GAÜN Mimarlik Fakültesi Ögrencilerinin Mezuniyet Coskusu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mimarlik Fakültesi 2020-2021 Egitim-Ögretim Yili Mezuniyet töreni Korona Virüs salgini nedeniyle alinan tedbirlerle düzenlenen törende 80 ögrenci mezun oldu.

GAÜN Mimarlik Fakültesi Ögrencilerinin Mezuniyet Coskusu
Törende, Mimarlik Fakültesi birincisi Zeynep Korkmaz’in mezuniyet kütügüne plaket çakilmasi sonrasinda Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Recep Yumrutas ve Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Özakça tarafindan fakülte birincisi Zeynep Korkmaz, ikinci Çigdem Ela Üzüm ve üçüncü Merve Özberkmen’e plaket ve hediye takdim edildi.

GAÜN Atatürk Kültür Sahnesinde düzenlenen mezuniyet törenin açilisinda konusan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Recep Yumrutas, bir buçuk yildir egitim ögretimin pandemi nedeniyle uzaktan yapildigini belirterek, bu durumun hiç kimsenin öngördügü bir durum olmadigini, bu süreçte üniversitemizin ögrencisiz hiçbir tadi tuzu olmadigini söyledi.



Sizlerin varligi ile bizim varligimiz anlam kazaniyor

Prof. Dr. Recep Yumrutas, “Bizim üniversitede varlik sebebimiz siz degerli ögrencilerimiz içindi. Sizlerin varligi ile bizim varligimiz anlam kazaniyor. Sizlerin yoklugu bizleri üzdü ve mahsunlastirdi. Sükürler olsun ki, su siralar salgin asinin da etkisi ile azalmaya basladi ve yasaklar kalkti. Bu münasebetle siz gençlerimizi, mimarlarimizi onurlandirmak, hak ettikleri diplomalarini vermek, diploma töreninde güzel anilar edinmenizi saglamak üzere dar kapsamli bir mezuniyet töreni hazirladik. Umarim hem sizler, hem aileleriniz hem de biz hocalar olarak memnun kalacagimiz bir mezuniyet töreni yapariz” dedi.

“Bugün mezun olan mimarlarimizin bugünlere gelmesinde, vatanimiza ve milletimize hayirli gençler yetismesinde en büyük emek, en büyük fedakârlik ailelerinizindir” diyen Prof. Dr. Recep Yumrutas, konusmasinin devaminda sunlari söyledi: “Onlar her türlü imkânlarini, zamanlarini seferber ettiler, gecelerini gündüze kattilar, yüreklerini ortaya koydular ve siz genç mimarlarin bugünlere gelmesini ve yetismesini sagladilar. Onlara yani siz velilerimize çok tesekkür ediyorum. Ailelerinizden sonra en büyük emegi veren degerli hocalarim. Inancimiza göre anne ve babadan sonra eli öpülmesi gereken insanin hocasidir, ögretmenidir. Bu güzide gençleri ve mimarlari ilkögretimden bu yana büyük emekler vererek yetistiren ögretmenlerimize, siz saygideger hocalarima yürekten tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Mezunlara seslenen Prof. Dr. Recep Yumrutas, “Üniversitemizde, fakültemizde edindiginiz bilgi birikiminizi, tecrübelerinizi ve donaniminizi ailelerinizin, ülkemizin ve insanimizin faydasina kullanacaksiniz. Bu konuda hiçbir endisem yoktur. Biz siz gençlere güveniyoruz. Insallah çalistiginiz isletmelerde, isyerlerinde, kurumlarda ya da serbest mimar olarak bu topluma bir deger katacaksiniz ve bir katma deger kazandiracaksiniz” seklinde konustu.

Toplumlarin gücü egitimli insanlarla ölçülüyor

Bugün mezunlar için umut ve gelecek, kendileri için onlarla gurur duyma, basarilariyla övünç duyma döneminin baslangici oldugunu söyleyen Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mustafa Özakça, günümüzde toplumlarin gücünün egitimli insanlarla ölçüldügünü belirterek su ifadelerde bulundu: “Bunu yillar öncesinden gören Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ‘Egitimdir ki bir milleti ya özgür, bagimsiz, sanli, yüksek bir toplum olarak yasatir ya da milleti esarete ve sefalete sürükler’ sözüyle egitimin önemini en veciz sekilde özetlemistir. Çagdas bir toplum olmak için dünyadaki gelismelere paralel olarak pek çok alanda oldugu gibi egitim alaninda da ülkemizde hizli bir degisim yasanmaktadir. Bizlerde bu degisimleri analiz ederek sistemimize uygun olanlari uygulamak için yogun bir mesai harcamaktayiz.”

Gelecegin Türkiye’si olacaksiniz

Prof. Dr. Özakça, ögrencilere seslendigi konusmasinda ögrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik noktasinda daima en iyi egitimi vermenin azmi ve gayreti içerisinde olduklarini ifade ederek, “Sizleri zaman zaman yorduk, sikistirdik, zorladik; gayemiz kedine güvenen bilgi-beceri ve ahlaki degerlerle donatilmis yetkin birer mimar olmanizdi. Simdi ise, alin teri ve göz nuruyla hak ettiginiz mezuniyet belgelerinizi birazdan gururla alacaksiniz. Bugün, bir bitisin degil birçok baslangicin yasandigi gündür. Bugünden itibaren hayat mücadelesi basliyor. Fakültemizin temsilcileri olarak basari öyküleri yazmaya baslayacaksiniz. Sizden sonraki mezunlara kucak açacak, önderlik yapacak, hep birlikte gelecegin liderleri, gelecegin Türkiye’si olacaksiniz” diye konustu.

"Vazgeçmemeyi bu fakültede ögrendik"

Mimarlik Fakültesi Birincisi Zeynep Korkmaz konusmasinda, mimarligin kendilerine kattigi en büyük becerinin sorgulamak, devamli ‘neden’ diye sormak ve her zaman daha iyisini istemek oldugunu belirterek, “Bir mimara sorarlar en iyi tasariminiz hangisidir diye ve o da bir sonraki diye cevap verir. Bu yüzden önemli olan soru sormayi birakmamak, bu degisen dünyada ögrenmeye her zaman açik olmaktir. Bugün hayatimizin dönüm noktalarindan sadece birisi. Henüz bizi bekleyen gerçek hayat hakkinda fazla bir fikrimiz yok ama mücadeleye haziriz. Mücadelenin sonundaki basarisizlik ihtimali artik bizi korkutmuyor. Çünkü asla vazgeçmemenin ne demek oldugunu biz bu fakültede ögrendik” diye konustu.

Mezuniyet töreni; belge ve hediye takdimi sonrasinda ögrencilerin hep birlikte kep atmasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA