'Kanal Temiz' Teknesi Dalyan'da Temizlige Basladi

Mugla’nin, Dalyan Kanallarinda gönüllü olarak temizlik faaliyetinde bulunan çevrecilerin de kullanimina sunulmak üzere, kanal temizligi için yüzde 80 yerli üretim olan, günes enerjisi ile çalisan “Kanal Temiz” teknesi hizmet vermeye basladi.

'Kanal Temiz' Teknesi Dalyan'da Temizlige Basladi


Dalyan’da kanal ve çevre temizliginde kullanilacak olan günes enerjisi ile çalisan “Kanal Temiz” teknesi hizmete basladi.

Teknenin hizmete baslamasi nedeniyle bir tören düzenlendi.

Törene Mugla Vali Vekili Caner Yildiz, Ortaca Kaymakami Oktay Erdogan, Ortaca Belediye Baskani Alim Uzundemir, Dalaman Belediye Baskani Muhammet Sasmaz, Ula Belediye Baskani Özay Türkler, Ortaca MHP Ilçe Baskani Kaan Çakir, Dalaman Ak Parti Ilçe Baskani Sefik Oguz, sivil toplum ve dernek temsilcileri ile çevreci vatandaslar katildi.



Törende ilk olarak söz alan Ortaca Belediye Baskani Alim Uzundemir, “Bugün burada gelecegimizi kurtarmak, gelecek yarinlarimiza temiz yasanabilir bir çevre sunmak, Dalyanimiza daha temiz bir hale getirmek için projelendirdigimiz kanal temiz teknemiz için toplanmis bulunmaktayiz” dedi.



Dalyan’da gönüllü olarak temizlik çalismalari yürüten kurum ve kisilere tesekkür eden Ortaca Belediye Baskani, “Bizde Ortaca Belediye Baskanligi olarak bölge halkimizin sesine kulak vererek, çevreye duyarli, Dalyan kanali temizligi dogaya zarar vermeyen solar tekne projesine imza attik. Bu teknemiz yasanabilir bir Dalyan için hizmet sunacak” dedi.



Dalyan Sebze Pazaryeri’nin üzerinin kapanmasi için projenin sonuna geldiklerini belirten Alim Uzundemir, “Asil en büyük proje, görseli ile büyük heyecan olusturan yaklasik maliyeti 42 milyonluk yatirimi ile baslayacak olan Dalyan Kanali 2 Etapla Kiyi ve Meydan projemiz, Bakanligimiz tarafindan onaylandiginin müjdesini sizlerle paylasmak istiyorum. Kanal Temiz teknemizin tüm teknik ve motor tesisatinin sponsoru olan ve bölgemizin temiz kalmasi, daha yasanabilir bir kent olmasi için hiçbir fedakarliktan kaçinmayan sirket yetkililerine ve is adami Özleyis Çakir’a huzurlarinizda tesekkür ediyorum” dedi.



Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Ömür Özdil ise bakanligin korunan alanlarda çok hassa oldugunu belirterek, “Bu hassasiyetimizi 2 sene içindeki görevimde de baskanimla beraber paylastim. Bize her zaman bununla ilgili hep olumlu tepkiler vererek bizimle beraber yürüdü. Buralar dünya üzerinde emsali olmayan bölgeler. Her kullanicinin burada çok dikkatli olmasi gerekiyor. Kanalin kullaniminda, mevcut yapilasmalarda, buna benzer uygulamalarda. Daha burada yapacak çok is var. Baskanimla bu elektrikli tekneyi 1-1,5 senedir konusuyoruz. Insallah buradaki mevcut temizleme teknemiz tüm kanaldaki teknelere örnek teskil eder. Tüm kanaldaki teknelerimizi elektrikli günes panelli ve bize yakisir bir hale getirir” dedi.



Mugla Vali Vekili Caner Yildiz ise kanaldaki elektrik teknenin devreye girmesinin çok önemli oldugunu vurgulayarak, “Bunu diger tekneler örnek olmasini arzu ediyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan teknenin sponsoru olan Özleyis Çakir ile bugüne kadar gönüllü olarak kanal temizligi yapan Maria Jonker, Mark Henshav, Seray Söylemez, John Tomlinson, Iskender Erkan Toz, zerrin Erçin, Conny Engin, Hüseyin Karabulut ve Niyazi Ince’ye tesekkür plaketi sunuldu.

Daha sonra gönüllüler tekne ile çevre temizligi yapti

Tekne hakkinda bilgi veren, teknenin sponsoru Özleyis Çakir teknenin günesten aldigi elektrigi aküde depoladigini ardindan da motora aktararak teknenin hareketini sagladigini belirterek, “Üzerinde 10 kw’lik Dc sonsuz çalisabilen motorumuz var. Elektrik akimini çok az çeken manyetik bir sistem var. Bakim gerektirmeyen, 20 yil ömrü olan bir elektrik motoru, karbon solunumu yok, sintine yok. Bu teknenin gün oldugu sürece yol sorunu yok. Normalde biz üzerindeki aküyü günes yokken 4-6 saat arasi hesapladik. Günes varken bu süre daha da artiyor. Üzerindeki akülerin sarji, harcadigi enerjinin yüzde 50’sini karsiliyor ve yerlilik orani da yüzde 80” dedi.

Kaynak: İHA