KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan AB'ye Kapali Maras Tepkisi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Avrupa Birligi’nin (AB) Kapali Maras bölgesinin açilmasi konusundaki olumsuz tutumuna tepki göstererek, “AB’nin ne kadar ilkesiz ve ikiyüzlü oldugu bir kez daha gözler önüne serildi” dedi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar'dan AB'ye Kapali Maras Tepkisi
KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kapali Maras’ta bazi kamu alanlarinin halka açilmasinin ardindan AB ve Rum tarafinin konuyla ilgili olumsuz tutumlarina yönelik sert açiklamalarda bulundu. Kapali Maras’in açilmasi konusunda ikinci asamaya geçildigini ve açilimlarin devam edecegini belirten Tatar, “Maras’ta ikinci adim uluslararasi hukuk ile insan haklarina uygun sekilde magduriyetlerin giderilmesi için atilmistir” dedi.

Cumhurbaskani Tatar, "Rum Yönetimi, bu açilimi engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta, Tasinmaz Mal Komisyonu’na basvuracak olan kendi vatandaslarini tehdit etmekte, korku salmaktadir. Bunlarin yansira üçüncü ülke vatandaslarinin da Güney’den KKTC’ne geçisleri çesitli gerekçelerle engellenmektedir. Iste insan haklarina aykiri olan Rum Yönetimi’nin bu tutumudur" ifadelerini kullandi.

“Iki devletli çözüm, Cenevre’de müzakere masasina konuldu”

Cumhurbaskani Ersin Tatar, Rum Yönetimi’nin geçmisten bu yana diyalog ve uzlasi çagrilarina olumsuz yanit verdigini ve Kibris’in tümüne sahip çikma girisimlerini sürdürdügünü belirterek, “Elbette ki buna karsi seyirci kalmamiz mümkün degildir. Rum Yönetimi, federal temele dayali çözüm sekli ile halkimizi azinlik yapmayi hedeflerken bir diger hedefi de Türkiye’nin garantörlügü aldirmak ve Türk askerini Kibris’tan uzaklastirmaktir” dedi.

Kibris konusuyla ilgili 1968 yilinda baslayan müzakere süreçlerinin de Rum tarafinin olumsuz tutumu nedeniyle basarisizlikla sonuçlandigini, özellikle Annan Plani referandumu ve Crans Montana’da yasananlarin federal temele dayali bir çözüm seklinin mümkün olmadigini bir kez daha gösterdigini vurgulayan Tatar, “Bunlarin neticesinde de Kibris’in ve bölgenin yararina olan egemen esit iki devletin varligina dayali çözüm tarafimizdan gündeme getirilmis ve Cenevre’de müzakere masasina konulmustur. Bu çözüm önerimizden geri adim atmamiz da asla mümkün degildir” ifadelerini kullandi.

"Amacimiz magduriyetleri gidermektir"

Tatar Kapali Maras konusunda ise, “47 yildir çürümeye terk edilen kapali Maras konusunda da 2020 yilinda büyük büyük bir açilim baslatilmis, uluslararasi hukuk dikkate alinarak Kapali Maras’ta kamuya ait bazi bölgeler ile deniz sahilinin bir bölümü halkin kullanimina açilmistir. Bu açilimin yankilari devam ederken, 20 Temmuz 1974 Baris Harekati’nin 47’nci yildönümünde açiklamis oldugum gibi kapali Maras açiliminin ikinci asamasina geçmis bulunuyoruz. Buna göre, KKTC’nin bir parçasi olan kapali Maras’i açma kararimiz, yillardan beridir mallarina ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kilacak son derece önemli bir açilimdir. Amacimiz magduriyetleri gidermektir. Bu açilim Tasinmaz Mal Komisyonu üzerinden gerçeklestirilecektir” dedi.

Bu çerçevede Kapali Maras’in yüzde 3.5’una tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsünün kaldirildigini söyleyen Tatar, “Bu adimla iade talebiyle basvuran hak sahiplerine Tasinmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak saglanacaktir. Bu açilim, uluslararasi hukuka ve insan haklarina uygun bir sekilde gündeme getirilirken, AB ile bazi ülkelerden güç ve cesaret alan Rum Yönetimi, bu açilimi engellemeye yönelik olarak her yolu ve yöntemi kullanmakta, Tasinmaz Mal Komisyonu’na basvuracak olan kendi vatandaslarini tehdit etmekte, korku salmaktadir. Bunlarin yansira üçüncü ülke vatandaslarinin da Güney’den KKTC’ne geçisleri çesitli gerekçelerle engellenmektedir. Insan haklarina aykiri olan Rum Yönetimi’nin bu tutumudur” diye konustu.



“AB’nin ne kadar ilkesiz ve ikiyüzlü oldugu bir kez daha gözler önüne serildi”

Tatar, Annan Plani ile ilgili referandum sürecinde Kibris Türklerinin “evet” demesi halinde izolasyonlar ve ambargolarin kaldirilacagi, Kibris Türklerinin açikta ve sogukta birakilmayacagi sözlerini veren AB’nin sözlerini yerine getirmedigini söyledi.

Buna karsilik AB’nin ’hayir’ diyen Rum tarafini tek yanli ve haksiz bir sekilde üyelige aldigini vurgulayan Tatar, “Verdigi sözleri yerine getirmeyen, Kibris Türk halkinin haklarini ayaklar atinda çigneyen AB, simdi ise Kapali Maras açilimimiza karsi çikarken, Rum yanilisi bir tutumla uluslararasi hukuktan ve insan haklarindan bahsetmektedir. Bu da AB’nin ne kadar ilkesiz ve ikiyüzlü oldugunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.



“Kapali Maras açilimimiz deva edecektir”

Cumhurbaskani Tatar, “Uluslararasi hukuk ile insan haklarini, Kibris Türk halki katledilirken, katliam çukurlarina gömülürken, aç ve susuz birakilirken, bütün haklari ayaklar atinda çignenirken seyirci kalanlardan ögrenecek degiliz. Kim ne yaparsa yapsin, kim ne söylerse söylesin Anavatan Türkiye tarafinda desteklenen egemen esit iki devletin varligina dayali çözüm önerimiz müzakere masasindadir. Kapali Maras açilimimiz da devam edecektir. Asla geriye dönüs olmayacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA