak: İHA