DOSABSIAD Açiklamasi 'Yeni Ihracat Rekorlari Için Son Zamlar Gözden Geçirilmeli'

Aylik, çeyreklik ve 6 aylik bazda cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarina ulasilmasinin memnuniyet verici oldugunu belirten DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, “Sanayicinin küresel rekabette öne çikmasi için elektrik ve dogalgaza yapilan son ek zamlarin gözden geçirilmesini ve ilave destekler saglanmasini talep ediyoruz” dedi.

DOSABSIAD Açiklamasi 'Yeni Ihracat Rekorlari Için Son Zamlar Gözden Geçirilmeli'
Ilk 6 ayda yüzde 40 artisla 105 milyar dolar tutar elde edilen ihracatta aylik, çeyreklik ve 6 aylik Cumhuriyet tarihi rekorunun kirilmasinin, Türk sanayicisinin fedakâr çabalariyla ortaya çiktigini kaydeden Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayici Is Insanlari Dernegi (DOSABSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, sanayide dogalgaza yüzde 20 ve elektrige yüzde 12 oraninda yapilan son ek zamlarin üretim maliyetlerini daha da agirlastirdigina dikkati çekti.

231 milyar dolari asan dis ticaret hacmi ile en yüksek 6 aylik dis ticaret hacmine ulasilmasinin sevindirici oldugunu vurgulayan DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, “Haziran ayinda yillik yüzde 47 artisla yaklasik 20 milyar dolar ve yilin ilk yarisinda yüzde 40 artisla 105 milyar dolara ulasan ihracatta aylik, çeyreklik ve 6 aylik bazda cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat degerlerinin, zorluklarla dolu pandemi süresinde elde edilmis olmasi çok özel bir durum. Ihracat rakamlari isiginda ekonomide dengelenmenin saglanmasi ve bu amaçla ekonomik büyümenin 2021’de sürmesini bekliyoruz. 1 Temmuz itibariyle baslayan normallesme süreci ve asilamanin hiz kazanmasinin ekonomiye canlilik katacagini öngörüyoruz” diye konustu.

Ihracata dayali büyümenin daha da hiz kazanmasini beklediklerini, ancak bunun saglanabilmesi için üreticinin yeni desteklerle elinin güçlendirilmesi ve yükünün azaltilmasi gerektigini de vurgulayan Nilüfer Çevikel, “Son dis ticaret rakamlari, ihracatimizin ekonomik büyümenin lokomotifi olmaya devam ettigini gösterse de elektrik ve dogalgaza yapilan son zamlar, sanayicilerin ve KOBI’lerin omuzlarindaki yükü artirmistir. Ülkemizin daha fazla üretim ve yatirim hamlesi yapmasinin gerektigi bir dönemde elektrik ve dogalgaz fiyatlarinda yapilan son ek artislar, sanayiciler ve KOBI’lere ilave yük getirmistir. Asilanmanin ülkemizde ve hedef pazarlarimizda hizlandirilmasi, kisitlamalarin baska ülkelerde de kaldirilmaya baslanmasi bu pazarlara daha rahat ulasimi saglayacaktir. Ancak üretim maliyetlerindeki artislar, bu yolculukta yükü artirarak hizimizi kesecektir. Elektrik ve dogalgazdaki yüksek oranli artislarin gözden geçirilmesiyle birlikte ilave desteklerin de uygulamaya alinmasini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA