Cumhurbaskani Erdogan'dan 'Kanal Istanbul' Degerlendirmesi Açiklamasi

'Kanal Istanbul'la ilgili hedefimiz birinci derecede, çevre tehdidinin ortadan kaldirilmasi. Ikincisi, Istanbul'da bugüne kadar yasanmis bütün kazalardan büyük oranda kurtulmak. Üçüncüsü, çok daha saglikli bir deniz trafigini saglamak' 'Limanlarla, marinalarla bu projenin dünyada müstesna bir yeri olacak. Parmakla gösterilir hale getirecegiz insallah. Bu konuda muhalefetin yaklasim tarzi çok çirkin. Eger biz bunlara eyvallah edersek hiçbir seyi yapamayiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Kanal Istanbul'la ilgili hedefimiz birinci derecede, çevre tehdidinin ortadan kaldirilmasi. Ikincisi, Istanbul'da bugüne kadar yasanmis bütün kazalardan büyük oranda kurtulmak. Üçüncüsü, çok daha saglikli bir deniz trafigini saglamak." dedi.

Kütüphane Söylesileri'nin üçüncüsünde Millet Kütüphanesi'nde doktora ögrencileriyle bir araya gelen Erdogan'in bir gencin sorusu üzerine Kanal Istanbul'la ilgili yaptigi degerlendirme, sosyal medya hesabindan paylasildi.

Projenin Türkiye için önemini gençlere anlatan Erdogan, Kanal Istanbul'un 11 yillik bir proje oldugunu, bunun adiminin Istanbul Büyüksehir Baskanligi döneminde atildigini aktardi.

Erdogan, Kanal Istanbul'la bir adim atilmasinin sart oldugunu vurgulayarak, Istanbul Bogazi'nin bir çevre katliami için her an bir tehdit olusturabilecegine dikkati çekti.

Istanbul Bogazi'nin özellikle virajlarla ilgili özelliginden dolayi gemilerin bazi yerlerde "dümen kilitlenmesi" denilen durumla karsi karsiya kalabildigini, manevra yapamaz hale gelebildigini belirten Erdogan, Istanbul Bogazi'nda daha önce yasanan kazalara isaret etti.

Geçmiste Romen tankerinin Selimiye'de günlerce yandigini, en son bir Rus savas gemisinin de kaza ile karsi karsiya kaldigini, Kandilli'de kuru yük gemisinin karaya oturdugunu animsatan Erdogan, bu olaylardan ders çikarilmasi gerektiginin altini çizdi.

- "Istanbul Bogazi'nin bu trafigi daha fazla tasimasi mümkün degil"

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu felaketlerden bizim de ders çikarmamiz lazim. Özellikle yilda 45 bin geminin geçis yaptigi Istanbul Bogazi'nin bu trafigi daha fazla tasimasi mümkün degil. Yapilan projeksiyonlar 2050 yilinda bu rakamin 78 bini bulacagini gösteriyor, trafik devamli artiyor. Oysa Bogaz'in güvenlik gemi geçis kapasitesi sadece 25 bin. Bogazi gemi geçislerine kapatamayacagimiza göre, artan trafigi karsilamak için artik elimizde tek imkan vardi, o da Kanal Istanbul."

Kanal Istanbul Projesi kapsaminda yer alan, 500 bin kisi kapasiteli yerlesim alanlarinin da kurulmasina karar verdiklerini, bunun projesinin kaliteli bir sehircilik anlayisiyla ilerletildigini dile getiren Erdogan, Istanbul ve Türkiye genelinde de sehircilik planlamasi adimlarinin atildigina dikkati çekti.

Erdogan, Istanbul'da farkli ilçelerde deprem riski bulunan binalarda oturan vatandaslara proje kapsamindaki yerlesim alanlarinin çözüm olarak sunulacagini belirterek, böylelikle vatandaslarin deprem riskinden uzaklasacagini vurguladi.

Kanal Istanbul'un her iki tarafinda olusturulacak yerlesim alanlarinin yatay mimari ile zemin arti 4 veya en fazla zemin arti 5 kat seklinde insa edilecegine isaret eden Erdogan, projede 11 ayri üniversiteden 51 bilim insaninin yer aldigi toplam 204 uzmanin görev yaptigini dile getirdi.

- Kanal Istanbul, Istanbul Bogazi'ndan 13 kat daha güvenli

Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bu görevin neticesinde de kanalin uzunlugu Karadeniz'den Marmara'ya 45 kilometre, genisligi minimum 275 metre, derinligi 20,7 yani 21. Yapilan etütler, Kanal Istanbul'daki gemi trafiginin Bogaz'a göre 13 kat daha güvenli gerçeklesecegini bize gösterdi. Simdi 13 kat daha güvenli bir durum söz konusu olduguna göre, hala Istanbul Bogazi'nda direnmemizin bir anlami var mi? Tanker, büyük yük gemileri... Artik bunlara Istanbul Bogazi'ni kapayip, hepsini bizim Kanal Istanbul'a kaydirmamiz gerekecek.

Bütün bunlarla beraber ülkemize çag atlatacak böyle bir projeyi tabii muhalefetin insafina birakamayiz. Su anda bizim Kanal Istanbul'la ilgili hedefimiz birinci derecede, çevre tehdidinin ortadan kaldirilmasi. Ikincisi, Istanbul'da bugüne kadar yasanmis bütün o kazalardan büyük oranda kurtulmak. Üçüncüsü, çok daha saglikli bir deniz trafigini saglamak."

Cumhurbaskani Erdogan, "Limanlarla, marinalarla bu projenin dünyada müstesna bir yeri olacak. Parmakla gösterilir hale getirecegiz insallah. Bu konuda muhalefetin yaklasim tarzi çok çirkin. Eger biz bunlara eyvallah edersek hiçbir seyi yapamayiz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA