Bosnaklar, 'Soykirimin Inkarinin Cezalandirilmasina Iliskin Yasa'dan Memnun

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyesi Dzaferovic: 'Soykirimin inkari ve savas suçlularinin yüceltilmesi, güven ve barisa ciddi sekilde zarar veren bir mekanizmadir' Demokratik Eylem Partisi Genel Baskani Baskani Izetbegoviç: 'Inzko, bu karariyla, Bosna Hersek halkina yardim etmis, kendisinden sonra gelecek yüksek temsilcinin otoritesini güçlendirmis, bu suçlara bulasmamis Sirp halkinin boynundaki soykirim ipotegini kaldirmis ve görevini layigiyla yerine getirmistir'.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko'nun "Bonn Yetkilerine" dayanarak çikardigi "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa", Bosnaklar tarafindan memnuniyetle karsilanirken, ülkedeki Sirplarin tepkisine neden oldu.

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyinin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic, Inzko'nun bu yasa ile savas kurbanlarina karsi vazifesini yerine getirdigini belirterek, "Soykirimin inkari ve savas suçlularinin yüceltilmesi, güven ve barisa ciddi sekilde zarar veren bir mekanizmadir." dedi.

Bu tür davranislarin Bosna Hersek'te yillardir devam ettigini animsatan Dzaferovic, "Bunun sonucunda, kurban yakinlarinin baris içerisinde yasamasina müsaade etmeyen zehirli bir ortam olusturulmustur." ifadesini kullandi.

Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Baskani Baskani Bakir Izetbegoviç de "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa"nin, kurban yakinlarinin lehine alinmis insani ve medeni bir karar oldugunu ifade etti.

Inzko'yu bu kararindan dolayi tebrik eden Izetbegoviç, "Inzko, bu karariyla, Bosna Hersek halkina yardim etmis, kendisinden sonra gelecek yüksek temsilcinin otoritesini güçlendirmis, bu suçlara bulasmamis Sirp halkinin boynundaki soykirim ipotegini kaldirmis ve görevini layigiyla yerine getirmistir." degerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersek Islam Birligi (Diyanet Isleri) Baskani Husein Kavazovic de söz konusu yasanin, geçmisle yüzlesme, barisin insasi ve güvenin yeniden kazanilmasi noktasinda büyük önem arz ettigini belirterek, "Bu, kurban ve kurban yakinlari için sembolik bir adalet simgesi degil, adaletin elinden bu dünyada kaçmayi basaranlarin, kurbanlarin magduriyetiyle dalga geçmelerini engelleyecek somut bir adimdir." dedi.

- Sirp lider Dodik, söz konusu yasayi kabul etmedigini açikladi

Öte yandan Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi'nin Sirp üyesi Milorad Dodik, Inzko'nun çikarttigi "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa"yi kabul etmedigini vurgulayarak, "Onun buna hakki yok. Söz konusu yasa hukuki açidan asilsizdir. Sirp Cumhuriyeti olarak bu yasayi kabul etmiyoruz. Srebrenitsa'da soykirim yasanmadi, bu konuda rapor hazirlayan uluslararasi komisyon ve ilgili merciler de ayni fikirde." seklinde konustu.

Sirp halkinin bu yasayi asla kabul etmemesi gerektigini savunan Dodik, "Bu yasa, Bosna Hersek'in tabutuna çakilan son çividir. Bosna Hersek bundan sonra islev göremez hale gelecek." dedi.

Ülkenin iki entitesinden biri olan Sirp Cumhuriyeti'nin (RS), bu yasaya kurumsal cevap vermesi gerektiginin altini çizen Dodik, RS Halk Meclisi'ne, Bosna Hersek Mahkemesi, Bosna Hersek Savciligi ve Arastirma ve Koruma Ajansinin (SIPA) söz konusu entitede faaliyet göstermesinin yasaklanmasini teklif edecegini söyledi.

Dodik, "RS, bagimsizliga giden yolda kararli bir tavir sergilemeli. Çatisma olmayacak, insanlar yasasin, yalnizca alacagimiz kararlar için siyasi destek istiyoruz." ifadesini kullandi.

- Yasa, Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Inzko tarafindan çikartilmisti

Görev süresi temmuzun sonunda bitecek olan Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Inzko, "Bonn Yetkilerine" dayanarak ülkede "soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa" çikartmisti

Buna göre, uluslararasi mahkemelerde veya Bosna Hersek Mahkemesinde kanitlanmis soykirim, insanliga karsi suçlari ve savas suçlarini inkar, yüceltme, önemsizlestirme veya aklamaya çalisan kimselerin, 6 aydan 5 yila kadar hapis cezasina çarptirilacagi belirtilmisti.

Irk, renk, din, ulusal veya toplumsal köken, millet veya etnik topluluga yönelik nefret ve siddeti körükleyenlerin ise 3 aydan 3 yila kadar hapisle cezalandirilacagi kaydedilirken, söz konusu suçlara iliskin afis, el ilani ve brosür dagitan kimsenin ise en az 3 yil hapse mahkum edilecegi bildirilmisti.

Soykirimin inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa ile ayrica soykirim, insanliga karsi suç veya savas suçundan hüküm giyen kisileri ödüllendiren, yücelten, ayricalik taniyan, isimlerini sokaklara, meydanlara, köprülere, kurumlara, sehirlere veya mahallere veren kimselerin en az 3 yil hapis cezasina çarptirilmasinin öngörüldügü ifade edilmisti.

Yasanin, OHR internet sayfasinda yayimlanmasindan 8 gün sonra veya Resmi Gazete'de yayimlanmasindan bir gün sonra yürürlüge girecegi aktarilmisti.

- Bosna Hersek Yüksek Temsilciligi nedir?

Bosna Hersek'te 1992-1995 arasinda yasanan savasi sonlandiran Dayton Baris Anlasmasi ile olusturulan OHR, uluslararasi toplum adina Bosna Hersek'te baris anlasmasinin uygulanmasini denetliyor. Yüksek Temsilcilik ayni zamanda ülkede faaliyet gösteren uluslararasi kurumlarin etkinliklerini de koordine ediyor.

Her yil Birlesmis Milletler'e (BM) Bosna Hersek'teki gelismeler ve sorunlarla ilgili rapor da sunan Yüksek Temsilci, "Bonn Yetkileri" olarak bilinen genis yetkilere sahip. Yüksek Temsilci, Devlet Baskanligi Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere ülkede barisin uygulanmasina engel olan kisileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa da çikartabiliyor.

Avusturyali diplomat Valentin Inzko, 2009'dan beri Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi olarak görev yapiyor.
Kaynak: AA