Vakiflar Genel Müdürü Ersoy'dan Hatay'da Yikilan Is Haniyla Ilgili Açiklama Açiklamasi

'Hatay'da mülkiyeti idaremizde olan is haniyla ilgili geçmis süreçte Belediye Baskanliginin istegi üzerine vatandaslarin da ihtiyaci göz önünde bulundurularak kent meydani ve yesil alan olarak, Millet Bahçesi seklinde yapilmasi ve kullanilmasi yönünde protokol yapilmistir ancak Büyüksehir Belediyesi bu protokole uymayarak süreci uzatmistir'.

Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Hatay'in merkez Antakya ilçesinde yikilan Mehmet Sah Vakif Ishani arazisine Millet Bahçesi yapilmasiyla ilgili imzalanan protokole Büyüksehir Belediyesinin uymadigini bildirdi.

Vakiflar Genel Müdürlügünden (VGM) yapilan yazili açiklamada, Antakya halkinin ihtiyaci üzerine Büyüksehir Belediyesinin talepleri dogrultusunda Vakif Ishani yerinin kent meydani ve yesil alan olarak düzenlenmesi için VGM tarafindan 8 Mart'ta Hatay Büyüksehir Belediyesi ve Antakya Belediyesine satisi amaciyla ön protokol imzalandigi hatirlatildi.

Protokolün Hatay Valisi Rahmi Dogan tarafindan da onaylandigi animsatilan açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Hatay Büyüksehir Belediyesi ile yapilan protokole uyulmamis ve gelinen noktada Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas'in 27 Haziran'da bir televizyon kanalinda yayinlanan programda 'Vakif Ishani'nin dört metre altinda üç ayri yerde tarihi binalar var.' ve 'Bunlara iliskin elimizde jeoradar raporlari var.' seklindeki ifadesi, bunlara ek olarak Büyüksehir Belediyesi tarafindan tasinmazin bodrum katina modern dus ve tuvaletlerin planlandigi ancak mevzuat göz önüne alinirsa yapilmasinin mümkün olmadiginin ifade edildigi görülmüstür."

Açiklamada, görüslerine yer verilen Genel Müdür Burhan Ersoy, süreçle ilgili ifadelerin gerçegi yansitmadigini belirtti.

Is hani arazisiyle ilgili bilgi veren Ersoy sunlari kaydetti:

"Hatay'da mülkiyeti idaremizde olan is haniyla ilgili geçmis süreçte Belediye Baskanliginin istegi üzerine vatandaslarin da ihtiyaci göz önünde bulundurularak kent meydani ve yesil alan olarak, Millet Bahçesi seklinde yapilmasi ve kullanilmasi yönünde protokol yapilmistir ancak Büyüksehir Belediyesi bu protokole uymayarak süreci uzatmistir. Söz konusu parsellerin 3. derece arkeolojik sit alaninda yer almasindan kaynakli olarak, riskli iki adet yapinin tabaninda jeoradar yöntemiyle arkeolojik bulgunun olup olmadigi arastirilmis, 2014 yilinda yapilan jeoradar görüntüleme raporunda bu hususta belirgin bir bulguya rastlanilmamistir. Belediye Baskani'nin bir yayinda belirttigi, arkeolojik, arastirma ve sondaj kazilarinda kesin ve resmi bir baglayiciligi olmayan jeoradar raporlarinin Hatay Büyüksehir Belediyesi tarafindan kurumumuzla paylasilmasini, meydan projesi kapsaminda bir bodrum kattan daha fazlasi düsünülüyorsa da bunun açikça ifade edilmesini talep etmekteyiz. Biz Vakiflar Genel Müdürlügü olarak sürecin hizlandirilmasini, Belediyenin yapilan protokole uymasini umuyoruz."
Kaynak: AA