Italya'da Covid-19 Açiklamasi OHAL Uzatildi, Yesil Kart Zorunlulugu Getirildi

Italyan hükümeti Delta varyanti nedeniyle Covid-19 vakalarinin artmasi üzerine yeni tedbirler açikladi. Buna göre olaganüstü hal (OHAL) uygulamasi yil sonuna kadar uzatilirken 6 Agustos tarihinden itibaren kapali mekanlar ve etkinliklere giris için Yesil Kart uygulamasi sarti aranacak.

Italya Basbakani Mario Draghi, Persembe günü Bakanlar Kurulu’nun kanun hükmünde kararnameyi onaylamasinin ardindan düzenlenen basin toplantisinda ’Delta varyanti ciddi bir tehdit. ’Yesil Geçis’, keyfi bir uygulama degil, ekonomik faaliyetlerin açik tutulabilmesi için bir kosuldur. Asi olmamak demek her seyin yeniden kapanmasi demek" ifadelerini kullandi.

Yeni kararnameye göre, Temmuz ayi sonunda sona ermesi öngörülen Covid-19 salgina yönelik OHAL uygulamasi 31 Aralik 2021’e kadar geçerli olacak.

Italya’da en az bir doz Covid-19 asisi olanlar için 9 ay, hastaligi geçirenler için 6 ay ve negatif test sonucu sonrasinda 2 gün geçerli sayilan "Yesil Kart’ (Green Pass) belgesi 6 Agustos’tan itibaren kamuya açik kapali mekan ve etkinliklere giris için zorunlu olacak.

Buna göre restoran ve kafelerin kapali mekanlarina, spor ve kültürel etkinlikler ile fuar alanlarina yalnizca Yesil Kart ibraz edilerek giris yapilabilecek.

Yesil Kart uygulamasini ihlal eden isletme sahipleri bin, kisiler ise 400 euro para cezasi ile karsi karsiya kalacak. Uygulamayi üç kez ihlal eden isletmeler 1 ila 10 gün arasi kapatma cezasi alacak.

Kararnamenin açiklanmasinin ardindan Torino kentinde toplanan binlerce kisi Yesil Kart uygulamasini protesto etti.

Açiklanan kararname ile bölgelerin risk kategorilerinin kriterinde de degisiklige gidildi. Buna göre risk derecelendirmesinde vaka sayisi yerine hastane doluluk orani baz alinacak.
Kaynak: İHA