Fransa'da, Müslümanlarin Ötekilestirildigi Gerekçesiyle Elestirilen Tasari Yasalasti

Fransa'da, Müslümanlarin ötekilestirildigi gerekçesiyle elestirilen "Cumhuriyet Degerlerine Saygiyi Güçlendiren Prensipler" adli tasari, Ulusal Meclis'teki nihai oturumda oylanarak yasalasti.

Içisleri Bakani Gerard Darmanin, Twitter hesabindan, parlamentonun söz konusu yasa tasarisini kabul ettigini açikladi.

Darmanin, "Kendimize Cumhuriyetin degerlerini sorgulamak için dini öne sürenlerle mücadele için araçlar sagliyoruz." ifadesini kullandi.

Senatonun sali günü yaptigi oturumda reddettigi tasari, yasalar konusunda son söze sahip Ulusal Meclis'te oylandi. Tasari, 19'a karsi 49 oyla kabul edilerek yasalasti.

Sag partiler yasayi "Islamcilarin üzerine yeterince gitmedigi", sol partiler ise "Anayasayi ihlal ettigi" gerekçesiyle Anayasa Konseyine tasiyacaklarini duyurdu.

- Yasanin içerigi

Avrupa'nin en büyük Müslüman nüfusuna sahip Fransa, Cumhuriyet Degerlerine Saygiyi Güçlendiren Prensipler adini tasiyan yasa ile Müslümanlarin hayatina müdahale ettigi gerekçesiyle elestiriliyor.

Yasa, ev okulu uygulamasini, ailelerin beyanini yeterli bulan sistemden yetkililerin izin verdigi sisteme tasirken kamu görevlilerinin "dini açidan tarafsizliklarini" saglama konusunda önlemler içeriyor.

Yasada ayrica internette islenen nefret suçlarini cezalandiran, kamu görevlileri ve ögretmenleri korumayi amaçlayan maddeler ile mekanlarin finansmanlarinin "daha seffaf" yönetimine ilaveten bekaret sertifikasi, çok eslilik ve zorla evliliklerle mücadeleye iliskin unsurlar yer aliyor.

- Fransa, uluslararasi kuruluslar ve sivil toplum kuruluslarinca elestiriliyor

Fransa, yasayla Müslümanlari hedef aldigi ve ötekilestirdigi gerekçesiyle Birlesmis Milletler (BM) basta olmak üzere uluslararasi kuruluslar ile sivil toplum kuruluslari tarafindan elestiriliyor.

Yasa tasarisi açiklandigindan bu yana ülkede cami ve mescitlere yönelik saldirilar, kundaklama olaylari dahil artis gösterdi.

Kaynak: AA