Sesli Betimleme Projesi'nin Ilk Çalismasi 'Dilsiz' Filmi Özel Gereksinimli Bireylerle Bulustu

Projenin uygulandigi, inzivaya çekilmis usta bir hattatla genç bir ressamin yollarinin kesismesini konu alan 'Dilsiz' filmi, gönüllü ögrencilerin çalismalariyla görme ve isitme engeli olan bireylerin erisimine açik hale getirildi Proje yürütücüsü FSMVÜ Saglik Kültür ve Spor Daire Baskani Kudret Dogan: 'Üniversitemizin mensuplarindan hatta gönüllü olanlardan bir kütüphane olusturmaya basladik. Bunun ikinci asamasi olarak da sesli betimleme projesini yapalim dedik. O dönem 'Dilsiz' filmi de yeni vizyona girmisti. Filmi izledikten sonra filmde görünenden öte bir anlam oldugunu düsündük' '1213 ögrencimiz hem metin yazarligi hem montaji hem de seslendirme için gönüllü oldu. Filmde sesli betimlemenin yanina biz isaret dilini de ekledik'

Yönetmenligini Murat Pay'in üstlendigi ve birçok festivalden ödülle dönen 2019 yapimi "Dilsiz" adli film, Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi (FSMVÜ) tarafindan hazirlanan sesli betimleme, isaret dili ve altyazi seçenekleriyle görme ve isitme engeli olan bireylerin erisimine sunuldu.

Üniversitenin engelsiz yasama katki çalismalarinin bir parçasi olan "Sesli Betimleme Projesi", özel gereksinimli bireylerin kültür sanat faaliyetlerine erisebilmelerini amaçliyor.

Projenin uygulandigi, inzivaya çekilmis usta bir hattat ile genç bir ressamin yollarinin kesismesini konu alan "Dilsiz" filmi, gönüllü ögrencilerin çalismalariyla görme ve isitme engeli olan bireylerin erisimine açik hale getirildi.

FSMVÜ Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi koordinasyonunda hazirlanan Sesli Betimleme Projesi, TRT, Rasathane Film ve Sesli Betimleme Dernegi (SEBEDER) ortakliginda yürütüldü.

Ozan Çelik, Mim Kemal Öke, Vildan Atasever ile Emin Gürsoy'un rol aldigi "Dilsiz", yönetmen, yapimci ve oyuncularin da katilimiyla üniversitenin Haliç Yerleskesi'nde gösterime sunuldu.

- "Projelerin arkasinda ilgili sektörel, alan baglantilarini da ihmal etmiyoruz"

Programda konusan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andi, daha önce yaklasik 300 sesli kitap çalismasi yaptiklarini aktararak, "Bu projelerde kendi yeterliligimizi iddia ederek yapmiyoruz. Bu projelerin arkasinda ilgili sektörel, alan baglantilarini da ihmal etmiyoruz. Ilgili kurum, kurulus ve STK'lari da kendimize ortak, destekçi, paydas, yol arkadasi kilarak yürüyoruz. 'Dilsiz' filminin sesli betimleme projesinde de benzeri ortaklarimiz oldu. Öncelikle TRT basta olmak üzere bize destek veren SEBEDER'e, Rasathane Film'e, filmde emegi geçen herkese tesekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Andi, projede birçok gönüllünün yer aldigina da dikkati çekerek, filmin Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi, SEBEDER arsivine ve Bogaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Egitim Laboratuvari (GETEM) gibi kütüphanelere bagislanacagini söyledi.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke de "Dilsiz filmin dil kazanmasina katkida bulunan herkese tesekkür ediyorum. Bu film, bizim birçok seyle yüzlesmemizi, hesaplasmamizi sagliyor. Bu film insanlara kalpten çikan gönül dilini ögretmeye çalisti. Projede de bu filmi seçmeleri çok önemli." dedi.

- "(Projenin) vicdani bir sorumluluk ve zorunluluk oldugunu düsünüyoruz"

Proje yürütücüsü FSMVÜ Saglik Kültür ve Spor Daire Baskani Kudret Dogan ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, üniversite olarak filmin sesli betimleme çalismasini "Engelsiz Erisim" adli sosyal proje kapsaminda hazirladiklarini belirtti.

Dogan, pandemi döneminde "evden engelleri asabilir" temasiyla bir sesli kütüphane olusturduklarina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Üniversitemizin mensuplarindan hatta gönüllü olanlardan bir kütüphane olusturmaya basladik. Bunun ikinci asamasi olarak da sesli betimleme projesini yapalim dedik. O dönem 'Dilsiz' filmi de yeni vizyona girmisti. Filmi izledikten sonra filmde görünenden öte bir anlam oldugunu düsündük. Yapimci bize telifini verdi. SEBEDER'de de çalismada gönüllü ögrencilerimize ücretsiz egitim verdi. Yaklasik 12, 13 ögrencimiz hem metin yazarligi hem montaji hem de seslendirme için gönüllü oldular. Filmde sesli betimlemenin yanina biz isaret dilini de ekledik. Isaret dilini bilmeyen özel gereksinimli bireyler için de alt yazi ekledik. Bu yönüyle tamamen erisilebilir bir film oldu. Üniversitemiz için de çok önemliydi. Biz sosyal kültür faaliyetlere katilimi çok önemsiyoruz özel gereksinimli bireyler için. Kisa bir süre sonra ikinci bir filmin betimleme çalismasina baslayacagiz. Çalismanin vicdani bir sorumluluk ve zorunluluk oldugunu düsünüyoruz."

"Dilsiz" filmin yaklasik 6 ayda tamamlandigi bilgisini veren Dogan, "12 kisilik bir ekiple çalistik. Ama ilana çiktiktan sonra farkindalik konusunda beklenmedik bir sayida projede çalismak için gönüllü geldi. Onlardan da gayri resmi bir danismanlik destegi aldik. Üniversitemiz olarak sosyal, kültürel faaliyetlere erisilebilirligin yaninda daha spesifik olarak engelliler için gölge ögreticilik programimiz var. Bu program Türkiye'de ilk defa açildi ve geçen yildan baslayarak ögrencilerimizi aldik. Bu faaliyetimiz de aslinda engelli bireylere destek amaçli. Ayni zamanda 'Egitimde Mükemmeliyetçilik Uygulama ve Arastirma Merkezimiz var. Orada da tamamen özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarinin akademik olarak incelendigi ve bunlara cevap verecek metodlarin üretildigi bir merkez. Bunlarin yaninda biz de sosyal, kültürel faaliyetlerle özel gereksinimli bireylerin yaninda olmaya çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA